Ciorbă de lobode cu găluște de brânză

Ingrediente: 2 legături de ceapă verde, doi morcovi, rași, 5 bucăți ciupercuțe proaspete, 5 legături lobodă roșie, o cană iaurt, o cană smântână, o cană borș, pătrunjel, mărar, leuștean tocat.

Pentru găluște: 500 gr brânză feta, două ouă, 3 linguri griș, 3 linguri făină, sare, ceapă verde, mărar tocat .

Mod de preparare:  

Ceapa se călește împreună cu morcovul ras, în două linguri de ulei.

Se adaugă apoi ciupercuțele și două căni de apă și totul se lasă la fiert. Între timp, loboda se spală, se taie bucăți, se freacă cu puțină sare, se călește și se adaugă la ciorbă. În timp ce fierbe loboda, se prepară găluștele. Brânza, împreună cu ouăle, grișul făina, ceapa verde și mărarul tocat se amestecă bine, iar din compoziția obținută se fac găluște  mici, ca și papanașii. Înainte de a se pune găluștele în ciorbă, focul se micșorează și peste ciorbă se toarnă o cană cu apă rece, astfel încât să nu clocotească atunci când se pun găluștele în ea. Când găluștele de brânză se ridică la suprafață, înseamnă că sunt fierte. Atunci, la ciorbă se adaugă pătrunjelul tocat, leușteanul, mărarul, o cană cu borș, una de iaurt și o mai lăsăm câteva minute la fiert. La final, smântâna se amestecă cu puțină făină leuștean, mărar și pătrunjel, apoi se toarnă în oala cu ciorbă. După ce se potrivește de sare, se stinge focul.

                                                                                                                                                                                                             www.bucataras.ro

Plăcintă cu urdă şi mărar

placinta-cu-urda-si-mararIngredientele pentru aluat: două ouă, 10 linguri de zahar, 8 linguri de ulei, 10 linguri de lapte,  un praf de copt şi făină cât cuprinde.
Umplutura: 500 gr urdă, 4 linguri de zahăr, 2-3 fire mărar, un ou, zahăr pudră cu gust de vanilie pentru pudrat.

Mode de preparare:

Ouăle se mixează cu zahărul, se adaugă, treptat, uleiul, laptele şi făina împreună cu praful de copt. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic, ca să se poată întinde. Până se prepară umplutura, aluatul se lasă să se odihnească.

Urda se amestecă bine cu patru linguri de zahăr, mărarul tocat şi oul.

Aluatul se împarte în două, se întinde o foaie şi se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. Peste foaia din tavă se pune umplutura, apoi cea de a doua foaie, care se apasă cu mâna ca să se preseze umplutura. Foaia de deasupra se împunge cu o furculiţă, apoi tava se introduce  în cuptor şi se coace la foc moderat. Când prăjitura devine aurie, se scoate din cuptor, se lasă la răcit, apoi se pudrează cu zahăr valiant.

Ştevia

Are o mulțime de calități, fiind foarte bogată în vitamine și minerale. Are proprietăți depurative, diuretice şi tonice. Ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din

sânge, fiind utilă mai ales în cazul bolnavilor de diabet. Dar atenție, ștevia şi rădăcina de ştevie sunt contraindicate celor suferinzi de afecţiuni pulmonare şi ale căilor respiratorii, celor cu stomac sensibil, reumaticilor si bolnavilor cu suferinţe articulare, celor cu pietre la ficat sau la rinichi. Este folosită cu succes la prepararea diferitelor rețete culinare.

Tăiţei cu ştevie

Ingrediente: opt legături de ştevie, 150 g de tăiţei cu ou, cinci linguri de bulion, două linguri de ulei de măsline, sare un ou, brânză telemea sau caşcaval.

Mod de preparare

După ce se spală bine, ștevia se fierbe aproximativ 15 minute, în apă cu sare. Se strecoară, se lasă să se răcească, se toacă mărunt, apoi se sărează şi se condimentează după gust. Cine doreşte, poate adăuga puţină brânză rasă. La compoziție se adaugă oul crud și totul se amestecă bine cu o lingură de lemn, până la omogenizare

Tăiţeii se fierb în apă cu sare, iar când sunt gata se scurg bine de apă.

Într-un vas termorezistent uns cu unt sau ulei se așază un strat de tăiţei, un strat din pasta preparată din ştevie şi apoi din nou un strat de tăiţei. Se pregăteşte apoi un amestec din cinci linguri de bulion cu două linguri de ulei de măsline, care se toarnă peste tăiţei. Tava se dă la cuptor pentru 25-30 de minute.

https://www.culinar.ro

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *