Transportatorii critică majorarea accizei la carburanţi

Majorarea costurilor carburanţilor produce un dezechilibru la nivelul firmelor de transport. Ofertele de transport vor fi revizuite din mers, de către firmele de profil.

Deva – Transportatorii au reacţionat imediat la anunţul făcut de premier, potrivit căruia se introduce o nouă taxă pe litrul de carburant. Măsura a fost justificată prin faptul că banii colectaţi se vor folosi pentru întreţinerea infrastructurii rutiere. Practic, avem de-a face cu o dublă taxare, deoarece o taxă de drum o plăteşte fiecare şofer şi prin achitarea rovignetei.

Fiecare majorare a costurilor carburanţilor produce un dezechilibru în managementul afacerilor pentru transportatori, firmele fiind obligate să îşi revizuiască ofertele din mers, este de părere Florinel Andrei, secretarul general al Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI).
„În România, trendul accizelor este unul crescător. Această presiune pe costul carburanţilor generează însă profit pentru unii şi pierderi pentru alţii. Dacă nu ajustează preţurile, firmele de transport riscă unele pierderi. Dacă le ajustează, îşi complică situaţia pe piaţa concurenţială’, a afirmat Florinel Andrei.
Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să se angajeze oficial că va monitoriza permanent, prin instituţiile sale specializate, reacţia şi conduita furnizorilor de carburanţi.
„E o datorie legitimă a Guvernului să se angajeze oficial că va monitoriza permanent, prin instituţiile sale specializate, reacţia şi conduita furnizorilor de carburanţi. Dacă vom avea de la 1 ianuarie 2014 o avalanşă de creşteri la pompă, atunci efectele acestei măsuri guvernamentale se vor întoarce şi mai tare împotriva transportatorilor şi a mediului de afaceri. Acciza mărită va aduce bani la buget, dar va genera, cu siguranţă, o creştere a insolvenţelor în România”, a spus Florin Andrei.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că accizele vor fi indexate în funcţie de rata inflaţiei, ca măsură de creştere a veniturilor la bugetul de stat. De asemenea, va fi introdusă o acciză de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, iar banii astfel rezultaţi vor merge în fondul special pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.