Doi copii au murit în Retezat- filmul unei tragedii care putea fi prevenită

Cazul avalanşei din Munţii Retezat a suscitat un interes major prin finalul tragic al acesteia. Doi copii au murit pentru că persoanele care trebuiau să aibă grijă de ei nu au luat în seamă avertizare de avalanşă iminentă.

Deva – Muntele şi-a mai luat tribut două vieţi, doi adolescenţi care promiteau foarte mult în sfera performanţei chiar în alpinism. Pare o ironie a sorţii să-ţi închei viaţa atât de brusc şi devreme, după ce ai fost eroul unor ascensiuni grele pe vârfuri ale lumii care depăşesc 5000 de metri! Ce s-a întâmplat acolo, de ce părinţii care-şi însoţeau copiii nu au respectat avertizarea de avalanşă „iminentă” lansată de salvamontişti şi jandarmii montani, sunt întrebări la care specialiştii care anchetează dosarul tragediei din Retezat vor oferi, probabil, răspunsuri.

Dincolo de acestea, salvamontiştii şi jandarmii montani au fost supuşi unor zile extrem de grele, încărcate emoţional şi fizic, pentru că nu este uşor să te implici în aceste acţiuni de salvare, mai ales când victimele sunt copii.

Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara a fost implicat cu toate forţele de care dispune în acţiunea de salvare şi de recuperare a victimelor rezultate în urma avalanşei produsă sâmbătă, 22 aprilie, în Masivul Retezat – zona Căldarea Berbecilor.

„Operaţiunile au fost extrem de dificile, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a complexităţii acţiunii, aceasta necesitând un număr mare de oameni şi o coordonare strictă cu toate celelalte structuri ale statului care au atribuţii în salvarea victimelor”, spune şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Filmul oficial al evenimentelor

În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 14.30, la Baza Salvamont Râuşor s-a primit un apel de urgenţă prin dispecerul ISU, iar salvamontistul de servici a fost pus în conferinţă cu o persoană care a relatat că în urma unei avalanşe produsă sub Vf.Peleaga din Retezat, în partea spre Căldarea Berbecilor, a acordat primul ajutor la trei persoane surprinse de avalanşă, precizând că sunt şi două cadavre ale unor copii de circa 13-14 ani. Persoana care a alarmat se numeşte Cătălin Berenghisi şi conduce Şcoala de ghizi Christian Adventure.

În primă fază, s-au alarmat salvatorii montani aflaţi în punctul de permanenţă Cabana Pietrele. Unul dintre salvatori, care se afla, la ora respectivă, într-o patrulare pe Valea Pietrel,e a pornit spre zona indicată pentru evaluarea situaţiei.

Concomitent, au fost alertaţi şi membrii salvamont ai Formaţiei Hunedoara care au pornit de urgenţă spre locul incidentului. De asemenea, a fost constituită şi o echipă de suport formată din zece salvatori montani ai celorlalte trei formaţii din judeţ, respectiv: Petroşani, Lupeni şi Uricani, care au pornit şi ei spre Cabana Genţiana.

n jurul orei 16.30, o primă echipă a formaţiei Hunedoara, formată din şase salvatori montani era deja la poalele muntelui, în drum spre Valea Pietrele. La aceeaşi oră, primul salvator montan plecat la evaluare întâlneşte sub Custura Bucurei un grup numeros de persoane, printre care se aflau şi părinţi ai celor doi copii decedaţi. În grupul de persoane erau cei 50 de membri ai şcolii de ghizi montani, care i-au ajutat pe cei cinci supravieţuitori ai avalanşei. De la aceştia s-a aflat că în avalanşă, au fost prinse şapte persoane, altele decât cele din grupul şcolii de ghizi montani.

Doi decedaţi şi cinci răniţi

După o evaluare primară, la care nu s-au constatat afecţiuni grave, şi l-a refuzul acestora de a fi ajutaţi, au fost sfătuiţi să se regrupeze la Cabana Genţiana pentru o evaluare secundară. Ajunşi la Cabana Genţiana am aflat că jandarmii montani au coborât, „pe picioare” spre Cârnic pe doi dintre ei, respectiv o persoană de sex feminin şi tatăl baiatului decedat. Ulterior, s-a constatat că tatăl avea o fisură la osul unui picior, depistată la o examinare secundară.

Vremea amână căutarea

În data de 23 aprilie 2017, în jurul orei 08.00, de la Cabana Genţiana, la acţiunea de recuperare au pornit 19 salvatori montani şi 5 jandarmi montani. S-a urcat pe Valea Pietrele până pe Lacul Pietrele, apoi pe sub Vf.Custura Pelegii (Peleguţa) până în Şaua Berbecilor, unde s-a ajuns în jurul orei 11.30. Dacă pe văi, în prima parte a zilei, vremea se arăta însorită, cu vânt moderat, sus pe creastă ceaţa, vizibilitate destul de slabă şi vânt foarte puternic: 80-100km/h (conf.ISU HD). Mai târziu a început ninsoarea, care a îngreunat foarte mult acţiunea de localizare a victimelor.

Mai precizăm că Salvamont Huneodara a emis, în mai multe rânduri atenţionări de avalanşă în Masivul Retezat, ultima fiind transmisă „cu risc de avalanşă iminentă”, chiar cu o zi înainte de tragicul accident.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *