Salariile angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, plătite cu întârziere

Sindicaliştii Sanitas ameninţă cu greva generală.

Tensiunile din sistemul public de sănătate sunt din ce în ce mai greu de potolit după ce angajaţii din spitale, alţii decât medicii şi asistentele, au constatat, cu neplăcută suprindere, că salariile lor au scăzut, în loc să crească.

Mai mult, din cauza neclarităţilor referitoare la modul de calcul şi împărţire a sporurilor, salariile din mai multe spitale din ţară au întârziat. Este şi cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, unde abia ieri, joi, angajaţii au primit fluturaşii de salariu. Vocile oprimiste spun că plata salariilor s-ar putea face astăzi, vineri, sau, cel mai sigur, în cursul zilei de luni, cu mai mult de o săptămână întârziere.

25 aprilie

“Sperăm ca, până în data de 25 aprilie, salariile să fie achitate. Asta, din cauza faptului că încă nu s-au terminat negocierile privind sporurile. Este vorba de sporurile de gardă pentru medici şi sporurile pentru asistenţii medicali. După cum se ştie, conform legislaţiei, sporurile nu pot depăşi 30% pe ordonatorul principal de credite, adică pe Consiliul Judeţean Hunedoara, care mai are în subordine sanatoriile Geoagiu şi Brad şi Direcţia de Protecţia Copilului Hunedoara”, a spus directorul medical al SJU Deva, dr. Ioan Demeter.

În mod normal, personalul din cadrul SJU Deva ar fi trebuit plătit în 15 aprilie, întârzierea determinând tensiuni în rândurile oamenilor. Mai mult, se pare că şi la Deva au scăzut salariile personalului, altul decât medicii şi asistentele, ceea ce a creat nemulţumiri. „Oricum, fluturaşii de salariu vor fi colectaţi în aceste zile de la angajaţi şi vor fi trimişi la Bucureşti pentru comparaţii”, a spus liderul sindical Sorina Farca.

Acţiuni de protest

Pe de altă parte, la nivel naţional Sindicatul Sanitas anunţă ample acţiuni de protest. Pe 26 aprilie, sindicaliştii vor organiza un mare miting în Capitală, iar până pe 6 mai ar urma să fie completate listele cu semnături pentru grevă. Un protest va fi şi pe 7 mai, dar atunci va fi o grevă de avertisment.

Sindicaliştii speră, însă, că până atunci autorităţile vor rezolva revendicările angajaţilor din sistemul sanitar. Ei sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor după plafonarea sporurilor. Protestatarii cer eliminarea plafonului şi majorări salariale şi pentru alte categorii din sistem, nu doar pentru medici şi asistente.

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut, în şedinţa de guvrrn, miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor să găsească soluţii şi să-i cheme luni la discuţii pe managerii spitalelor. Ministrul Sănătăţii a avut ieri negocieri cu liderii Federaţiei Solidaritatea Sanitară

Programul protestelor Sanitas

Consiliul Național Sanitas a decis programul acestora: 26 aprilie – miting; până pe 6 mai se definitivează lista semnăturilor pentru grevă; 7 mai – grevă de avertisment; 11 mai – grevă generală.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *