Teiul – arbore magic, dătător de liniște și pace sufletească

Atunci când parfumul florilor de tei inundă întâi cerul, apoi coboară cu discreție pe pământ, este semn că vara se apropie. În fiecare an, acest arbore dătător de liniște și pace sufletească, ne oferă cu generozitate buchețele de flori minunate, cu miresme îmbătătoare, dar și cu o mulțime de virtuți terapeutice. Care sunt acestea, vom vedea în cele ce urmează.

Florile de tei

Se recoltează te timp însorit, la minim 24 de ore după ploaie. Florile se desprind cu tot cu frunzulițe și se usucă la umbră, în straturi subțiri, lipsite de umiditate. După uscare, se păstrează în săculețe de pânză.

Modul de preparare și administrare

Pulberea

Se obține prin măcinarea florilor uscate cu rânița electrică. Se administrează pe stomacul gol, câte o linguriță de pulbere și se ține câteva minute sub limbă, apoi se înghite. Se administrează pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi.

Infuzia

Este foarte utilă în caz de răceală și gripă provocând transpirația, dar și în cazul unor boli care apar pe fondul intoxicării organismului. Se prepară din două lingurițe de flori mărunțite, la o cană de apă clocotită, apoi se lasă 10 minute la infuzat. Se bea cât mai fierbinte pentru ca efectul sudorific să fie mai accentuat.

Infuzia combinată

Pentru obținerea ei, se combină extracția la rece cu cea la cald, ajutând astfel la conservarea principiilor active. Se iau 2-3 linguriţe de flori de tei mărunţite, care se lasă la la înmuiat într-o jumătate de cană de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu încă o jumătate de cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 minute, după care se lasă la răcit şi se filtrează. Cele două extracte se combină , iar preparatul se bea înainte de masă, cu un sfert de oră. Doză este de trei căni pe zi. O cură cu infuzie combinată poate dura 21 de zile.

În urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că infuzia combinată din flori de tei reduce inflamațiile și durerile articulare

Tinctura

Se obține din pulberea florilor de tei. Un borcan de sticlă se umple pe jumătate cu pulbere, apoi peste ea se toarnă alcool de patruzeci de grade și totul se amestecă. După omogenizare, borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de opt zile. Lichidul se filtrează prin tifon şi se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare.

Apa de tei

Este plăcută la gust și se prepară din 100 g flori uscate, 30 ml de alcool şi 70 ml de apă. După diluarea cu apă, în raport 1:9, se consumă câte un păhărel, de mai multe ori pe zi.

Magia teiului

  • La romani, teiul era simbolul iubirii conjugale și al fidelității. Cuplurile tinere își împodobeau altarul casei cu ramuri de tei înflorite, pentru a beneficia de înțelepciune și stabilitate în iubire.
  • Triburile germanice considerau teiul un arbore al păcii și al dreptății. În fiecare vară, atunci când înflorea, era adorat ca arbore sacru, sărbătorit cu dansuri și muzică. De asemenea, judecata tribal se făcea la tulpina unui tei, pentru ca judele să dea verdictul corect.
  • Prezicătorii sciți împărțeau frunzele de tei în trei bucăți egale, apoi le înfășurau în jurul degetelor de la mâna stângă, pentru a obține inspirația și a căpăta puterea de a ghici.
  • În folclorul polonez există credința că teiul plantat în fața casei ajută oamenii să-și păstreze credința în Dumnezeu și să nu cedeze ispitelor.
  • Potrivit unei credințe populare franceze, o căsătorie nu se mai destramă dacă mirii trec la nuntă pe sub doi tei care au coroanele împreunate.
  • La români, ramurile înflorite de tei se duc la biserică de Rusalii, iar după ce au fost sfințite se păstrează acasă, lângă icoane, având darul de a alunga spiritele rele.
  • În unele sate din Bucovina se împodobesc mormintele cu flori de tei, pentru a aduce celor plecați pacea și împăcarea.
  • În trecut, părinții plantau un tei atunci când li se năștea un copil, existând credința ca aceștia vor fi ocrotiți de boli. Dacă totuși se îmbolnăveau, erau duși la umbra unui tei.

www.sanatate.ro

www.formula-as.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *