Nucile – medicamente naturale de excepție

Despre nuci se spune că sunt adevărate minuni ale naturii. S-a scris atât de mult pe această temă, dar niciodată suficient. Datorită formei, nucile sunt asemănate, la o altă scară, desigur, cu un creier în miniatură. Și poate, nu întâmplător, sunt considerate de nutriționiști adevărată ”hrană vie” pentru organism.

Știați că:

  • În Caucaz, nucul este considerat drept sfînt, acolo fiind copaci de peste 400 de ani.

  • Doar 400 g de nuci pot satisface necesitatea zilnică de hrană.

  • Efectul benefic al nucilor va fi atins doar la mestecarea îndelungată a miezului.

  • Locuitorii Asiei Centrale sînt convinși că nucul nu înflorește niciodată.

  • 100 g de nuci sînt echivalente cu 300 g de pîine de grîu, 700 g de cartofi sau un litru de lapte.

  • Șase nuci (aproximativ 40 g) circa 2 mg vitamina E. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina E pentru barbati este de 4 mg, iar pentru femei – de 3 mg;

Nucul

Impunător și foarte valoros, nucul nu acceptă nici o altă plantă în jur, ținând la distanță insectele sau dăunătorii. El secretă o cantitate foarte mare de iod, iar nucile sunt printre cele mai complexe alimente din punct de vedere nutritiv. Pentru calitățile lui deosebite, dacii îl numeau arbore magic. Cu o energie compleșitoare, pe care o emană prin trunchi, ramuri și frunze, de la nuc poate fi folosit, în scopuri terapeutice, aproape tot ce produce.

Miezul de nucă

Este considerat de specialiști un veritabil medicament natural. Energizant de excepție, acesta îmbunătățește memoria, ajută în cazul bolilor mintale sau a durerilor de cap. Bogat în grăsimi, miezul de nucă întrece carnea ca valoare calorică. În plus, este fructul cel mai bogat în cupru și zinc.

Tratamente naturiste cu miez de nucă

Pastă energizantă

Se obține din șase-opt nuci măcinate, care se amestecă bine cu o lingură de miere polifloră, peste care se toarnă un pahar de suc natural. Pasta obținută se consumă cu înghițituri mici. Revigorează organismul și are efecte în caz de stres, dureri de cap,  astenie, ateroscleroză și în reducerea colesterolului.

Întărește vasele de sânge

Miezul de nucă, consumat zilnic, neprelucrat termic, întărește vasele de sânge și previne ruperea lor. De asemenea, se poate face un preparat din trei nuci măcinate, la care se adaugă o linguriță de polen și două linguri de miere. Compoziția se modelează sub formă de bomboane. Amestecul se ia zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol.

În hipertiroidie

Nucile au un rol important în reglarea tiroidei, aducând și un supliment de calorii. Vitamina E din conținutul lor, prezenţa unor substante reîntineritoare, care protejează şi curăţă vasele de sange, fac nucile un aliment foarte indicat în astfel de situații.

Recomandate în anemie, reumatism sau infecții urinare

Bogate în cupru, nucile sunt recomandate de către specialiști în regimul persoanelor care suferă de anemie, reumatism sau artroze. Doza zilnică nu trebuie să depăşească 100 de grame de miez de nuca. Miezul dde nucă prăjit, este foarte

Uleiul din miez de nucă

Este foarte bogat în antioxidanți și menține elasticitatea vaselor de sânge. O linguriţă de ulei pe zi vindecă eczemle şi erupţiile pielii. Cercetătorii au ajuns la concluzia că uleiul de nucă ajută la  eliberarea toxinelor din organism, împiedică multiplicarea și dezvoltarea celulelor canceroase. Nu este destinat gătitului, dar poate fi folosit în salate.

Frunzele de nuc

Se culeg cât sunt tinere, de un verde intens şi se rup fără codiţe. Se usucă în loc uscat şi umbrit. Frunzele nucului purifică aerul și absorbind metalele grele din atmosferă. Pot fi folosite sub formă de infuzie sau decoct, atât intern cât şi extern.

Infuzia din frunze

Pentru uz intern, se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite la 200 ml apă clocotită. Se infuzează 5-10 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi. Ajută în cazul diabetului zaharat, stimulează digestia și funcțiile hepatice, curăță sângele, fiind utilă și în cazul infecțiilor renale și genitale, hemoragii uterine sau candidoze.

Pulberea din frunze uscate de nuc

Se folosește ca adjuvant în caz de diabet, este diuretică și ajută la metabolismul zaharurilor și grăsimilor. Frunzele uscate se macină și se depozitarea în borcane din sticlă, închise ermetic. Se administrează câte o linguriță de patru ori pe zi, timp de trei luni, cu o lună de pauză.

Cojile de nuci

Sunt utile atât verzi, cât și uscate. Din ele se prepară ceaiuri, decocturi, macerate, utile pentru tratarea mai multor afecțiuni.

Cojile verzi

Se recoltează odată cu scuturarea nucilor din pom, care cad împreună cu învelișul verde. Sunt selectate doar bucățile de un verde sănătos, care se pun la uscat în strat unic, cu scobitura în sus, așa încât să permită o evaporare optima a apei. Când sunt perfect uscate și casante, se strâng și se depozitează în saci de pânză.

Pentru combaterea negilor

Se freacă locul afectat cu o coajă verde de nucă. Tratamentul se face de trei ori pe zi, câte cinci minute, dar rezultatele vor apare abia după o lună.

În cazul eczemelor acute

Se aplică pe locul afectat o cataplasmă din coji de nuci verzi și se ține o oră sau două pe zi

Siropul din coji ne nuci verzi

Este energizant, fiind util în caz de imunitate scăzut sau în bolile de stomac. Se prepară din două-trei mâini de coji de nuci proaspete, care se taie bucăți și se pun la fiert într-un litru de apă, cu trei cuișoare aromate. După zece minute se strecoară, iar la lichidul obţinut se adaugă un kilogram de zahăr. Se toarnă în sticle şi se mai fierbe 10 minute în baie de abur. Se administrează trei linguriţe pe zi, după mesele principale.

Extractul de coji verzi

Este foarte bogat în iod și alte substanțe benefice organismului. Pentru obținerea lui se procedează astfel: într-un borcan cu filet se pun 20 de linguri din pulbere de coji verzi de nucă, la care se adaugă 500 ml de alcool alimentar, de 50 de grade. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc călduros. Se administrează de patru ori pe zi câte o linguriță, diluată în puțină apă.

Ceai din coji de nucă

Este util în cazul fracturilor, osteoporozei sau lipsei de calciu. Se obține prin fierberea cojilor de la două nuci verzi. Se bea neîndulcit.

Macerat pentru curățarea sângelui

Coaja de la 14 nuci uscate se toacă și se pune la macerat, în 500 ml țuică, timp de două luni și jumnătate. După ce se strecoară, se ia câte o lingură de macerat dimineața, pe stomacul gol.

Maceratul din coji verzi

Este util în caz de varice, dureri reumatice sau dermatoză și se prepară astfel: se umple un borcan cu coji verzi tocate mărunt, iar peste ele se toarnă oțet de mere. Se lasă 2-3 săptămâni, apoi se strecoară. Se aplică pe zonele afectate, dar cu el se pot face și frecții.

Hipertensiune, diabet, afecțiuni digestive

În astfel de situații, membranele uscate (interiorul) nucilor se toacă mărunt și se pun într-un borcan de 500 ml, cât să umple o treime. Peste ele se toarnă țuică și se lasă la macerat 21 de zile. După finltare, se ia câte o linguriță din preparat, diluat cu o jumătate de pahar de apă.

În caz de ulcer

Se face o infuzie din membranele (pereții interni care despart miezul) a patru nuci și o cană de apă clocotită. Se lasă în termos o oră, se strecoară și se ia câte o linguriță pe stomacul gol.

Axul nucii

Desparte miezul de nucă în două și nu necesită uscare. Are efecte antitusive și antiinfecțioase la nivelul căilor respiratorii. Trei-patru lingurițe din acest produs vegetal se fierb în 300 ml de apă, timp de 15 minute, apoi se filtrează. Se administrează, cald, îndulcit cu miere.

Utilizate în cosmetică

Atât nucile, cât și cojile sau frunzele nucului sunt folosite cu succes în cosmetică, pentru revigorarea tenului sau întreținerea părului. De asemenea, uleiul de nucă este utilizat frecvent la prepararea săpunurilor de lux sau a şampoanelor de păr.

Mască pentru curățarea și revigorarea pielii

Miezul  de la 2-3 nuci se pisează și se amestercă cu câteva lingurițe de apă caldă, până se obține o pastă. Aceasta se aplică pe față și decolteu, apoi pielea se masează ușor, prin mișcări rotative. Pentru tenurile grase, seboreice, se pot folosi compresele cu infuzie din frunze de nuc, care se prepară din patru linguri de frunze la o cană cu apă.

Cum păstrăm nucile pentru iarnă ?

Pentru a se evita mucegăirea lor, nucile se vor ține în camere aerisite, la întuneric, în strat de 15-20 cm. În primele două săptămâni după recoltare, nucile se vor mișca zilnic. Pe timpul iernii, pentru a i se le reda savoarea, miezul de nucă se pune la înmuiat 5-6 ore în lapte călduţ sau în apă rece, timp de 10 zile.

Important !

Nucile nu se vor consuma după o cină copioasă sau după un mic dejun consistent. Dacă sunt corect asociate, nucile nu provoacă tulburări și dificultăți de digestie. Pot fi consumate, în cantități mici, și de bolnavii de hepatită.

http://viataverdeviu.ro

http://www.doctor.info.ro/

http://sfatnaturist.ro/

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *