S/he’s Equal in Europe la final

Iniţiativele europene privind calitatea educaţiei evidenţiază o serie de direcţii în care vor evolua sistemele de educaţie şi formare profesională în viitoarele decenii. Implicarea şcolilor în dezvoltarea de proiecte educaţionale este direct corelată cu dezvoltarea competenţelor resursei umane şi creşterea calităţii actului educativ.

În acest sens, Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Brad a derulat în perioada 2015 – 2017 proiectul Erasmus+ de tip parteneriate strategice între școli „S/he`s Equal in Europe”, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Ultima întrunire transnațională de proiect, dedicată doar cadrelor didactice s-a desfășurat la Selimiye Kiz Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi din Edirne, Turcia, în perioada 22-25 mai 2017, școala noastră având ca reprezentanți pe prof. Angela Suciu, directorul instituției și prof. Giorgia Groza, coordonatorul proiectului pentru școala noastră.

Acest eveniment s-a axat în principal pe monitorizarea realizării activităților aprobate în cadrul proiectului, completarea documentației finale, verificarea planului de diseminare conceput de către partenerul român și atingerea țintelor strategice fixate atât pentru profesori, cât și pentru elevi. În concordanță cu aceste obiective au avut loc mai multe întâlniri de lucru în cadrul cărora s-au verificat datele introduse pe platforma Mobility tool de către fiecare partener, s-au schițat indicatorii elaborării raportului final pentru fiecare agenție națională, s-au punctat elemente importante vizând diseminarea și sustenabilitatea proiectului. Au fost elaborate chestionarele finale adresate elevilor, familiilor acestora și profesorilor, au fost încărcate documente pe platforma e-Twinning și în baza de date a proiectului, s-a definitivat minuta pentru cel de-al treilea termen.

Ospitalitatea gazdelor a fost exemplară pe tot parcursul evenimentului la care am participat. Prima zi a fost dedicată vizitei la Centrul de Educație Publică din Edirne unde persoanele care s-au confruntat cu părăsirea timpurie a școlii au șansa să beneficieze de formare profesională prin diverse ateliere: broderie, pictură, ceramică, arta edirnekari, specifică zonei, confecționare manuală de săpunuri din fructe. În discuțiile purtate, directorul instituției, domnul Recep Kozan a accentuat faptul că fiecare persoană are posibilitatea de a alege o meserie grație acestor cursuri organizate la centru.

Ceremonia de deschidere a întâlnirii desfășurată la sediul liceului din Edirne a fost rezultatul unei implicări active a comunității locale și educaționale din zonă. După discursul de bun venit a directorului, prof. Ilhan Dinç, fiecare delegație din cele șapte țări participante, Finlanda, Portugalia, Bulgaria, Italia, Spania, România și Grecia, a fost invitată să se prezinte, s-a amenajat apoi colțul Erasmus, am vizitat sălile de clasă și laboratoarele și am participat la un program artistic susținut de fanfara din Edirne, formațiile de dansuri și de instrumentiști ale școlii.

Vizitele culturale ne-au introdus în atmosfera specifică locului. Monumente precum Muzeul de Sănătate Sultanul Baiaizd II (1488), turnul justiției, podul de piatră de pe râul Meriç, monumentul Lausanne, Muzeul Războiului Balcanic sunt vestigii ale arhitecturii islamice. Moscheea Selimiye (1568), considerată capodopera arhitectului Sinan este un complex ce include moscheea propriu-zisă, grădinile, Muzeul Fundației Selimiye, Muzeul Lucrărilor de Artă Turco-Islamică, o școală primară și bazarul Alipașa destinat întreținerii complexului, uimind prin grandoare și impetuozitate, fiind vizibilă din orice parte a orașului. Edirne este orașul sincretismului religios. Pe lângă moscheile sale, aici se regăsește biserica bulgărească Sfântul Gheorghe a cultului ortodox, dar și templul iudaic.

Am participat la seminariile susținute de specialiștii de la Universitatea Trakia: „Primele femei doctor”, „Femeile în artă” și Drepturile femeii în trecut”, subliniindu-se importanța eforturilor pe care o țară islamică, Turcia le face pentru acordarea de drepturi egale ambelor sexe și în special pentru emanciparea femeii.

Delegația Erasmus+ a fost oaspetele viceprimarului din Edirne, doamna Çiğdem Gegeoğlu și a inspectorului pentru educație, domnul Naci Diktaş. Discursurile acestora s-au axat, de asemenea pe egalitatea de gen.

Pe tot parcursul întâlnirilor prilejuite de implementarea acestui proiect, s-au diseminat informații despre sistemele educaționale ale țărilor implicate, ceea ce a contribuit la înțelegerea diversității tradițiilor și culturilor Europei, a diversității predării și învățării în școlile din Europa, a diversității sistemelor de calitate europene în educație. Participanții și-au îmbunătățit competențele și abilitățile profesionale, dar și pe cele personale, stabilind legături și viitoare colaborări cu profesori și elevi din țările participante. Totodată, au beneficiat de dialog, interacţiune şi formare multiculturală ce vor fi consolidate în procesul de predare – învăţare – evaluare prin noi abordări şi strategii inovatoare ale actului educaţional.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *