Balaurul Petrică- atracţia potecii Valea Dinozaurilor

 

Sfârşitul de săptămână se poate transforma într-o excursie foarte relaxantă pe Valea Dinozaurilor, acolo unde a fost refăcută una dintre cele mai frumoase poteci tematice din România.

Valea Dinozaurilor -Balaurul Petric¦âHaţeg – Valea Dinozaurilor din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, considerată una dintre cele mai frumoase 7 poteci tematice din România, îi invită pe turişti la o călătorie fascinantă pe urmele dinozaurilor pitici. Este, de altfel, şi primul proiect de land art din Ţara Haţegului.

„Mi-a plăcut foarte mult acest proiect și mă bucur că am putut lua parte la el, deoarece m-a ajutat să îmi cunosc mai bine locurile în care am copilărit. Cred că prin amenajarea traseului îi ajutăm și pe turiști să descopere frumusețea acestei Văi a Dinozaurilor”, este de părere Andreea Cioană, voluntar.

“Proiectul Valea Dinozaurilor a reprezentat pentru mine o mare parte din timpul liber petrecut într-un mod plăcut, interesant şi creativ alături de  o echipă care mi-a devenit, pe parcursul verii, foarte dragă”, apreciază Petra Lînaru, voluntar.

Pe traseu

Pe parcursul celor 8 km de traseu, între localităţile Sînpetru, Ohaba Sibişel şi Nucşoara, vizitatori au parte de o mulţime de surprize. Punctul de început al călătoriei este Casa Tradiţiilor unde pot afla povestea comunităţii din Sîntămăria Orlea şi a locurilor unde s-au descoperit primele fosile de dinozauri.

În imediata apropiere, Casa Dinozaurilor Pitici îi introduce în lumea dinozaurilor unici la nivel mondial datorită dimensiunilor lor, dar şi a paleontologiei (domeniul care se ocupă cu studiul acestora), iar apoi pot descoperi biserica din Sînpetru, unul dintre cele mai vechi monumente de zid.

Balaurul Petrică

Dar până să ajungă să îi cunoască pe cei mai mici dinozauri din lume, “la Groapă”, pe Valea Sibişelului, vizitatorii sunt întâmpinaţi de prietenosul balaur Petrică. Aici pot renunţa la maşină, se pot odihni în spaţiul de relaxare, iar cei mici pot să tragă o porţie zdravănă de joacă împreună cu simpaticul balaur.

Valea dinozaurilor_lacul din pietre 1Traseul merge mai departe spre punctul numit “la Scoabă”. Un lac din pietre albastre creează atmosfera din vremea dinozaurilor când, pe aceste locuri, era o insulă tropicală înconjurată de apele Mării Thetys, iar crocodili şi ţestoase se bălăceau în voie. Odată trecut lacul, turiştii pot lua loc în amfiteatrul în aer liber, pot asculta concertul naturii şi pot face cunoştinţă cu locurile şi creaturile care le populau acum 72 de milioane de ani, prin intermediul panourilor informative.

Alte atracţii

După întâlnirea cu locurile de baştină ale dinozaurilor pitici, turistul îşi poate continua traseul pe jos sau cu bicicleta pentru a se bucura de frumuseţea câmpurilor cu granit, a peisajelor, a arhitecturii tradiţionale locale, din satele Ohaba şi Sibişel. Traseul continuă spre Nucşoara – la Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat, Mălăieşti –  unde pot vizita  Cetatea de la Mălăieşti şi pot admira  fluturii, dar şi florile din Fâneţele cu narcise,  şi Peştera – unde pot descoperi un adevărat complex al tehnicii populare compus din o moară, o vâltoare şi un cuptor de var.

Proiectul “„Poteca tematică Valea Dinozaurilor” a fost derulat pe parcursul verii 2015 de către Asociaţia Geomedia, împreună cu voluntarii pentru Geoparc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.