Supă de ciuperci

Ingrediente: 500 gr ciuperci proaspete, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, 4-5 căţei de usturoi, o lingură de unt, 400 ml smântână, două gălbenuşuri, sare, delikat ,1/2 linguriţă piper alb, pătrunjel verde. Mode de preparare :

Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felii. Morcovii şi pătrunjelul se taie cubuleţe şi se călesc în unt. Se adaugă apoi usturoiul pisat, iar după două-trei minute feliile de ciuperci, care se mai călesc câteva minute. Peste ingredientele călite se toarnă apă, se presară pătrunjel verde şi se lasă să fiarbă, la foc mic. Când ciupercile sunt fierte, supa se drege cu două gălbenuşuri amestecate cu smântână şi usturoi zdrobit. Supa de ciuperci se serveşte fierbinte, condimentată cu ardei iute.

Ișler cu nucă

islere-cu-crema-de-ciocolata-1Ingrediente: 200 g unt, 200 g făină, 150 g nucă măcinată, două gălbenușuri, 100 g zahăr, 200 g gem caise, puțină sare.

Glazura: 200 g ciocolată menaj, 50 g unt, două linguri lapte.

Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului, făina se amestecă bine cu nuca măcinată, zahărul, untul, gălbenușurile de ou și sarea, până se obține un aluat omogen. Dacă este nevoie, se mai poate adăuga făină în plus. Aluatul astfel obținut se împachetează în folie alimentară și se pune la rece pentru cel puțin o oră.

După acest interval, aluatul se întinde pe suprafața de lucru, având o grosime de aproximativ 5 mm, apoi cu o formă rotundă, se decupează.

Rondelele decupate se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptorul preîncălzit. După ce s-au copt, rondelele se lasă la răcit apoi se ung cu un gem acrișor și se lipesc două câte două. Fiecare bucată de ișler se va glasa cu glazură de ciocolată, care se prepară în felul următor:

Ciocolata se rade pe răzătoarea mare, la care se adaugă două linguri de lapte și 50 g unt. Vasul cu ingrediente se va pune pe baie de abur până ce ingredientele se topesc. Ișlerele se glasează cu ciocolata călduță, apoi se ornează deasupra cu nucă de cocos sau bomboane colorate.

Gulii umplute cu carne şi orez

Photographer F. Provaznik above, is the owner of the copyright of this picture

Ingrediente: 8 gulii de mărime potrivită.

Pentru umplutură:

400 g piept de pui sau orice fel de carne, 150 g orez, o ceapă, ulei pentru călit, un ou, sare, piper, pătrunjel verde şi mărar.

Pentru sos:

5 linguri de ulei, 5 linguri de făină, 4 linguri de smântână, mărar verde şi puţin din supa în care au fiert guliile.

Mod de preparare:

Guliile se spală, li se îndepărtează frunzele şi se curăţă de coajă. Cu ajutorul unei linguriţe, guliile se scobesc cu atenţie, în aşa fel încât să nu se rupă pereţii. Miezul se adaugă la sos sau se foloseşte la ciorbă. Între timp, orezul se spală şi se pune la fiert timp de 25-30 de minute. După ce a fiert, orezul se pune în strecurătoare şi se trece peste el un jet de apă rece şi se lasă la scurs.

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei până devine sticloasă. Peste ceapa călită se pune orezul şi ingredientele se amestecă până se omogenizează. Carnea tocată se pune într-un castron, peste ea se toarnă orezul şi ceapa, un ou crud, se adaugă condimentele dorite, apoi verdeaţa. Ingredientele se amestecă bine, iar la compoziţia obţinută se poate adăuga puţin ulei. Cu ajutorul unei linguriţe se umplu guliile cu tocătură, se aşază apoi într-o cratiţă, iar peste ele se toarnă apă cât să le acopere. Se lasă la fiert aproximativ 45 de minute, iar dacă este cazul, se mai completează cu apă. Într-o altă cratiţă se pun cele 5 linguri de ulei, iar când s-a încins, se adaugă făina şi se lasă să se rumenească. Amestecul se stinge cu puţină apă rece, apoi se adaugă câteva polonice din supa în care au fiert guliile, amestecându-se continuu. Când sosul s-a îngroşat se condimentează, iar la final se adaugă mărarul şi smântâna apoi se ia de pe foc. Sosul obţinut se toarnă peste guliile fierte.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *