O iniţiativă legislativă arată ruptura cu realitatea de la sate

Crişcior – „Multe şi încurcate sunt căile Domnului!”, spune o veche vorbă românească, iar realitatea imediată ne arată, din nou, câtă înţelepciune ascunde. Mai precis, o iniţiativă legislativă îşi propune să aducă noi atribuţii pentru comunităţile locale, în condiţiile în care primăriile sunt sufocate de sarcini şi văduvite de finanţări.

Este cazul unei prevederi care îşi propune să reglementeze munca văcarilor, ciobanilor şi porcarilor angajaţi de săteni să le păzească animalele şi să le ducă la câmp. Nimic de zis, dar realitatea din teren contrazice ideea celor care au aceste gânduri.

Practic, iniţiativa prevede ca oamenii care angajeză porcari, văcari sau ciobani să facă plăţile printr-un circuit fiscalizat şi nu doar „bani în mână”. În cazul în care mai mulţi săteni vor angaja pe aceeaşi persoană, atunci primăria locală va fi cea care va supraveghea legalitatea plăţilor.

Primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui, a declarat că aplicabilitatea legii ar avea de suferit pentru că aceşti oameni nu sunt statornici în ceea ce priveşte un anumit loc de muncă. Iar în aceste condiţii, faptul că primăriile vor trebui să se ocupe de ei, ridică alte probleme unei administraţii văduvite de resurse financiare.

„Asta ne mai trebuie, să urmărim şi cine pe cine angajează! Dacă un cetăţean doreşte să angajeze pe cineva să lucreze cu ziua, nu văd cum putem interveni să-l determinăm să plătească mai întâi la primărie şi apoi noi să-i dăm banii omului. Este mult mai simplu să se înţeleagă cei doi. În plus, pentru cazurile de muncă în anumite perioade ale anului sunt reglementări, cum este cea referitoare la zilieri”, a comentat Ovidiu Furdui.

Rămâne de văzuit în ce măsură legiutorul va ţine cont de realităţile satului românesc şi va lua decizia corectă pentru un proiect de lege care mai mult încurcă decât descurcă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *