Avram Iancu începe marea confruntare cu Dunărea

Bibliotecarul Avram Iancu, cunoscut pentru că a traversat înot Canalul Mânecii, pleacă duminică la izvoarele Dunării.

Deva – Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani care a uimit România prin tenacitate şi efortul supraomenesc pe care l-a făcut anul trecut, când a traversat înot Canalul Mânecii, este gata de un nou proiect. De data aceasta, bărbatul de 40 de ani şi-a propus să înoate nu mai puţin de 2860 de kilometri, de la ivoarele Dunării, până la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Avram şi-a făcut ultimul antrenament în râul Mureş, în această săptămână, el înotând 50 de kilometri. A fost o experienţă utilă pentru Iancu, mai ales că apa râului a fost destul de rece şi curenţii puternici. A reuşit să biruie toate acest obstacole şi a terminat cursa în zece ore, cu două ore mai devreme decât estimase.

Duminică, temerarul din Petroşani va pleca, oficial, în cursa care va reconstitui povestea pescarului din opera lui Jules Verne, „Pilotul de pe Dunăre”. Startul în această provocare dificilă va fi dat pe 20 iunie, de la Donauschingen, în Munţii Pădurea Neagră. Sosirea estimată va fi în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece ţări şi patru capitale europene.

Avram Iancu va înota, în medie, zece ore pe zi, numai în slip, fără alte echipamente ajutătoare, cum ar fi labele de înot sau costumul de neopren, ceea ce reprezintă o premieră mondială.

El spune că prin demersul său doreşte să atragă atenţia asupra importanţei lecturii pentru formarea viitoare a tinerilor, dar şi asupra ecosistemului din Delta Dunării.

„Este un ecosistem unic. Nu am fost niciodată în Deltă, dar acum vreau să ajung acolo înot”, a afirmat Avram Iancu.

Potrivit acestuia, doar două persoane au reuşit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren şi labe de înot. Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelaşi parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Mânecii – prima reuşită

 

Avram Iancu a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franţa şi Marea Britanie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *