File de pește la cuptor

Ingrediente: două bucăți file de pește, sare, piper, două linguri unt, doi căței de usturoi, mărar.

Mod de preparare

Peștele se spală și se usucă într-un prosop de hârtie, apoi se condimentează cu sare și piper, după gust. Pe fiecare bucată de pește se va pune câte o lingură de unt topit și un cățel zdrobit de usturoi. Deasupra se presară mărar verde tocat. Fiecare bucată de pește se așază pe o folie sau hârtie de copt, se împăturește, apoi se pune într-o tavă, care se dă la cuptor, timp de 20-25 de minute, la foc potrivit. Peștele astfel pregătit se poate servi cu legume sau o altă garnitură preferată.

Prăjitură  cu gem şi nuci

Ingrediente: o cană de apă caldă, o cană de gem, o cană de zahăr, trei căni de făină, un praf de copt, 1/2 cană de ulei, 1/2 cană de cacao, o linguriţă de scorţişoară, o lingură de zeamă de lămâie, o cană de nuci tăiate, o cană şi jumătate de făină, praf de copt, o jumătate de cană de ulei de floarea soarelui, esenţă de vanilie, zahăr vanilat, două linguriţe de oţet.

Mod de preparare:

Într-un bol adânc se amestecă gemul cu apă caldă, se adaugă zahărul, uleiul, zahărul vanilat, iar ingredientele se mixează până se topeşte zahărul. Se adaugă apoi pudra de cacao, scorţişoara, esenţa de vanilie sau zahăr vanilat, puţină sare, praful de copt stins cu zeamă de lămâie. La final, se încorporează făina şi se adaugă nuca. Compoziţia se toarnă într-o tavă de copt unsă şi tapetată cu făină. Se dă la cuptor pentru 35-40 de minute. Opţional, se face o glazură din 200 g zahăr pudră, şase linguri de apă şi o lingură de zeamă de lămâie. Se toarnă peste prăjitură, după ce s-a răcit.

Trucuri pentru cozonaci reușiți

Sărbătorile sunt aproape și deja stabilim meniurile. Și cum de pe masa de Paști nu vor lipsi cozonacii, în cele ce urmează vă vom da câteva sugestii pentru obținerea unor cozonaci cât mai reușiți.

 • În primul rând, ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate: faina albă cu conținut mare de proteine, unt gras, lapte, drojdie și ouă proaspete, arome naturale de vanilie, portocală, lămâie sau rom (nu esențe).
 • Sarea este foarte importantă și în patiseria dulce, pentru că echilibrează gustul dulce și potentează aromele. La 500 g faina avem nevoie de 10 g sare, la 1 kg de faina sunt necesare 20 g sare.
 • Sarea nu se pune în contact direct cu drojdia (maiaua), ci într-o etapă ulterioară de frământare.
 • Ingredientele se scot din cămară sau frigider cel puțin cu șase ore înainte, ca să ajună la temperatura camerei.
 • Făina se alege în funcție de cantitatea de proteine de pe ambalaj. Astfel că, o făină bună pentru cozonac are peste 9 g proteine la sută.
 • Făina se cerne de 1-2 ori și trebuie să fie cât mai uscată, iar pentru asta facem următorul test. Luăm o mână de făină și o strângem în pumn. O făină de calitate și bine uscată va rămâne ca un praf pe mână. Făina de calitate inferioară și umedă, se va face cocoloașe în palmă. Cea umedă, se ține, timp de două zile, într-un loc uscat, apoi se cerne de 2-3 ori.
 • Un anumit tip de făină absoarbe mai multe lichide, altele mai puțin. În astfel de situații, dacă aluatul este prea moale, se mai poate adăuga puțină făină în timpul frământării.
 • Frământatul se face fie manual, fie cu ajutorul unui robot de bucătărie, împărțindu-se frământarea în 2-3 etape. Frământatul cu mâna ține de calitatea făinii, de rețetă și de cantitatea de aluat și nu există un timp anume. Pentru a-l testa, luăm o bucățică de aluat, pe care o întindem cu degetul sub forma unui pătrat. Dacă se formează o peliculă subțire, transparentă, fără să se rupă, înseamnă că aluatul e frământat suficient.
 • Trebuie respectați timpii de dospire, fără a se forța aluatul, așezându-l aproape de o sursă de căldură. Dospirea lentă este cea mai bună.
 • Dospirea în pungi de plastic este mai eficientă întrucât pungile nu permit uscarea aluatului.
 • Prelucrarea aluatului se face pe masa de bucătărie, unsă cu puțin ulei în loc de făină. Pentru că, fiecare gram de făină care intră în contact cu aluatul de cozonac, îi schimbă rețeta.
 • După ce se adaugă umplutura, cozonacii se așază în forme tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la dospit.
 • Ungerea cu gălbenuș amestecat cu lapte se face doar înainte de a introduce cozonacul la cuptor.
 • Cuptorul trebuie bine încins, 180 grade. Pe parcursul coacerii, temperatura se reduce, iar cozonacii se acoperă cu hârtie de copt.
 • După coacere, cozonacii se scot imediat din forme și se răstoarnă pe un grătar de bucătărie, pentru aerisire și o răcire lentă.
 • După răcire, cozonacii se pot reintroduce în formele de copt și se păstrează acoperiți cu un prosop. Astfel înveliți, cozonacii se păstrează două săptămâni.

@savoriurbane.com.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *