Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 mai

Cardul de sănătate face dovada de asigurat a persoanei care-l deţine. El va trebui folosit de la 1 mai în toate cazurile în care avem nevoie de consultaţii la medic.

Deva – Peste 317.000 de carduri de sănătate au fost distribuite persoanelor asigurate în sistemul public, în judeţul Hunedoara, arată datele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Peste 20.000 carduri au fost returnate CJAS din diverse motive, majoritatea fiind situaţii în care oamenii nu au fost găsiţi acasă de poştaşi, iar în 18 cazuri hunedorenii au refuzat să primească aceste carduri din motive ce ţin, de regulă, de orientarea religioasă.

„Cardul de sănătate este extrem de important. El face dovada calităţii de asigurat pentru o persoană care merge la medic. El este, dacă doriţi, „codul de acces” pentru toate sistemele informatice ale CNAS şi va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem- mai puţin urgenţele, transportul sanitar, dispozitivele medicale şi unele investigaţii paraclinice. El va permite o utilizare mai bună a fondurilor din sănătate”, spune preşedintele –director general al CJAS Hunedoara, dr. Viorica Codoreanu.

Activare

Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului. Acesta poate să rămână neactivat pentru o perioadă mai lungă de timp. De aceea, nu este obligatoriu să ne activăm la 1 mai cardul, iniţializarea acestuia făcându-se odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguraţii pot păstra cardul neactivat şi un an, şi doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic.

Refuzul cardului

Cei care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, pot primi o adeverinţă cu valabilitate de trei luni, care va înlocui cardul şi care va fi eliberată, la cerere, de casele de asigurări de sănătate. Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări de sănătate, de unde vor putea fi ridicate de asiguraţi, dacă aceştia doresc să intre în posesia lor.

Asiguraţii care până la 1 mai nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe eliberate de casa de asigurări de sănătate.

Pierdere

În cazul în care cardul este pierdut, persoana respectivă va trebui să suporte costurile de înlocuire ale acestuia. În judeţul Hunedoara au fost deja pierdute peste 250 de carduri de sănătate, unele chiar din prima zi. „Am avut o persoană care a spus că a pierdut cadrul de sănătate în timp ce se afla la piaţă, iar o alta a spus că l-a distrus pentru că l-a uitat într-un buzunar al unei haine, în maşina de spălat”, a precizat Ovidiu Bândea, de la CJAS Hunedoara.

În ceea ce priveşte echiparea cabinetelor medicale cu cititoare de carduri de sănătate, reprezentanţii CJAS Hunedoara au precizat că peste 90 % dintre medici deţin aceste dispozitive.

Obligatoriu de la 1 mai

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Utilizarea cardului

Cardul activat va fi folosit ori de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie. Codul PIN va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate.

 

1 răspunde
  1. Maria
    Maria says:

    Eu mi-am pierdut cardul de sănătate. Acum mi-am făcut un altul și l-am activat. Întâmplător mi-am găsit primul card. Acu ‘ eu cu 2 carduri o să-mi folosească amândouă. Eu pot să merg acum cu amândouă? Mulțumesc pentru răspuns, o zi bună.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *