Mierea de salcâm și tei – ”hrană vie” pentru organism

Supranumită de traci ”hrană vie” mierea de albine are o largă întrebuințare, fiind singurul aliment care conţine toate substanţele necesare organismului, inclusiv apă. Chiar dacă fiecare tip de miere are specificul și proprietățile ei, mierea de salcâm și cea de tei se detașază prin parfum și aromă.

Mierea de salcâm

Culeasă doar din florile parfumate ale salcâmului, o astfel de miere poate avea nuanțe de la incolor la galben pai-deschis. Are un gust plăcut, este vâscoasă și fluidă, iar atunci când este proaspătă, nu prezintă semne de cristalizare. Are un conținut mai mare de fructoză decât toate tipurile de miere și tocmai de aceea, nu se cristalizează decât după un an și jumătate sau doi, dar nici atunci în totalitate.

Proprietăți terapeutice

Calmează tusea

Datorită proprietăților ei antiseptice, mierea de salcâm ajută la calmarea tusei, fiind deosebit de utilă și în cazul durerilor de gât.

Diminuează aciditatea gastrică

Diluată în apă caldă și luată cu o oră – două înaintea mesei, diminuează aciditatea gastrică și calmează arsurile. Se administrează o lingură de miere la 100 ml de apă.

În caz de ulcer

Alături de un regim alimentar adecvat, mierea de salcâm ajută foarte mult în caz de ulcer. Astfel că, se diluează o linguriță de miere în 200 ml de lapte nefiert seara, care se consumă seara, înainte de culcare.

Întărește imunitatea

În urma unei boli sau operații, mierea de salcâm ajută la recuperarea organismului, întărind imunitatea. Este utilă și în tratamentul asteniei sau nevrozelor.

Mierea din flori de tei

Cu o aromă inconfundabilă, mierea de tei este considerată a fi unul din sortimentele cele mai apreciate din punct de vedere terapeutic.

Este de culoare galbenă, cu nuanțe care ajung până la portocaliu sau chiar roșcat. Foarte parfumată, cu un gust dulce-lemnos, o astfel de miere este un remediu naturist de excepție.

Dar, calitatea mierii de tei diferă, în funcție de locul de unde este culeasă sau starea vremii. În unele cazuri, din cauza ploilor din timpul culesului, este mai diluată.
Se păstrează în stare fluidă până toamna târziu, când, la temperaturi scăzute  se cristalizează cu cristale mari, asemănătoare untului, în sediment existând o mare cantitate de polen. După cristalizare culoarea devine albicioasă, iar gustul mai catifelat.

Calități terapeutice

Mierea din flori de tei, pe lângă gustul deosebit, este considerată a fi una din cele mai bune varietăți de miere. Este bogată în vitamine, aminoacizi, mană și polen. De aceea, o astfel de miere nu este recomandată persoanelor care au alergie la polen.

Are efecte antibacteriene și antiinflamatorii

De aceea, este un bun remediu în caz de tuse, răceală, pneumonii, astm, bronșite, laringite, tuberculoză. Ea dizolva mucusul și curăță gâtul.

În caz de răceli.

Se recomandă mierea de flori de tei. Se va lua cu lapte cald (o lingură de miere la un pahar de lapte), cu suc de lămâie (sucul de la 1/2lămâi la 100g miere).

În scop profilactic

Se prepară un amestec de miere, suc de ceapă şi de hrean, în cantităţi egale. Din acest amestec se ia câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă. În caz de gripă, se va prepara următorul amestec: usturoi dat pe răzătoare şi amestecat cu miere (proporție 1:1). Se ia câte o lingură de amestec, cu apă călduţă, seara.

Calmează stările nervoase

Datorita conținutului ridicat de vitamine și aminoacizi, intervine în înlăturarea stărilor nervoase, fiind un bun remediu împotriva stresului și insomniilor. Are acțiune benefică și în tratarea rănilor și arsurilor.

Cum depistăm mierea falsificată ?

Mierea naturală

Este ca un sirop gros, care se cristalizează foarte repede. Cu cât mierea conține mai multă fructoză, cu atât îşi păstrează mai mult consistenţa lichidă. Dar, mierea cristalizată este o miere de calitate.

În mierea falsă

Are unele adaosuri care pot fi depistate foarte ușor. Astfel că, dacă se dizolvă în apă, iar soluția obținută este puțin tulbure, dar fără depuneri, atunci mierea este curată.

În schimb, dacă în miere se găseşte amidon, câteva picături de tinctură de iod vor colora soluţia în albastru. Prezenţa cretei în miere poate fi depistată picurând pe depunerile care apar, oţet. Daca există cretă, depunerea se va transforma în spumă.

https://www.farmaciata.ro

https://sanatate.bzi.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *