Roșiile românești – la mare căutare

Gustoase și aromate, roșiile românești sunt tot mai căutate prin piețele noastre. Totul este să le și găsim sau, mai bine zis, să știm cum să le recunoaștem. Ca să reușim acest lucru, în cele ce urmează vă vom da câteva indicii, care ne vor ajuta să facem alegerea potrivită.

Cum le recunoaștem ?

În primul rând, soiurile de roșii românești au forme neregulate, au coaja ușor crăpată sau ondulată la codițe și sunt coapte bine la mijloc. Au nervuri evidente, codițele sunt strâmbe și uneori  au chiar pete mici, de la insectele care au atacat fructele înainte de a se coace.

În schimb, cele din import, sunt întotdeauna perfect rotunde, netede, lucioase, la fel de mari și de arătoase.

De asemenea, roșiile românești, crescute în pământ de calitate, pot avea zone portocalii sau galbene în jurul codiței.

Specialiștii susțin că aceste pete galbene indică concentrația de zahăr din fruct, arătând cât este de gustoasă roșia respectivă.

Dar cum roșiile  autohtone diferă și ele, vă prezentăm câteva soiuri românești, care ne pot încânta prin aromă și gust.

Soiuri de roșii românești

Roșia pitică

Precum ne spune și numele, o astfel de roșie are dimensiuni mici, este ușor alungită la vârf și se coace în acest sezon, la început de iunie.

Inimă de bou

Este o roșie mai mare, rotunjită dar cu o formă de inimă, ușor neregulată. O astfel de roșie poate ajunge și la 700-800 de grame. Se coace la începutul lunii iulie.

Țâța vacii

Este un soi vechi, foarte răspândit la noi. Este mai mică și ușor alungită, cu o umflătură la vârf, asemeni unui sfârc, de unde-i vine și numele. Are puține semințe, este cărnoasă și foarte zemoasă. Se coace la jumătatea lunii iulie.

Roșia de Țigănești

Este rotundă, ușor turtită și uneori are mici crăpături în jurul codiței. Pulpa este densă, mai deschisă la culoare decât coaja și are puține semințe.

Portocalia de Corbeanca

Se coace de obicei în lunile iulie-august. Este mare și foarte zemoasă, cu o coajă netedă, ușor crăpată.

Puszta Kolojz 

Își are originea în zona Clujului. Este de dimensiuni mari, ușor turtită, suculentă, cu coaja încrețită în jurul codiței. Se coace mai târziu, pe la jumătatea lunii august.

Trandafiria de Calafat

După cum îi este și numele ei, are culoarea roz, este mai mare, cu pulpă consistent și cărnoasă. Se găsește în special în zona Doljului.

Pontica de Vidra

Cu puține semințe, de mărime medie, acest soi face un singur rând de roade pe vară. Are o formă sferică și culoarea ușor maronie, ceea ce o deosebește de celelalte roșii de pe piață.

Roșii modificate genetic

Pentru a le face mai rezistente la transport, unii producători din afara țării folosesc o serie de stimulenți, care permit fructului să reziste o perioadă mai îndelungată. La aceste roşii se constată, după tăierea longitudinală, că în dreptul codiţei există o parte de culoare verde, care se continuă în interiorul fructului şi-l face uşor lemnos.

De asemenea, specialiștii ne atrag atenția că dacă se folosesc concentrații mai mari de stimulenți, atunci când fructul este tăiat transversal, partea externă a fructului se desprinde de partea centrală, și apar niște goluri.

Roșiile coapte forțat, cu ajutorul substanțelor chimice, au aceeași formă, culoare și consistență. Și cum aceste substanțe sunt folosite și de către producătorii noștri, trebuie să fim foarte atenți atunci când facem alegerea.

Cum recunoaște producătorii autentici ?

În general, aceștia nu pot avea mai mult de trei-patru soiuri de legume pe tarabă. În schimb, dacă pe tarabe sunt o varietate de legume: roșii, castraveți, ardei, dovlecei, păstăi, cireșe, căpșuni, vinete, morcovi, cartofi, trebuie să ne întrebăm ce fel de grădină are cel care le vinde, ca să producă asemenea varietăți de legume.

http://www.libertateapentrufemei.ro

http://www.ziarulring.ro

http://actualmm.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *