Miracolul din boabele de struguri

Toamna se strecoară discret, printre ultimele raze de soare ale verii, oferindu-ne, cu generozitate, minunatele ei daruri. Dar parcă dintre toate, parfumul și aroma boabelor de struguri ne atrage în mod deosebit. Rubinii, negri sau galben aurii, strugurii fac parte din topul fructelor revitalizante, aducând o mulțime de beneficii organismului.

Știați că?

– Strugurii conservați păstrează sub 10% din proprietățile curative ale celor proaspeți, iar vinul, sub 6%.

– Strugurii albi sunt mai dulci, dar conțin mai puține vitamine.

– Strugurii negri conțin mai multi antioxidanti, dar pot irita stomacul.

– Anual, în lume, se culeg peste 72 milioane de tone de struguri. Un hectar de struguri poate produce aproximativ 15.000 de pahare de vin.

– Conform statisticilor, o persoană consumă, în medie, 8 kg de struguri pe an.

– Dulceața de struguri este laxativă.

– Sucul extras înainte de maturarea strugurilor este răcoritor și foarte bun în stări febrile.

– Stafidele sunt boabe de struguri uscate, au aceleași proprietăți ca și fructul proaspăt. Sunt foarte energetice, fiind indicate în afecțiunile pulmonare, renale, vezicale și hepatice.

– Seva de primăvară, obținută prin colectarea sucului din coardele viței tăiate proaspăt, se poate utiliza contra litiazelor urinare și biliare, dar și ca soluție pentru îngrijirea ochilor.

– Uleiul din sâmburi de struguri este recomandat în afecțiunile cardiovasculare.

– Vinul, mai ales cel alb, este folosit în terapeutică pentru macerarea plantelor medicinale și obținerea de băuturi medicinale.

– Dacă se aplică vin roșu cu puțină sare pe gingii, se evită iritarea acestora.

– Agenții patogeni ai holerei și ai tifosului, dacă sunt lăsați în vin, mor după câteva minute.

Vița de vie – simbol al belșugului și bucuriei

Plantă cu o istorie îndelungată, vița de vie și fructele ei simbolizează belșugul, sănătatea și fericirea. În mitologia multor popoare, strugurii sunt un simbol al imortalității.

În Israelul antic, viţa-de-vie era identificată, în vechile tradiţii, cu miticul arbore al vieţii. Simbol al belşugului şi bucuriei, ea a fost asemănată în tradiţia creştină cu sufletul omenesc care se trezeşte şi care, atunci când, precum via, este lucrat cu dăruire şi atenţie, ajunge să ofere nenumărate roade: strugurii dulci ai creşterii spirituale şi ai apropierii de Dumnezeu.

În tradiția românească

Vița de vie are caracter sacru, legând originea vinului de sângele care s-a scurs din rănile Mântuitorului. De asemenea, se spune că, dacă vrei să ajungi la Porțile Raiului, trebuie să munceşti via șapte ani, fără să te superi, nici să rosteşti cuvinte injurioase, indiferent de sacrificii, căci așa Dumnezeu îţi iartă păcatele.

Calitățile terapeutice ale strugurilor

Strugurii sunt cunoscuți, de mii de ani, drept ”fructele zeilor”. Calitățile lor nutritive, cât și curative uimesc și astăzi. Foarte bogați în substanțe antioxidante, vitamine, minerale, glucide şi proteine, strugurii ajută la regenerarea organismului. De asemenea, ei îndepărtează din organism acumularile de toxine şi alte substante nocive,  care  afectează metabolismul. Fie că sunt consumați în stare proaspătă, sub formă de must sau sâmburi, înzestrați și ei cu virtuți terapeutice, strugurii aduc infinite beneficii sănătății. Specialiștii susțin că, o cură cu boabele dulci și aromate de struguri rivalizează, ca acțiune terapeutică, cu o întreagă industrie de medicamente. Tocmai de aceea, în prezent, strugurii sunt folosiți pe scară largă în industria farmaceurică la prepararea diferitelor medicamente.

Cum alegem şi păstrăm strugurii ?

Ca să ne bucurăm cât mai mult de strugurii proaspeţi, trebuie să ţinem cont de câteva reguli stricte:

  • Să alegem struguri sănătoşi, cărnoşi şi nezbârciţi.
  • Strugurii roşii ar trebui sa fie în mare parte roşii, cei verzi ar trebui sa aibă o uşoară nuanţă gălbuie, iar cei negri-albăstrui şi mov, ar trebui să fie închişi la culoare.
  • Strugurii vor rămâne proaspeţi mai multe zile, dacă sunt păstrați la temperatura camerei. Ei se spală cu apă şi se șterg înainte de consum.
  • Pentru păstrarea lor pe perioade mai lungi, strugurii nu se spală. Se împachetează într-un prosop de hârtie, apoi se pun într-o pungă de plastic, la frigider.

Terapii cu struguri

Prin efectele lor binefăcătoare atât strugurii, mustul, vinul sau sâmburii sunt recomandați de către nutriționiști pentru tratarea sau ameliorarea mai multor afecţiuni.

Scad tensiunea

În formele uşoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent şi foarte blând. Bogaţi în potasiu, strugurii reglează ritmul cardiac dar şi excitabilitatea neuromusculară. În plus, ei conţin un antioxidant ce reglează nivelul colesterolului şi protejează vasele de ateroscleroză. O cură de struguri eficientă presupune includerea în meniul zilnic a 200-300 de grame de struguri de masă. Ei ar trebui să fie consumaţi cu tot cu coajă. Astfel de cure sunt contraindicate diabeticilor, din cauza conţinutului ridicat de zahăr,  dar şi persoanelor cu hiperaciditate gastrică sau cu ulcer, fiindcă stimulează secreţiile gastrice.

Atenţie !Această cura nu este recomandată celor cu hipertensiune gravă, cărora medicul le-a contraindicat aportul de lichide in organism.

Previn bolile de inimă

În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că antioxidanţii din vinuri încetinesc procesele de degradare celulară. În egală măsură, aceşti antioxidanţi contribuie la prevenirea bolilor de inimă, dar şi a afecţiunilor degenerative de tipul maladiei Alzheimer. De asemenea, vinul scade nivelul colesterolului rău, provoacă vasodilataţie, previne depunerea plăcilor de aterom, îmbunătăţeşte circulaţia la nivel cerebral şi periferic.

Detoxifiază organismul

Atât strugurii cât și mustul se folosesc în curele de slăbire, întrucât ajută la eliminarea toxinele din organism, cât și a kilogramelor nedorite. În curele de detoxifiere, pentru obținerea unor rezultate foarte bune, este necesar să se consume minim un litru de must pe zi. Mustul este recomandat şi persoanelor care depun activităţi intelectuale intense.

Strugurii previn apariţia cancerulului

Specialiştii afirmă că magneziul care se regăsește în struguri previne apariţia cancerului. De asemenea, curele cu struguri reduc riscul de cancer pulmonar şi favorizează stagnarea şi chiar micşorarea tumorilor existente.
Sâmburii de struguri

Apără organismul de radiații, prelungesc viața și previn accidentele cardiovasculare.

Mustul

Supranumit și  ”laptele vegetal”, mustul vitaminizează și remineralizează organismul, având, totodată și o mare valoare energetică. Medicii antichității considerau mustul mai sănătos chiar decât apa, prescriindu-l ca antiseptic și revitalizant. Mustul este foarte indicat persoanelor tinere, mai ales celor care fac eforturi fizice mari. Are, de asemenea, efect laxativ și diuretic, dar este indicat și în bolile de rinichi, gută sau anumite forme de reumatism. Prin conținutul mare de lecitină, mustul este un adevărat leac pentru sistemul nervos.

Stafidele

Sunt energizante şi păstrează o mare parte din proprietăţile fructului proaspăt. Se obţin din anumite soiuri de struguri, fără sâmburi.

În cosmetică

Atăt strugurii, cât și mustul sunt folosiți cu succes în cosmetică, ajutând la frăgezimea și suplețea pielii.

Compresele cu struguri

Ajută la pigmetarea normală a pielii, iar porii inestetici se vor resoarbe. Capacitățile tonice sunt mai puternice la strugurii roşii decat la cei albi, susţin specialiştii. Pentru menținerea elasticității şi frumuseţii pielii, se poate face, odată la trei zile, un masaj uşor cu suc de struguri. Capacităţile tonice sunt mai puternice la strugurii roşii decat la cei albi.

Pentru albirea tenului

Se tamponează pielea cu vată, care a fost impregnată cu suc de struguri, obţinut prin stoarcerea boabelor verzi (agurida).

Mască de împrospatare

Pentru obținerea ei, se folosesc mai ales strugurii mari de toamnă. Se vor zdrobi șase boabe de struguri, la care se adaugă  două linguriţe de iaurt, o jumătate de linguriţă de zeamă de lămâie, o jumătate de linguriţă de ulei de măsline şi o jumătate de linguriţă de miere. Pasta obţinută se aplică pe faţă, care se masează un minut. După aproximativ zece minute, faţa se spală cu apă caldă.

Pentru înnegrirea părului

Părul se masează, timp de mai multe seri, cu un amestec din vin negru, 81,6 grame şi ulei rafinat, 54,6 grame.

Stafidele

Se obţin din anumite soiuri de struguri, fără sâmburi. Stafidele sunt energizante şi păstrează, totodată, proprietăţile fructului proaspăt.

Vinul
Vinul poate deveni o băutură folositoare dacă este natural, slab alcoolic, consumat în cantităţi mici şi nu zilnic, de catre oamenii sănătoşi sau cei care suferă numai de afectiuni ca: bronşita, bronho-pneumonie, colita diareică, constipatie. Consumul zilnic de vin,  în cantităţi mari, devine toxic pentru organism, determinând aparitia unor boli grave. În cazul cirozei hepatice, hepatita, litiaza, astenia gravă, ulcerul, consumul de vin este total neindicat.

În dieta cu struguri

Specialiștii ne sfătuiesc să ținem cont de câteva elemente foarte importante.

  • Strugurii trebuie consumați lent, pentru ca senzația de sațietate să se instaleze cât mai repede.
  • Fructele trebuie să fie bine coapte, proaspete și parfumate.
  • Se vor consuma atât sâmburii, cât și coaja strugurilor, care conțin ulei gras ce reduce colesterolul și menține sănătatea vaselor de sânge.
  • Într-o astfel de cură, sunt necesare exercițiile fizice, cel puțin o jumătate de oră.
  • Cura începe cu o perioadă de trei zile, în care se consumă fructul progresiv, pornind de la o jumătate de kilogram pe zi. După acest interval, urmează o cură de cinci zile, în care se consumă doar strugurii proaspeți sau sub formă de must.
  • Foarte important ! Persoanele care au probleme de sănătate trebuie să ceară avizul medicului.

http://www.crestinortodox.ro

http://www.clicksanatate.ro/

https://sites.google.com

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *