Ciorbă de roşii cu ouă

Ingrediente: o ceapă, morcovi, păstârnac, ţelină, puţin ulei, bulion (după gust), ouă (în funcţie de câte persoane sunt la masă), verdeaţă (leuştean, ţelină, pătrunjel), smântână, paste făinoase scurte sau orez, condimentele preferate.

Mod de preparare:

Legumele se taie cubuleţe sau rondele şi se călesc în puţin ulei. Peste legumele călite se toarnă apă şi se lasă la fiert. Când sunt aproape fierte se adaugă orezul sau pastele şi se continuă fierberea. După aproximativ 15 de minute, când pastele s-au fiert se adaugă bulionul, puţin zahăr, vegeta, sare şi piper. În ciorba clocotită se sparg ouăle (ochiuri) şi se lasă câteva minute pe foc, până se fierb. După ce se stinge focul, se adaugă verdeaţa tăiată mărunt şi se pune un capac deasupra. Ciorba se drege cu ou şi smântână.

Mâncărica de urzici

Ingrediente: doi căței de usturoi, o ceapă, 300 g urzici, sare după gust, 30 ml ulei vegetal, două linguri de făină.

Mod de preparare

Urzicile se spală, se opăresc, iar după ce s-au scurs, se toacă mărunt. Se pregătește apoi o tigaie în care se călește ceapa tăiată felii. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă făina, apoi un pahar cu apă și se lasă să fiarbă, amestecându-se continuu, timp de un minut. La sosul format se adaugă urzicile tocate, apoi se lasă să fiarbă, la foc mic, aproximativ 10 minute. La final, sosul se condimentează cu sare, piper, se presară usturoiul zdrobit și se mai lasă la foc două-trei minute. Mâncărica de urzici se poate servi imediat.

Budincă din batoane

budinca-de-paine-5822Ingrediente : cinci batoane, un litru de apă, opt linguri de zahăr, o lingură de cacao, rom sau esenţă de rom.

Pentru cremă: cinci ouă, un litru de lapte, trei linguri de făină, opt linguri de zahăr, 2-3 plicuri cu zahăr vanilat, un gem acrişor.

Mod de preparare

Batoanele se taie felii şi se aşază într-o cratiţă de patru litri. Separat, se fierbe un litru de apă, la care se adaugă opt linguri de zahăr, o lingură de cacao şi rom sau esenţă de rom, după gust. După ce s-a topit zahărul, siropul format se toarnă fierbinte peste batoanele din cratiţă, apoi se lasă la răcit.

Gălbenuşurile de la cele cinci ouă se amestecă bine cu trei linguri de făină şi o jumătate de litru de lapte rece. Între timp, se pune la fiert laptele rămas împreună cu opt linguri de zahăr şi zahărul vanilat. Când începe să fiarbă, peste el se toarnă gălbenuşele cu făină şi totul se fierbe, amestecându-se continuu, până se îngroaşă. După ce am obţinut crema, aceasta se toarnă peste batoanele din cratiță, care s-au răcit între timp, iar cratița se pune la frigider. Albuşurile rămase se bat spumă, pe abur, cu o lingură de zahăr, se adaugă şi gem, după gust, apoi totul se dă la rece. După răcire, compoziţia se toarnă peste cremă. Budinca se poarte orna cu fructe din compot. Poftă bună !

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *