Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sunt prăznuiți în fiecare an, la 21 mai, atât de biserica ortodoxă, cât și de cea catolică. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este strâns legată de taina și puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creștine. Datorită lor, creştinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a fost stabilită ca zi de odihnă în Imperiul Roman.

Cercetătorii sunt de părere că deciziile împăratului Constantin în favoarea creştinismului s-au datorat mai ales mamei sale, Elena, care s-a aflat în permanenţă în umbra unicului sau fiu.

Sfântul Constantin cel Mare

S-a născut în orașul Naissus (Nis, Serbia), în jurul anului 274.  Se spune că, Sfântului Constantin i s-a arătat pe cerul amiezii, semnul Crucii spre biruință, chiar în pragul înfruntării cu păgânul Maxentiu. Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripția: “ Sub acest semn vei  birui”. Noaptea, în timpul somnului, i se descoperă Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaţilor. Dând ascultare poruncii primite în vis, Constantin iese biruitor în luptă. După învingerea lui Maxentiu şi a lui Liciniu, el a devenit suveran al întregului Imperiu Roman. Dar cea mai însemnată realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano, prin care creştinismul ajunge să fie recunoscut de stat. Împăratul scuteşte Biserica de impozite, îi acordă dreptul de a primi donaţii şi le dă episcopilor dreptul să judece pe cei ce nu doreau să fie judecaţi după legile statului. De asemenea, va înlătura din legile penale pedepse precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roşu).

Sfântul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp, în anul 337, în Nicomidia şi a fost înmormântat în biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitorită de el.

Împărăteasa Elena

S-a născut provincia Bitinia, fiind fiica unui hangiu. Când avea 16 ani, s-a căsătorit cu generalul roman Constantiu Chlorus, iar în  anul 272 l-a născut pe Constantin. La porunca împăratului Diocletian,  generalul divorțează de împărăteasa Elena și se căsătorește cu Teodora, fiica vitregă a împăratului Maximian, cu care a avut șase copii.

Împărăteasa  Elena nu se mai căsătorește și trăiește departe de atenția publică, dar aproape de fiul său. Plecând într-o expediție la Ierusalim, Sfânta Elena a descoperit, pe dealul Golgotei, Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit. Dar, în  urma săpăturilor efectuate, s-au găsit trei cruci, și nu putea fi identificată cea pe care fusese răstignit Iisus. Se spune că, cele trei cruci le-au atins de un mort, iar acesta ar fi înviat, în momentul în care a fost atins de Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus. Crucea a fost arătată mulţimilor adunate  şi, de atunci, la 14 septembrie, se prăznuieşte Înălţarea Sfintei Cruci.

La puțin timp după întoarcerea de la Ierusalim, Sfânta Împărăteasă Elena a trecut la Domnul.

Împărăteasa Elena a zidit multe locaşuri sfinte, printre care Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte locuri sfinte.

Obiceiuri şi superstiţii

  • Pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului, în această zi sfântă, agricultorii nu lucrează,
  • Podgorenii respectă această zi în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii.
  • Pentru a se apăra de forţe malefice, ciobanii aprind un foc mare şi stau în jurul lui. Prin acest foc obişnuiesc să treacă şi oile, pentru a fi ferite de rele.
  • Ca să alunge duhurile rele, femeile tămâiază şi stropesc cu aghiazmă prin casă.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Constantin şi Elena !

 http://www.crestinortodox.ro/

http://www.rugaciuni.ro

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *