Amenajările pastorale- o problemă care trebuie rezolvată (tot) de către primării

Râu de Mori – Primarii din zonele de munte se confruntă cu o nouă problemă. De data aceasta, legea impune ca amenajamentele pastorale să să fie incluse în documentaţiile de concesiune sau de închiriere a pajiştilor permanente, începând cu data de 1 ianuarie 2018. Din păcate, statul a legiferat un lucru, a stabilit obligaţii, dar nu a precizat şi care sunt fondurile cu care se vor putea îndeplini acestea. Prin urmare, deşi documentaţiile ar trebui plătite de Ministerul Agriculturii, se pare că banii vor veni tot de la bugetele sărace ale comunelor.

„Deţinem 500 de hectare de păşune declarate eligibile. Mai sunt alte o mie de hectare neeligibile. Avem titluri de proprietate, iar unele suprafeţe sunt întabulate. Suprafeţele eligibile sunt deja concesionate”, a prezentat situaţia din comuna Râu de Mori, primarul Niculiţă Mang.

El a atras atenţia asupra unui aspect real cu care se confruntă administraţiile publice din zona montană. Din cauză că populaţia este îmbătrânită şi creşterea animalelor nu mai este o activitate cu o rentabilitate sigură, oamenii au renunţat să mai crească oi sau vite. În satul Ostrov, de exemplu, erau 500 de oi şi 200 de vaci înainte de 1989, acum mai sunt 20 de vaci.

Principala consecinţă este că sătenii nu mai au nevoie de toate fâneţele, iar acestea au început să se împădurească de la sine. „Lumea nu mai nevoie de fân. Acum sunt mii de hectare de fâneţe de munte care nu mai sunt cosite. Statul trebuie să se implice şi, în colaborare cu autorităţile locale, trebuie să găsească o soluţie convenabilă pentru toată lumea, adaptată la realitatea din teren”, a mai spus primarul comunei Râu de Mori.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *