Cum ne apărăm de căpușe ?

Aceste insecte, de dimensiuni foarte mici, pot fi răspunzătoare de transmiterea unor boli grave, dacă nu știm cum să le evităm. De aceea, atunci când alegem să ne petrecem timpul în mijlocul naturii, trebuie să știm cum să le evităm, mai ales că sunt și o mulțime de metode naturiste, care ajută la îndepărtarea lor.

Cum le evităm ?

Trebuie precizat încă de la început că nu toate căpușele sunt purtătoare de boli. Perioada de înmulțire a lor este primăvara-vara, iar în zilele caniculare, căldura le amorțește încât nu mai sunt atât de periculoase. Cu toate acestea, o ieșire la iarbă verde este mult mai sigură dacă evităm să stăm pe o pătură. O măsuță cu scaune pliante ar fi mult mai nimerită.

Cum alegem hainele ?

Pantalonii lungi, subțiri sau chiar o bluză de culoare deschisă, cu mâneci lungi, sunt de preferat atunci când mergem la iarbă verde. Pe lângă că ne protejează de arsurile solare, astfel de haine ne vor proteja și de căpușe. În picioare trebuie să ne punem încălțări sport, în nici un caz papuci sau sandale, iar șosetele este bine să fie de culoare deschisă. De asemenea, prin iarbă se va plimba un material alb, pentru a verifica locul cu căpușe. la plecare se vor verifica bine hainele.

Cum se procedează în cazul mușcăturilor

În primul rând, pielea se strânge cu putere în jurul insectei, apoi, cu ajutorul unei pensete se va scoate, în așa fel încât să nu rămână capul înăuntru. La început, mușcătura nu doare, pentru că, la început, se injectează sub piele o substanță care amorțește zona. Dacă nu se poate ajunge imediat la medic, care să o extragă în totalitate, atunci există o variantă. Se ia o bucată de tifon, care se înmoaie în iod, spirt sau betadină, apoi se pune pe piele, în  locul mușcăturii. Aceasta ar trebuii să cedeze și să iasă. De asemenea, este foarte important să nu se pună mâna direct pe căpușe, ci să se folosească o pensetă sau un băț de chibrit. Uneori, pentru îndepărtarea căpușelor se folosește, la nevoie, și acetonă. Astfel că se îmbibă un tifon și se pune direct pe locul afectat. După ce căpușa cade,  locul se dezinfectează.

Bățul de chibrit

Este foarte util în cazul mușcăturilor de căpușe. Astfel că, partea cu fosfor a bățului de chibrit se umezește, apoi, în jurul locului unde este înfiptă căpușa se vor descrie cercuri cu el. După câteva secunde, căpușa își va extrage capul și se va urca pe bățul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor. Această metodă s-a dovedit a fi foarte utilă știindu-se că, prin apucarea corpului căpușei riscăm ca saliva acesteia să fie injectată în corp prin ruperea capului insectei înfipte în piele.

În urma unei înțepături

Locul se poate irita și umple cu sânge, apar mâncărimile și simptome de tipul migrenelor, vărsăturilor, durerile musculare sau febra. Trebuie știut că masculii sunt negrii roșie, iar femelele au abdomenul roșu Chiar dacă aceste simptome nu apar în urma unei mușcături de căpușe, totuși trebuie consultat medicul. Acesta poate administra, preventiv medicamentele necesare în astfel de cazuri sau poate face chiar un test. Rezultatul testului se poate afla doar după 23 de zile.

Animalele de companie

Sunt și ele foarte expuse, de aceea trebuie examinate cu atenție pielea și exteriorul sau interiorul urechii. Dacă acestea au luat căpușe și se vor așeza pe pat, există riscul să fie afectați și membrii familiei.

Soluții naturiste împotriva căpușelor

Geranium sau mușcata englezească

Se pare că aceste insecte nu suportă mirosul acestei plante. De aceea, înainte de a merge în parc, la pădure sau în alte locuri cu multă vegetație, ar fi bine să aplicăm pe piele, la încheietura mâinii, la glezne și în spatele urechii, câteva picături de ulei esențial de geranium. La fel de eficiente s-ar părea că sunt și uleiurile de: eucalipt, maghiran, oregano.

Uleiul esențial de levănțică

Chiar dacă miroase frumos, nu este pe placul căpușelor. De aceea, este bine să-l aplicăm pe glezne, pe încheieturi sau pe gât, pentru o protecție mai bună, atunci când mergem la iarbă verde.

Uleiul esențial de mentă

Este și el foarte util. De aceea, îl putem folosi diluat în puțină apă, pus într-un pulverizator și apoi aplicat pe piele.

Mujdeiul de usturoi

Este foarte eficient și el, chiar dacă nu este cea mai plăcută soluție. Cu toate acestea, poate fi la îndemână atunci când mergem la iarbă verde.

libertateapentrufemeie.ro

metropotam.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *