Dan Radu Ruşanu: Faceţi conurbaţia, altfel nu aveţi şanse de dezvoltare

Fostul senator liberal Dan Radu Ruşanu a revenit săptămâna trecută în judeţul Hunedoara, dar numai ca autor al unei cărţi.

Deva – Considerat unul dintre oamenii cu mare experienţă în strategiile de dezvoltare economică, fostul parlamentar hunedorean Dan Radu Ruşanu s-a aflat săptămâna aceasta la Deva, unde şi-a lansat cartea „Mai sunt judecători la Berlin”.

Dincolo de acest aspect, economistul Dan Radu Ruşanu a venit cu o recomandare către politicienii din judeţul Hunedoara, sfat pe care l-a mai dat şi în urmă cu câţiva ani şi, din păcate, previziunile acestuia încep să se facă simţite.

Ruşanu spune că municipiile Deva şi Hunedoara nu vor avea nicio şansă de dezvoltare economică, dacă politicienii nu vor ajunge o dată la concluzia logică, economică, potrivit căreia o localitate sub 50.000 de locuitori nu este atractivă pentru investitori. Aşa că, spune Ruşanu, este nevoie de unificare a celor două oraşe pentru ca această regiune a judeţului Hunedoara să se poată dezvolta pe linia industriei şi a produselor cu valoare adăugată mare, generatoare ulterior de progres social şi cultural.

„Judeţul Hunedoara, în 1990, la Revoluţie, a fost unul dintre cele mai vitregite judeţe din România pentru că a fost un judeţ monoindustrial. Valea Jiului, Călanul, Hunedoara, Brad erau zone monoindustriale care au avut mari probleme economice. Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi un lucru: Deva şi Hunedoara – cele două mari oraşe ale judeţului, cu rivalitatea care există dintotdeauna între ele – se află într-un triunghi al Bermudelor, format din Sibiu, Cluj şi Timişoara. Se află în Ochiul Ciclonului. Ştiţi că în Ochiul Ciclonului nu se întâmplă niciodată nimic, furtuna este pe margini. Şi nu se va întâmpla nimic aici pentru că cele trei mari oraşe vor absorbi tot ce se poate. Deva va rămâne aşa cum este”, a spus Dan Radu Ruşanu.

2 raspunsuri
 1. Eugen M.
  Eugen M. says:

  Are dreptate de data aceasta fostul senator. Am locuit o perioadă lungă de timp la Deva si nu mi-am dat seama de acest adevăr decât după ce ”am migrat” spre Cluj. Momentan celor două orașe hunedoreane le lipsesc potentialul oferit de o conglomeratie mai mare de firme, locuitori, oportunități, etc. Îmi dau seama însă că trebuie să fii și bun gospodar să administrezi apoi un astfel de ”mastodont” (ca suprafață) numit Deva-Hunedoara. Plus că vor trebui să înghită și câteva comune și lucrurile probabil se vor complica, tot politic din păcate. Văd acest lucru doar privind în jurul meu aici la Cluj și ajungând la cea mai mare comună din țară ca număr de locuitori: Florești. Le doresc succes hunedorenilor mei!

  Răspunde
 2. Mihai
  Mihai says:

  Nimic mai periculos decat o utopie aparent fezabila ! Ar fi o decizie aparent logica dar orice astfel de „experiment” comporta riscuri ascunse. Si „dezvoltarea” din anii `50 SI `60 parea logica si productiva dar acum stim ca ea a fost pur si simplu criminala…. Dar sa zicem ca pasul in necunoscut s-ar face… Cum ar trebui sa se numeasca noua entitate ? Care va fi impactul psihosociologic al disparitiei unor entitati instalate in mentalul colectiv de sute de ani ? Mai concret, cum vor renunta devenii la statutul privilegiat de resedinta de judet relativ prospera pentru a imparti acelasi destin cu hunedorenii din localitatile invecinate, majoritatea ajunse in stadiul de colonii muncitoresti abandonate, cu mari probleme ecologice, demografice, etc.? In fine, ce precedente semnificative se pot invoca la nivel national ?
  Povestile cu „triunghiuri malefice” nu rezista cata vreme dezvoltarea unor centre ca Alba Iulia sau Sebes le contrazice flagrant. Intr-o economie globalizata, evolutiile din Nordul Africii ne pot influenta mai mult decat ce se petrece la Timisoara, Cluj sau Sibu. Si oricum viitorul mediu trebuie privit in perspectiva regionala, nu intr-una judeteana.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *