Duminica Rusaliilor

Este sărbătorită anul acesta la data de 4 iunie. Duminica Rusaliilor este una din cele mai vechi sărbători creștine, care se prăznuiește la zece zile după Înălţarea lui Hristos şi la 50 de zile de la Învierea Sa. În această zi, Duhul Sfânt s-a coborât asupra apostolilor, dându-le darurile necesare pentru propovăduirea Evangheliei.

„Puterea Duhului Sfânt, care se da celui ce îl iubește pe Dumnezeu și păzește poruncile Lui, nu apare în chip văzut, sub formă de foc, nici nu vine cu vuiet mare ca de vânt pu­ternic – caci aceasta s-a întâmplat numai pe vremea Sfinților Apostoli, pentru cei necredincioși. Dar El este văzut în chip duhovnicesc sub formă de lumină spirituală și vine cu toată pacea și bucuria.”(www.crestinortodox.ro)

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt

Sărbătoarea Rusaliilor, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh fac referire la trecerea lucrării de mântuire a Lui Hristos în oameni, prin umanitatea Mântuitorului. Este numită și Cincizecimea întrucât este

este a cincizecea zi după Paști. În ziua de Rusalii, Duhul Sfânt s-a pogorât peste apostoli, sub forma unor limbi de foc, şi le-a oferit acestora puteri nebănuite. Cei 12 au început să vorbească în limbi străine, necunoscute până atunci. Astfel, au putut să împărtăşească învăţăturile lui Iisus Hristos în întreaga lume, creştinând mii de păgâni.

Prin pogorârea Duhului Sfânt, Biserica devine o realitate iar a fi creştin înseamnă a avea pe Duhul Sfânt.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

În prima zi de Rusalii

  • Există obiceiul să se ducă la biserică, pentru sfințire, ramuri de tei și nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.  Crenguțele se agaţă apoi la straşina caselor sau la icoane. Se spune că acestea capătă puteri miraculoase și apără de rele. Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară, pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor şi a grindinii.
  • În unele zone există şi un obicei numit “udatul nevestelor“. Se spune că numai femeile care sunt udate vor fi sănătoase şi frumoase tot anul.

A doua zi de Rusalii

  • Preoţii şi sătenii iasă pe câmp, pentru a sfinţi apa şi a stropi câmpul, existând credința că nu va mai bate grindina. Tradiţia spune că cei care nu ţin sărbătoarea de Rusalii, vor fi pedepsiţi de Rusalii.
  • „Dansul căluşarilor” este un obicei popular legat tot de Rusalii, despre care se spune că vindecă relele făcute de Rusalii. Se adună cei mai buni dansatori ai satului şi formează o ceată de 13 căluşari. Timp de o lună, ei se leagă cu jurământ că vor juca „Căluşul”. Cel bolnav se întinde pe pământ, iar căluşarii încep dansul şi săriturile. La un anumit timp, fiecare căluşar sare peste cel bolnav, iar la sfârşit, celui bolnav i se şopteşte la ureche o urare de sănătate.
  • De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.
  • De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac.
  • În ziua de Rusalii nu e bine să te cerţi cu alţii fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.
  • Tot la Rusalii erau oprite îngenunchierea şi postirea în toate zilele Cincizecimii, erau interzise jocurile din circuri şi spectacolele păgâne. Casele se împodobeau cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei.

Superstiții de Rusalii

Fiicele lui Rusalim Împărat

În mitologia populară se spune că Rusaliile sunt fiicele lui Rusalim Împărat, o personificare a cetăţii Ierusalim. Rusaliile stau pe pământ vreme de o lună și nu pot fi văzute de oameni. Se spune că pe unde trec ele, apar tot felul de boli şi necazuri. Umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Locurile unde joacă rămân arse şi neroditoare. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi. În aceste zile, frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei.

Ielele

Despre Iele se crede că sunt înzestrate cu puteri magice, de seducţie, care sălăşuiesc în văzduh, munţi, peşteri, păduri, pe malul apelor şi cascadelor. Pe timpul nopţii, în lumina lunii, se scălda goale în izvoare, despletite şi dezlănţuite. Ielele nu fac rău celor care le evită, ele devin rele numai dacă sunt provocate sau dacă dansul lor este privit. Atunci, se spune că se răzbună pe cei vinovaţi, luându-le minţile.

http://www.crestinortodox.ro

http://www.obiceiuri-populare.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *