Cum îndepărtăm petele de pe haine ?

pete-2Atunci când descoperim o pată pe una din hainele noastre preferate, ne gândim imediat, cum să scăpăm de ea. Nu trebuie să intrăm în panică, pentru că, soluţii sunt. Pe lângă produsele de curăţat din magazine, există o mulţime de trucuri la care putem apela. Iată câteva dintre ele:

Sucul de lămâie

Este foarte eficient, atunci când apar pete de: rugină, iarbă, fructe de pădure, mucegai.

Petele de rugină

Dacă rufele noastre s-au pătat de rugină, atunci, pe locul pătat, se stoarce zeamă de lămâie. Se aplică apoi fierul încins peste pată, iar după ce locul s-a uscat, haina se spală cu apă caldă şi detergent.

Petele de iarbă

Pentru petele de iarbă, se prepară o soluţie din suc de lămâie şi puţină apă. Zona pătată se pune în această soluţie, ţinându-se 20 de minute. Pentru că lămâia decolorează, pata va dispărea fără urmă.

Petele de fructe de pădure

Dacă se întâmplă să apară astfel de pete pe hainele noastre, apelăm la două metode. Fie frecăm zona murdară cu zeamă de lămâie, fie chiar cu o lămâie, tăiată în două. După ce pata a dispărut, spălăm obiectul cu apă călduţă şi detergent.

Petele de mucegai

Dacă sunt foarte vechi, aceste pete le curăţăm tot cu zeamă de lămâie. Locul pătat se freacă cu zeamă de lămâie, de mai multe ori, apoi haina se spală cu săpun şi detergent. Procedeul se repetă, până pata dispare.

Dar petele de mucegai pot fi îndepărtate şi cu ajutorul unei soluţii obţinută din amoniac şi apă.

Petele de ciocolatăpete-3

Pot fi îndepărtate cu apă rece, turnată din abundenţă peste pată. Dar, în prealabil, ciocolata uscată se îndepărtează de pe material.

Petele de grăsime

Se îndepărtează cu detergent concentrat de vase. Pe locul pătat, se aplică detergentul, apoi cu ajutorul unui burete umezit în apă călduţă, se freacă bine locul. Dacă pata nu iese după primele două încercări, se lasă haina la înmuiat, tot în detergent de vase, de seara până dimineaţa.

Petele de grăsime mai vechi se scot cu ajutorul detergentului pentru cuptor, acesta fiind mai tare. Se aplică pe pată, iar cu ajutorul unui burete călduţ, se freacă uşor locul afectat, pe ambele feţe. Se lasă apoi detergentul pe material doar 15 minute, apoi locul se spalală cu apă călduţă şi detergent de rufe sau balsam. Dacă petele nu sunt pre vechi, pe suprafaţa pătată se presară pudră de talc sau sare, lăsându-se aşa, timp de 20-30 de minute, după care pata se clăteşte cu apă caldă şi detergent.

Petele de unt

Se curăţă foarte repede dacă locul afectat se spală cu apă caldă şi săpun. Se pune o foaie de hârtie albă pe material, se înfierbântă fierul de călcat şi se aplică pe pată.

Petele de transpiratie

Se pot îndepărta înmuind locul afectat în oţet. Se lasă câteva minute, apoi haina se spală cu apă călduţă şi detergent.

Petele de cafea şi ceai

Pentru astfel de pete, se foloseşte apa rece şi săpunul. Se evită apa caldă, pentru că aceasta fixerază mai tare pata.

Petele de bere

Se îndepărtează cu ajutorul unei soluţii obţinută din amestecul unei părţi de oţet, cu trei părţi de apă. Oţetul este util şi pentru îndepărtarea petelor de sare, care apar pe încălţăminte, iarna, din cauza zăpezii.

Guma de mestecat

Se îndepărtează în felul următor: se aplică o bucată de gheaţă pe zona unde este guma. După ce zona se solidifică, guma se dezlipeşte uşor, cu ajutorul unui cuţit. Dacă rămân urme, locul se clăteşte cu oţet.

Petele de carioca

Pentru astfel de pete, se utilizează alcoolul medicinal.

Ceara de lumânări de pe haine poate fi îndepărtată cu ajutorul fierului de calcat. Peste zona cu probleme se aşează un şerveţel, apoi se calcă cu fierul.

Petele de cerneală se rezolvă cu ajutorul fixativului. După ce se pulverizează fixative pe ea, se lasă câteva minute, apoi obiectul se clăteşte cu apă caldă şi detergent.

Important !

Dacă este posibil, pata trebuie curăţată imediat ce a fost făcută, Indiferent de soluţia folosită pentru curăţarea petelor, mai întâi trebuie încercată pe o suprafaţă mică de material. Astfel că, dacă materialul nu reacţionează foarte bine, atunci se renunţă, apelându-se la altă variantă.

 

www.eva.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × four =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.