19 august, Ziua mondială a fotografiei

Arta, știința și istoria fotografiei sunt sărbătorite la nivel mondial, în fiecare an, în 19 august. Asigurați-vă că postaţi cele mai bune fotografii pe rețelele sociale și puneţi tagul #WorldPhotographyDay.

De la începutul secolului al XIX-lea, fotografia a devenit un mediu în continuă creștere, un mod de exprimare și apreciere personală pentru nenumărați oameni din întreaga lume.

O fotografie are capacitatea de a surprinde un loc, o experienţă, o idee, un moment. Din acest motiv, se spune că o imagine nu face cât o mie de cuvinte. Fotografiile pot transmite o senzație mai rapid și mai eficient decât cuvintele. O fotografie poate face privitorul să vadă lumea prin ochii fotografului.

Fotografiile depășesc chiar trecerea timpului – o fotografie de acum o sută de ani poate fi încă la fel de apreciată acum, ca şi atunci. O fotografie făcută mâine poate fi la fel de apreciată şi peste o sută de ani.

Istoria fotografiei

Fotografia a fost realizată inițial de Nicéphore Niépce, folosind clorură de argint pentru a acoperi o bucată de hârtie. Cu toate acestea, fotografia avea să se întunece complet în cele din urmă, deoarece nu știa cum să îndepărteze clorura de argint de pe hârtie pentru a conserva fotografia. Fotografiile au devenit din ce în ce mai bune de-a lungul anilor, mai întâi cu “aparatul de fotografiat” și cu posibilitatea de a face o fotografie în acest mod. Poți să încerci să le arăți copiilor diferențele dintre aparatele foto de-a lungul timpului, cum ar fi cele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, apoi comparați-le cu aparatele foto actuale. O oportunitatea excelentă pentru a le îmbogăți cunoștințele copiilor despre istorie!

Salturile majore în tehnologie au afectat fotografia la fel de mult ca orice altă fațetă a vieții din întreaga lume. Cu atât de multe alte mărci existente, nu a fost de mirare că piața fotografiei a avut parte de un astfel de salt, iar aparatele foto au devenit mai bune, mai rapide, mai accesibile și mai ușor de utilizat. Cu toate acestea, cu toate inovațiile și creativitatea, știința și chiar marea cantitate de artă care apare pe tărâmul fotografiei, nimic nu poate învinge simpla plăcere de a face fotografii și de a dezvălui diferite cadre pentru a te bucura de integritatea fotografiilor.

Carol Popp de Szathmári, primul artist fotograf al Românie

Pictor şi fotograf, Carol Popp de Szathmári s-a născut la 11 ianuarie 1812, la Cluj, în Imperiul Austriac. A studiat dreptul la Cluj, dar şi-a întrerupt studiile plecând să studieze pictura la Roma şi apoi la Viena, la Academia de Arte.

În 1840, după cum relatează George Potra în lucrarea sa Aspecte privind istoricul fotografiei în România, în Româia a fost adus primul aparat de fotografiat, un dagheriotip cumpărat de Colegiul Sfântu Sava, unde lucra în acel timp şi Szathmári.

Însuşi Szathmári a ţinut să specifice data în care a executat prima sa fotografie – noiembrie 1848. http://stiri.tvr.ro/

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.