A avut în grijă Sarmizegetusa Regia

Deva – Singura femeie care a avut în pază cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, Lucreţia Râmbetea, va fi răsplătită sâmbătă, la Deva, de societatea civilă, în cadrul unei campanii intitulate „Premianţii fără premii”. Premierea coincide cu Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, ştiut fiind faptul că situl din Munţii Orăştiei este declarat monument UNESCO.

„Lucreţia Râmbetea a bătut zilnic drumul către fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, pentru a întreţine un vestigiu istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Însumat, a străbătut peste 60.000 de kilometri sau altfel spus, a ocolit planeta pe la Ecuator, o dată şi jumătate. Prin ploaie sau pe arşiţa verii, prin zăpadă până la genunchi sau prin noroaiele munţilor, a plecat zilnic de acasă pentru a-şi face datoria, fără să aştepte vreo răsplată specială pentru asta”, declarat reprezentantul Grupului Voluntar de Sprijin al Arboretumului Simeria, Dan Terteci, organizatorul premierii.

În cei 17 ani, în care a avut grijă de cetatea dacică, Lucreţia Râmbetea a desfăşurat acea muncă pe care puţini o sesizează atunci când vizitează un monument istoric: a curăţat monumentele de muşchi, a cosit iarba sau a măturat frunzele căzute pe fostul drum al dacilor. În plus, femeia aducea la cetate şi o traistă cu insigne şi pliante despre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, promovând monumentele în rândurile turiştilor care ajungeau la Sarmizegetusa Regia.

Campania „Premianţii fără premii” îşi propune să aducă în atenţia opiniei publice oameni simpli, care au fost mai puţin mediatizaţi. Aceştia sunt recompensaţi, în mod simbolic, printr-o diplomă şi un buchet de flori, în cadrul unei acţiuni desfăşurate la statuia regelui Decebal, din centrul municipiului Deva. Printre cei premiaţi se numără o elevă care a escaladat patru dintre vulcanii lumii, un pompier ca salvat de la moarte o tânără sau preşedintele unei asociaţii care s-a implicat în punerea în valoare a Peşterii Bolii, din Valea Jiului, transformată acum într-o inedită sală de concerte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.