14 septembrie, ziua muntelui în România

Ziua Muntelui a fost stabilită în calendarul autohton pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Stabilită prin lege, conform art. 8, alin. (2) din Hotărârea nr. 715/2002, Ziua Muntelui marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual.

Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în România.

În munții de pe teritoriul României se găsesc aproximativ 60% dintre urșii bruni din Europa. Cea mai mare populație de urși bruni se află în judeţele Covasna, Harghita și Brașov.

În România se află şi cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit Guinness World Records – Crucea de pe Caraiman (Crucea Eroilor Neamului), monument construit între 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial.

Ziua Muntelui, zi liberă în Japonia

Japonia sărbătorește Ziua Muntelui la 11 august şi începând din 2016 este zi liberă. Data a fost aleasă deoarece kanji (caracterele chinezești folosite în japoneza scrisă) pentru “opt”, arată ca laturile unui munte, iar “11” seamănă cu doi copaci, spun unii. În plus, în luna august nu exista nicio altă sărbătoare legală în ţara cu un calendarul extins de zile libere legale – în total 16 pe an. /www.europafm.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate