Busuiocul – un tonic pentru sănătate

Plantă sacră, cu însușiri magice, busuiocul provine din India, fiind cunoscut de milenii pentru proprietățile sale vindecătoare. Supranumit ”regele ierburilor aromatice”, busuiocul s-a bucurat de o răspândire rapidă în toată lumea. Astăzi, busuiocul constituie alternativă terapeutică în mai multe tipuri de afecțiuni, dar este folosit atât în cosmetică, cât și în bucătărie.

Despre busuioc se spune că a crescut pentru prima dată pe Crucea Domnului Hristos. După ce Domnul Iisus a fost dat jos de pe Cruce, aceasta a căzut, și, în timp, a fost acoperită cu pământ. Mergând să caute Crucea, Sfânta Împărăteasă Elena a simţit un miros plăcut, adus de vânt. S-a luat după el şi a găsit busuiocul. A smuls câteva fire să le răsădească în grădină, dar l-a găsit cu rădăcinile înfipte în Cruce. Atunci, aceasta și-a pus o dorință:” Să fie, Doamne, busuiocul mereu legat de cruce și, unde este cruce, să fie și busuioc”.De aceea, se zice, ramurile busuiocului cresc în cruce.

Recoltarea și depozitarea

Busuiocul creşte sub formă de ciorchine şi înfloreşte pe parcursul lunilor iulie şi august dar îşi păstrează parfumul şi după uscare. Ca să trăiască mai mult, de la busuioc se vor rupe doar frunzele tinere. Iar ca să-și păstreze aroma, busuiocul se culege înainte de înflorire. Proaspăt, busuiocul se înfășoară în hârtie umedă și se poate păstra la frigider multe zile.  Busuiocul se va usca în locuri ferite de lumina directă a soarelui, apoi se păstrează în recipient de sticlă sau săculeți de pânză. De asemenea, el poate fi păstrat și în ulei de măsline.

Valoarea terapeutică

Potrivit specialiștilor, valoarea terapeutică a busuiocului este impresionantă. Busuiocul poate fi folosit atât pentru uz intern, cât şi extern, sub formă de infuzie, tinctură, ulei esenţial, ceaiuri, siropuri sau pulbere.

Infuziile

Uu efect liniștitor în afecțiuni precum:febră, migrene, tuse convulsivă, iritaţii oculare, hiperaciditate, neurastenie, angine. Infuziile sunt recomandate de terapeuți și în cazurile de oboseală sau lipsa poftei de mâcare.

Ceaiul de busuioc

Este recomandat persoanelor care suferă de migrene pe fond nervos, colici, gastrită și ulcer gastric, colită, bronșită, gripă sau probleme cardiovasculare.

Are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant și tonic digestiv.

Uleiul de busuioc

Se obține doar prin procedee industriale și se găsește în farmaciile naturiste. Se administrează, de regulă câte trei picături dizolvate într-o linguriță de miere sau apă, de 2-4 ori pe zi. O astfeld e cură durează 5-14 zile. Este de mare ajutor în caz de artrita reumatoidă, stimulează circulaţia, iar masajul cu acest remediu reduce crampele şi oboseala musculară.  Se masează zona afectată cu patru picături de ulei de busuioc diluat în opt picături de ulei de măsline. În perioadele de anxietate şi în insomnia se masează tâmplele cu ulei esenţial de busuioc, amestecat cu o lingură de ulei de migdale dulci.

Atenţie! Uleiul esenţial de busuioc nu se foloseşete în stare pură, ci diluat într-un ulei vegetal. El poate fi iritant pentru pielea sensibilă, de aceea, este indicată testarea lui înainte de a fi utilizat la masaj.

Pulberea de busuioc

Cu o acțiune acţiune energizantă şi antidepresivă, pulberea de busuioc înlătură efectele surmenajului, echilibrează starea psihică. Se obține prin măcinarea inflorescențelor de busuioc uscate, după care acestea vor fi cernute prin sită. O linguriță rasă de pulbere se ține câteva minute sub limbă, apoi se înghite cu apă, de 3-4 ori pe zi.

Ceaiul de busuioc uscat

Este recomandat în migrene pe fond nervos, colici, gastrită şi ulcer gastric, colită, bronşită, gripă sau probleme cardiovasculare.

Siropul de busuioc

Se foloseşte în caz de boli gastrice, renale, cardiovasculare, anemie.

Tinctura de busuioc

Este utilă în caz de migrenă,îmbătrânire precoce, guturai, gastrită, colită, ulcer și se prepară astfel:  se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de busuioc, peste care se toarnă alcool de 50 de grade. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de opt zile, după care, se strecoară printr-un tifon. Se păstrează în sticluțe mici, de culoare închisă.

Vinul de busuioc

Este recomandat de către specialiști mai ales pentru creşterea poftei de mâncare. Se prepară dintr-un pumn de frunze proaspete de busuioc, spălate şi uscate, care se toacă şi se lasă într-o sticlă, în care se toarnă un litru de vin roşu şi o lingură de miere. Totul se lasă la macerat cinci-şapte zile, după care se filtrează şi se păstrează într-o sticlă închisă etanş. Se consumă cu 15-30 de minute înainte de masă.
Frunzele proaspete de busuioc, aplicate pe piele, au efect cicatrizant.

Puterea vindecătoare a busuiocului

În caz de gripă

Este recomandată infuzia preparată dintr-o lingură de busuioc uscat la 200 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat un sfert de oră şi se beau trei căni pe zi, dintre care una înainte de culcare. Persoanele cu astm bronşic vor consuma două căni cu o astfel de infuzie, care poate fi folosită şi pentru inhalaţii. Inhalațiile sunt indicate şi persoanelor suferind de rinită.

În caz de faringită

Se prepară o infuzie dintr-o lingură de busuioc uscat la 200 ml de apă, cu care se face gargară de două-trei ori pe zi.

Infuzia de busuioc mai este de ajutor şi în diabet, deoarece normalizează nivelul glicemiei, precum şi pentru reglarea menstruaţiei.

În cazul toxuiinfecțiilor alimentare

Se pune o singură picătură de ulei de busuioc într-un litru de apă, care se be ape parcursul unei zile. Ajută mult, mai ales în sezonul cald, când toxiinfecțiile alimentare sunt mai frecvente.

Previne infarctul

Specialiștii susțin că, folosirea zilnică a busuiocului duce la protejarea arterelor coronare de depunerile de colesterol, dar ajută și la ținerea sub control a tensiunii arteriale.

Tonifiază rinichii

Sucul din frunze de busuioc amestecate cu miere tonifiază rinichii și ajută la eliminarea pietrelor mici pietrelor la rinichi. Amestecul se administrează timp de șase luni.

Combate căderea părului

O infuzie preparată din frunze proaspete (30 gr la o cană de apă clocotită) poate fi folosită săptămânal, ca loţiune cu care se masează părul.

Reduce balonarea
În cazul problemelor digestive este utilă infuzia de busuioc (o lingură de plantă la 200 ml de apă fiartă; se lasă la infuzat 10 minute şi se bea câte un ceai pe zi, într-o cură de 3-4 zile).

Arusile stomacale

Pot fi ameliorate cu ajutoprului uleiului de busuioc. Astfel că, se pune o picătură de ulei de busuioc și una de mușețel pe o bucată de pâine, care se consumă înainte de masă. În colicile intestinale, colita de fermentaţie, balonări, ulcer şi infecţii urinare se poate face un tratament cu tinctură de busuioc (20 de picături diluate în 50 ml de apă, de trei ori pe zi).

Dureri de cap

Pot fi ameliorate prin utilizarea decoctului din frunze de busuioc amestecate cu pastă de santal, care se aplică pe frunte.

Busuiocul în bucătărie

Plantă cu o aromă deosebită, busuiocul este un ingredient de bază în prepararea sosurilor de roșii sau a mâncărurile gătite cu pește. În cultura franceză, busuiocul este folosit la prepararea supelor, iar italienii îl utilizează, pe scară largă, la prepararea sosurilor pentru paste. Frunzele proaspete de busuioc dau o aromă deosebeită salatelor sau deserturilor.

Busuiocul – planta sfântă

Izvorât din lacrimile Maicii Domnului, busuiocul are puteri magice, cu o înaltă vibrație energetică. Este folosit la sfințirea apei, îndrăgostiții îl oferă persoanei dragi ca symbol al iubirii și tot cu un buchet de busuioc se împrăștie aghiazma. Cu el se împodobesc icoanele, pentru a atrage protecția divină asupra casei.

Vraja busuiocului

În popor, busuiocul era folosit în ritualurile magice de aducere a dragostei și se credea că:

  • Femeia care bea apă de busuioc în fiecare zi, pe nemâncate, va rămâne mereu tânără și va fi iubită de alesul ei ca în prima zi.
  • În ziua Sfântului Valentin, fetele nemăritate puneau busuioc la fântână. Dacă a doua zi busuiocul avea promoroacă, era semn că se vor mărita în iarna aceea.
  • Rămurelele de busuioc, puse la sân, aduc noroc în dragoste.
  • Busuiocul sfințit în ziua cununiei și pus sub perna mirilor, adduce noroc.
  • Fetele și băieții care își pun busuioc sub pernă în nopțile de Sf.Andrei, Dragobete și Sânziene își vor visa ursitul.

 

http://www.clicksanatate.ro/

http://paramedicina-auras.blogspot.ro/

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *