SIMPOZION PRIVIND EGALITATEA DE GEN

În perioada 6-7 noiembrie 2013 Uniunea Europenă şi Republica Turcia au organizat la Paris, în saloanele Hotelului Intercontinental, un simpozion privind egalitatea de gen intitulat „Schimb de experienţă şi dialog parlamentar”. Din partea ţării noastre au participat reprezentanţi ai Comisiei pentru Egalitatea de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi din Camera Deputaţilor: doamna Liliana Mincă, preşedintă; domnii Ştefan-Petru Dalca, vicepreşedinte şi Gheorghe Firczak, secretar. Doamna deputat Ana Birchall a luat parte ca membră a Subcomitetului pentru Egalitatea de Gen a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Au răspuns invitaţiei 26 de parlamentari din Croaţia, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia, Irlanda, Portugalia, România şi Turcia; 4 membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din Finlanda, Franţa şi România; 5 reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale din Austria, Franţa şi Turcia; 28 universitari din Franţa, Lituania, Malta, Turcia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord; 14 diplomaţi din Belgia, Franţa şi Turcia; 11 experţi parlamentari din Lituania şi Turcia; 20 de ziarişti din Franţa, Turcia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Menţionăm că toate cheltuielile de reprezentare au fost suportate de organizatori.

Alocuţiunile de deschidere au fost rostite de prof. dr. Mehmet Tekelioğlu, preşedintele Comitetului de armonizare cu Uniunea Europeană şi liderul proiectului; Hélène Flautre, copreşedinte al Grupului Parlamentar Mixt Turcia-UE din Parlamentul European; Aşkin Aslan, ministrul Familiei şi al Protecţiei Sociale din Guvernul Turciei. Temele de dezbatere au fost următoarele: integrarea egalităţii de gen, rolul femeii în procesul decizional, armonizarea mecanismelor privind egalitatea de gen şi rolul mijloacelor de informare în egalitatea de gen. Drintre cei care au conferenţiat menţionăm pe doamna Azize Sibel Gönül, preşedinte al Comitetului pentru Egalitatea de Gen din Marea Adunare Naţională (parlamentul turc); doamna Danielle Auroi, preşedinte al Comitetului pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională a Franţei; domnul Dominic Hannigan preşedinte al Comitetului pentru Afaceri Europene din Parlamentul Irlandei; doamna Doris Bingley, preşedinte al Centrului European al Comitetului Internaţional pentru Femei; doamna Ana Birchall, membră a Subcomitetului pentru Egalitatea de Gen a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei; doamna Therese Murphy, lider al Uniunii pentru Egalitatea de Gen; doamna Wendy Kristiansen, ziaristă, „Le Monde Diplomatique”; Nazife Şişman, scriitoare.

Discuţiile purtate la fiecare temă au evidenţiat că s-au făcut progrese semnificative pentru ameliorarea condiţiei femeii în Turcia dar mai sunt totuşi multe de făcut. Femeia este încă, în multe situaţii, dependentă în exclusivitate de bărbat. Un exemplu, care ilustrează acest aspect, este că în Istanbul sunt femei la vârsta maturităţii care trăiesc şi locuiesc în acest oraş dar nu au văzut marea niciodată pentrucă nu li s-a permis. De remarcat este că cei din Turcia au abordat cu un curaj extraordinar aspectele mai puţin bune ale condiţiei femeii din ţara lor menţionând că, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, trebuie făcute progrese semnificative în acest domeniu. Este de lăudat, că gazde fiind la Paris, turcii au organizat manifestarea la superlativ atât pe fondul ei cât şi formal. Toate acestea sugerează că Turcia poate face reforme importante care să o aducă în stadiul de membru al Uniunii Europene întrun viitor cât mai apropiat.

Gheorghe Firczak

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × five =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.