Filmul descoperirii matriței dacice, depus la Tribunal

Procesul „Matriţa dacică” a ajuns la momentul audierilor. Săptămâna aceasta, reclamanta în acest proces a fost audiată de către avocaţi.

Deva – Procesul prin care o femeie din Arad solicită o recompensă de 500.000 de lei la de mai multe instituţii ale statului român pentru că ar descoperit o matriţă dacică veche de 2.000 de ani, continuă la Tribunalul Hunedoara.

La termenul din această săptămână a fost audiată chiar reclamanta în acest dosar. Andreea Ciuciu a declarat că descoperirea matriţei dacice a avut loc pe 23 iunie 2013, iar alături de ea se aflau alţi şase membri ai grupului cu care venise la Sarmizegetusa Regia.

Andreea Ciuciu şi avocatul său au depus la dosar două filmuleţe despre care afirmă că ilustrează momentul descoperirii matriţei dacice şi că imaginile redau locul în care se afla artefactul.

Cu prietenii la Sarmizegetusa Regia

În declaraţia dată în faţa instanţei, tânăra a arătat că s-a aflat la cetatea Sarmizegetusa Regia împreună cu un grup de prieteni şi a apreciat că locul în care se găsea matriţa dacică nu era delimitat ca fiind inclus într-un sit arheologic. Din acest motiv, ea a considerat că locul în care se afla artefactul, într-o groapă de la rădăcina unui copac prăbuşit de vânt, nu ar fi pe teritoriul unui sit arheologic protejat de lege.

Tânăra a precizat că după ce matriţa a fost scoasă din groapa rămasă în urma prăbuşirii copacului, piesa a fost predată administratorului sitului Sarmizegetusa Regia, care se afla în apropierea grupului de vizitatori din care făcea parte şi reclamanta.

Andreea Ciuciu a relatat că administratorul sitului a anunţat paza monumentului şi specialiştii de la Muzeul de istorie din Cluj-Napoca, care au sosit a doua zi dimineaţa la Sarmizegusa Regia.

Ulterior, tânăra a depus o cerere la Judecătoria Deva prin care solicita ca Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Hunedoara, alături de alte instituţii subordonate, să-i achite o recompensă în valoare de 500.000 de lei pentru că ar fi participat la descoperirea matriţei dacice de la Sarmizegetusa Regia. Suma ar reprezenta cota parte ce i s-ar cuveni reclamantei, ca membră a grupului care a găsit artefactul.

Ea a precizat că în estimarea recompensei s-a ghidat după discuţiile purtate de mai mulţi specialişti de la muzeul din Cluj-Napoca, aceştia apreciind, la momentul descoperirii, că matriţa ar fi valorat cât trei brăţări dacice.

La dosar a fost depusă şi o evaluare a matriţei dacice efectuată de un expert angajat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, parte în proces. Conform expertului, matriţa dacică ar valora 560.000 de lei, însă forma de redactare a raportului este contestată de către avocatul reclamantei.

Procesul „Matriţa dacică” va continua pe 5 septembrie, termen la care au fost citaţi doi martori: profesorul Gelu Florea, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, şi Ionuţ Trufaş, unul dintre membrii grupului care a luat parte la descoperirea artefactului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *