Numărul donatorilor de sânge este în scădere, cererea este în creştere

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost marcată în această săptămână în semn de respect faţă de cei care ajută cu sângele lor pe alţi semeni aflaţi în situaţii critice de sănătate.

Deva – Ziua de 14 iunie este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca Zi Mondială a Donatorului de Sânge.

Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge.

Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidenelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică.

Situaţie dificilă în judeţ

În judeţul Hunedoara datele statistice arată o scădere a numărului de donatori de sânge, astfel că în luna aprilie acesta este mai mic cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut.

„În luna aprilie 2016 am avut înregistraţi 473 de donatori de sânge, iar anul acesta, în aprilie, numărul acestora scăzuse la 402 persoane, adică mai puţin cu 15%. În situaţia pe trimestrul I, se constată o scădere cu 7% a numărului de donatori în acest an, comparativ cu anul 2016”, a  arătat directorul CJTS Hunedoara, Victoria Hălmagi.

Pe de altă parte, cererea de sânge venită la centrul judeţean Hunedoara a crescut în prima parte a acestui an cu circa 30-40%, cele mai solicitate fiind grupele OI negativ şi A II pozitiv.

Cele mai multe solicitări de sânge vin din partea secţiilor de oncologie, chirurgie şi ortopedie din spitale şi clinici.

Situaţia din UE

În Uniunea Europeană, în medie 7% din populaţie donează sânge. În România, există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E.,  numai 1,7%; faţă de Danemarca 10%, Anglia 9%, Olanda 8%.

Explicaţia specialiştilor

În fiecare minut este nevoie continuă de sânge din cauza perioadei scăzute de viaţă a componentelor sale. Extremele sunt eritrocitele (globulele roşii), care pot fi stocate 35 de zile şi trombocitele (factori ai coagulării sangvine) care au o perioadă de viaţă de numai 5 zile.

În fiecare an se donează peste 80 de milioane de unităţi de sânge, însă doar 38% dintre acestea se colectează în ţările în curs de dezvoltare, ţări în care trăieşte 82% din populaţia lumii. Mai mult, în multe ţări pacientul depinde de sângele donat de familie sau prieteni. 65% din transfuziile de sânge în ţările cu venituri mici sunt date copiilor sub vârsta de cinci ani. În lume sunt 108 milioane donaţii de sânge în fiecare an.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *