Avram Iancu, în luptă cu Dunărea, de la izvoare până în Deltă

Deva – Avram Iancu, românul care a reuşit performanţa de a trece înot Canalul Mânecii, se află acum pe ultima sută a pregătirilor pentru un nou proiect extrem de ambiţios în care îşi propune să parcurgă, în acelaşi mod, cei peste 2860 de kilometri ai cursului Dunării, de la izvoare până la Sulina.

Săptămâna aceasta, bibliotecarul din Petroşani a efectuat un antrenament foarte greu pe râul Siret şi apoi pe Dunăre, el înotând 40 de kilometri până la Galaţi. Iancu a fost însoţit de doi caiacişti care îl vor urma, de altfel, şi în încercarea sa de pe Dunăre.

El spune că prin demersul său doreşte să refacă drumul pescarului din romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne, să atragă atenţia asupra importanţei lecturii pentru formarea viitoare a tinerilor, dar şi asupra ecosistemului din Delta Dunării.

„Este un ecosistem unic. Nu am fost niciodată în Deltă, dar acum vreau să ajung acolo înot. Pentru acest obiectiv voi parcurge înot peste 2.800 de kilometri, prin zece ţări şi patru capitale europene. Ca o coincidenţă fericită, se întâmplă la zece ani de la intrarea României în Uniunea Europeană”, a spust Avram Iancu.

Până acum, doar două persoane au reuşit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren şi labe de înot. Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelaşi parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *