Consiliul Judeţean, decis să oprească sarabanda contestaţiilor de la groapa de gunoi

Consiliul Judeţean Hunedoara va scoate la licitaţie publică, din nou, caietul de sarcini pentru administrarea deponeului ecologic din localitatea Bârcea Mare.

Deva – Consiliul Judeţean Hunedoara a decis să oprească şirul contestaţiilor infinite care au blocat darea în folosinţă a deponeului ecologic de la Bârcea Mare. La ultima şedinţă, consilierii au aprobat mai  multe proiecte care ar putea face ca judeţul să nu se mai confrunte cu o criză a gunoiului.

Prin urmare, Consiliul Judeţean Hunedoara va scoate la licitaţie, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), caietul de sarcini prin care se va putea desemna viitoarea firmă ce va gestiona activitatea de administrare a deşeurilor la Bârcea Mare.

Deponeul este gata şi ar fi trebuit să fie operaţional din decembrie anul trecut, însă contestaţiile referitoare la condiţiile din caietul de sarcini au întârziat acest proiect. Practic, deşi a fost construită o groapă de gunoi ecologică în care au fost investite fonduri europene de peste 55 milioane de euro, aceasta stă nefuncţională pentru că nu s-a stabilit încă firma care va lucra acolo.

În cazul în care vor apărea noi contestaţii, conducerea CJ Huendoara nu exclude varianta de a da în administrare directă acest deponeu către o primărie din judeţ, care deţine în subordine o societate de salubritate şi colectare a gunoiului. Această firmă va conduce activitatea de la groapa ecologică Bîrcea Mare până la reglementarea situaţiei, adică desemnarea operatorului care va administra deponeul construit cu fonduri europene.

Se pare că acest operator public va fi cel ce aparţine acum de Primăria Vulcan, mai ales că autorităţile de acolo dispun şi de experienţa necesară pentru a gestiona o situaţie relativ complexă cum este cea de reciclare şi prelucrare a deşeurilor.

Din păcate, chiar şi în aceste condiţiim, nu se poate avansa o dată certă la care deponeul ecologic de la Bârcea Mare va deveni operaţional.

Concluzia acestor rânduri este una foarte simplă: circuitul birocratic poate ucide un proiect de succes.

Provizorat

În prezent, gunoiul rezultat în judeţul Hunedoara este depus pe o platformă provizorie lângă Deva. O altă platformă va fi dată în folosinţă la Petroşani, după obţinerea avizelor necesare.

 

1 răspunde
  1. alin
    alin says:

    Nu inteleg de ce groapa de gunoi nu poate fi administrata de o primarie. De ce trebuie sa o dati la o firma privata? Ca sa-si mai puna preturi in plus?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *