La aniversarea scriitorului Ion Scorobete

Personalitățile hunedorene din toate domeniile se află în permanență în atenția Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, biobibliografiile dedicate acestora fiind un incontestabil semn al prețuirii noastre față de acestea.

Deva – Un eveniment cultural special dedicat celei de-a 70-a aniversări a poetului, prozatorului și eseistului Ion Scorobete a avut loc, în această săptămână la DevaMall, în organizarea Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu”.

„ Am avut, prin urmare, bucuria de a oferi scriitorului de la Meria, cel legat cu mii de fire de ținutul său natal, o veritabilă carte de vizită, o biobibliografie care oglindește viața, creația literară, aprecierile criticilor literari și ale confraților de breaslă. Darul nostru a fost oferit cu câteva zile înainte ca Ion Scorobete să împlinească 70 de ani, o vârstă a maturității marcate de experiență și înțelepciune.  Ne-a făcut o mare plăcere să-i urăm și să-i cântăm „La mulți ani” împreună cu Corala „Sargeția”, sub bagheta dirijorului Nicolae Icobescu, care la finalul evenimentului a susținut un moment muzical”, a declarat managerul insituţiei de cultură, Sebastian Bara.

În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat scriitorului Ion Scorobete o Diplomă de Excelență pentru întreaga creație și activitate literară.

Un scriitor prolific

Autor a peste 20 de volume de versuri, proză scurtă, romane, eseuri, Ion Scorobete este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat la cele mai importante reviste de cultură din țară: Orizont, Luceafărul, Tribuna, Familia, Convorbiri literare, Dacia literară, Argeș, Steaua, ProSaeculum, Poezia, Scrisul românesc, Banat etc. Bine primite de critica literară și de confrații de breaslă, scrierile lui Ion Scorobete s-au bucurat de aprecierea unor nume importante ale literaturii române actuale: Lucian Vasiliu, Cornel Ungureanu, Radu Ciobanu, Luminiţa Marcu, Lucian Alexiu, Dumitru Hurubă etc.

Scriitor plurivalent, poet, prozator și eseist, avocat în viața de zi cu zi, Ion Scorobete și-a primit botezul artistic în peisajul plin de frumusețe al Ținutului Pădurenilor, unde își are rădăcinile.

Satul natal

Aici, în îndrăgitul sat Meria, pe care îl poartă în inimă pentru totdeauna, în aerul tare al înălțimilor, printre pădurenii ce par să pogoare direct din daci, în satele care izvodesc eternitatea, Ion Scorobete a simțit de foarte tânăr dragostea pentru literatură, întâi prin lectură, apoi prin creația literară proprie.

Tot ceea ce a creat de-a lungul anilor, tot ceea ce a oferit cititorilor săi poartă amprenta anilor petrecuți în mirifice spații hunedorene încărcate de istorie: Țara Hațegului, Densuș, Hunedoara. Așa cum afirmă unii dintre comentatorii scriitorului, „cele dintâi versuri se nasc sub auspiciile unor lecturi, deşi conturul emoţional al parabolelor sale se va creiona şi dezvolta cu precădere sub impresia fascinantă a frumuseţilor imagistice ale ţinutului copilăriei şi adolescenţei”. Cu timpul, această credinţă în scrisul său apare ca o izbăvire, o mântuire, o retragere în meditaţie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *