Plante care îmbunătățesc digestia

Sărbătorile au trecut, dar urmările meselor îmbelșugate își mai fac simțită prezența. Iar dacă greața, balonările sau alte simptome neplăcute persistă, natura ne vine în ajutor, oferindu-ne remedii nebănuite. În cele ce urmează vă prezentăm câteva plante medicinale, deosebit de utile în astfel de situații.

Mărarul

Este menționat ca plantă cu efecte vindecătoare și în scrierile vechilor egipteni. Atât frunzele, cât și semințele acestei plante au valori terapeutice deosebite, stimulând diureza și ajutând la eliminarea gazele din stomac. Totodată, mărarul acționează și ca sedativ, fiind foarte util în combaterea insomniei. În astfel de situații, se prepară o infuzie dintr-o linguriță de semințe, la o cană de apă fiartă. După perioada de infuzare, se strecoară și se beau trei căni pe zi.

Chimionul

Conține un ulei esențial care favorizează eliminarea gazelor și stimulează secrețiile intestinale. Este un bun calmant în cazul colicilor intestinale, fiind indicat și atunci când digestia este mai lentă. Se consumă sub formă de infuzie, care se obține dintr-o linguriță de semințe uscate, la o cană de apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Tarhonul

Este de mare ajutor în buna funcționare a ficatului.  Acesta stimulează digestia, dar fără să irite stomacul. Frunzele de tarhon sunt diuretice, fiind indicate și în caz de reumatism. Totodată, fluidifică secrețiile bronhice, fiind utile și în cazul problemelor pulmonare. Se consumă ca atare în salate sau alte preparate culinare. Se mai poate prepara și o infuzie din frunze, care se bea după mesele principale.

Măghiranul

Ajută la eliminarea gazelor, este un foarte bun antiseptic, fiind recomandat în dispepsii stomacale. Se consumă sub formă de infuzie, obținută dintr-o linguriță de fructe uscate, la o cană de apă fiartă.

Anghinarea

Stimulează fluxul biliar, ajută la digerarea grăsimilor și reduce colesterolul. De asemenea, anghinarea fluidifică bila, prevenind formarea mâlului sau a litiazei biliare. Este utilă în cazul bilei leneșe, a ficatului gras au în caz de constipație.

Coada șoricelului

Este una din cele mai cunoscute stimulente a secreției biliare, fiind folosită și pentru tratarea tulburărilor gastro-intestinale.

Muștarul alb

Este folosit atât pentru condimentarea preparatelor culinare, cât și în tratarea diverselor afecțiuni. Stimulează digestia, reduce colesterolul și normalizează tranzitul intestinal.

Coriandrul

Cunoscut pentru gustul său deosebit, coriandrul are și proprietăți digestive. Se folosește ca antiseptic și tonic stomacal, pentru combaterea balonărilor și a colicilor intestinale.

Frunzele de dafin

Pe lângă aroma lor inconfundabilă, frunzele de dafin stimulează digestia având și proprietăți antispastice și detoxifiante.

Ghimbirul

Este bun stimulant digestiv, calmant al durerilor abdominale, ajutând la eliminarea gazelor și a senzației de greață. Totodată, crește pofta de mâncare și stimulează metabolismul.

Sunătoarea

Acționează eficient în caz de gastrită sau ulcer gastric. Este un bun remediu natural în cazul afecțiunilor digestive însoțite de dureri intestinale.

Salvia

Are acțiune antispastică, antiinflamatoare, fiind foarte utilă și în cazul colicilor sau a dischineziei biliare. Are și efect liniștitor în stările de agitație, iritabilitate și suprasolicitare, care sunt adesea asociate și cu crizele biliare.

https://fares.ro

http://www.libertateapentrufemei.ro

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *