Gutuile – fructele minune ale toamnei

Cu un parfum și o aromă inconfundabilă, gutuile au fost apreciate încă din antichitate pentru calitățile lor deosebite. Pline de vitamine și minerale, aceste fructe minunate fortifică și revitalizează organismul, pregătindu-l, totodată, pentru afecțiunile sezonului rece.

Fructele preferate ale Afroditei

Despre gutui se spune că  erau  fructele preferate ale Afroditei, iar ca semn al iubirii, bărbaţii îndrăgostiţi îi aduceau în dar gutui, considerându-le magice. În antichitate, gutuile erau asociate cu fertilitatea, jucând un rol important în ceremoniile de nuntă. Erau oferite miresei pentru a-și înmiresma buzele pentru soțul ei. Și astăzi există zone unde obiceiurile de nuntă includ gutuia proaspătă sau preparată, ca semn al iubirii sincere și fertilității.

Calități terapeutice

Specialiștii susțin că aceste fructe aromate și gustoase au calități terapeutice deosebite, fiind utile în afecțiunile hepatice, digestive și respiratorii. De asemenea, sunt utilizate de medicina naturistă pentru beneficiile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice, astringente, emoliente, digestive, diuretice şi tonice. Totodată, consumul de gutui reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină  substanţele toxice din organism.

Întăresc sistemul imunitar

Cu un conţinut ridicat de vitamine și minerale, aceste fructe întăresc sistemul imunitar şi îl ajută să lupte împotriva virozelor respiratorii. Şi cum suntem în plină toamnă, când virozele respiratorii au început să-şi facă simţită prezenţa, specialiştii ne recomandă consumul zilnic de gutui, care întăresc imunitatea,  previn şi ameliorează o serie de afecţiuni.

Aduc bună dispoziție

Indiferent de soi, gutuile au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Dar el are efecte terapeutice înzecite, dacă este combinat cu suc de mere în proporţii egale. Se amestecă sucul extras din patru gutui şi tot atâtea mere. Sucul se bea dimineaţa, imediat după stoarcerea fructelor, pentru a evita oxidarea substanţelor active, apoi se serveşte la micul dejun. Porţia zilnică de amestec este de 300 ml.

În caz de pancreatită

Sucul proaspăt este foarte util în tratarea insuficienţei pancreatice, susțin specialiștii. Astfel că, se va consuma, de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar de suc de gutui. De beneficiile vindecătoare ale gutuilor pot beneficia și bolnavii de hepatită, dacă ţin o cură, timp de o lună, cu nectar proaspăt de gutui, din care se bea câte un litru pe zi.

Leac natural pentru diaree

Gutuia se dă pe o răzătoarea cu ochiurile mari şi se fierbe într-un litru de apă, la foc mic, până când lichidul scade la jumătate. Apoi se adaugă trei linguriţe de zahăr brun şi se lasă să mai clocotească de două-trei ori. Leacul obţinut se consumă în aceeaşi zi. Mai mult, acest remediu s-a dovedit foarte bun când este folosit ca adjuvant în cazul hemoragiilor uterine şi al hemoroizilor.

Laxativ pentru copii

S-a dovedit că o linguriţă de seminţe de gutui, macerate într-o cană de apă, timp de şase-opt ore, au efect laxativ, mai ales la copii. Tratamentul trebuie continuat cel puţin trei zile.

Întăresc inima

Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rău, care afectează inima. Potasiul din aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă, reuşind astfel să menţină o tensiune optimă.

Eficientă în anemii

Gutuia stimulează pofta de mâncare, fiind foarte eficientă în anemii. De asemenea, aciditatea din compoziţia gutuii înlătură senzaţia de greaţă, după o masă îmbelşugată.

Ameliorează durerile colonului iritabil

În cazul colonului iritabil, specialiștii recomandă sucul de gutui, din care se va consuma zilnic câte o jumătate de litru. Tot în acest caz este foarte eficientă și gutuia rasă, 300 g de fruct amestecat cu miere.

În igiena orală

Cu pulpa fructului se freacă dinţii, în locul periuţei, după care, se clătește gura cu suc de gutuie. De asemenea, gargara cu suc de gutuie ajută în tratamentul unor afecţiuni bucale, cum sunt aftele, gingivitele şi ulcerul bucal.

Semințele de gutui

Preparatele cu semințe de gutui sunt remedii incontestabile în afecțiuni precum: bronşita, tusea urmată de expectoraţie cu sânge, astmul, diareea sau în hemoragii uterine. De asemenea, s-a constatat că o linguriţă de seminţe de gutui, macerate într-o cană de apă, timp de şase-opt ore, au efect laxativ, mai ales la copii. Tratamentul trebuie continuat cel puţin trei zile.

Decoctul din gutui

Are o acțiune terapeutică puternică. Se prepară dintr-o gutuie rasă și un litru de apă. Se lasă la fiert până când lichidul se reduce la jumătate, apoi se îndulcește cu 50 g zahăr brun. Siropul obținut se bea în cursul unei zile. Neîndulcit, decoctul se poate folosi pentru gargară.

Utilizate în cosmetică

Curăță tenul

Pentru un ten curat și catifelat, se pot folosi două gutui coapte, care se curăță și se rad pe răzătoare. Se adaugă puțină pudră de talc și se amestecă bine, până se obține o pastă omogenă. Pasta se întinde pe față și pe decolteu. Se lasă să acționeze 10-15 minute, apoi fața se spală cu apă minerală. Tenul va avea un aspect catifelat și mai fin.

Loţiune antirid

Pentru combaterea ridurilor, un preparat simplu, obţinut prin macerarea cojilor de gutui în rachiu, are efecte extraordinare.  Cojile de la trei gutui se lasă la macerat într-un vas cu alcool de secară sau de fructe, timp de 14 zile. Lichidul trebuie să acopere nivelul cojilor cu un centimetru. Cu acest macerat, care se păstrează la rece, se tamponează zonele cu tendinţă de ridare.

Rețete cu gutui

Marmeladă de gutui

marmelada-de-gutui-1Un kilogram de gutui proaspete, 30 g pectină de mere (de la Plafar) şi zece linguri de miere de salcâm. Fructele se rad cu coajă cu tot, îndepărtându-se sâmburii. Se adaugă pectina, amestecând ingredientele uşor cu o lingură de lemn. În final, se adaugă mierea. Conţinutul se pune într-un vas smălţuit şi se lasă să dea în clocot. Vasul se ţine pe foc timp de 30 de secunde. Marmelada se toarnă fierbinte în borcane încălzite, se acoperă etanş cu capace şi se ţine cu gura în jos timp de un minut. După răcire, se păstrează la frigider, iar după desfacere, marmelada se consumă în cel mult 14 zile, câte două-trei linguriţe.

Budincă de orez cu pulpă de gutui

budinca gutuiIngrediente: 500 ml lapte, 4 linguri de orez, 2 linguri de miere, 6 linguri de pulpă de gutuie rasă, scorţişoară după gust, 2 ouă găină  sau 4 ouă de prepeliţă, semințe de gutuie măcinate.

Preparare: Se fierbe orezul în lapte la foc mic; când este gata, se adaugă ouăle bătute spumă, mierea, scorţişoara şi gutuia rasă.  Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi se pune în cuptor, la foc potrivit, 15 minute. Budinca se serveşte asezonată cu semințe de  gutuie rasă.

Cremă cu gutui

Ingrediente: Pulpa unei gutui rase, câte două linguriţe de brânză de vaci şi de miere.

Preparare:  Ingredientele se amestecă şi se consumă imediat. După această gustare hrănitoare, se bea şi câte o ceaşcă cu ceai din măceşe sau din scoruşe. Tratamentul trebuie urmat cel puţin o lună.

Sirop de gutui

siropEficient în caz de răceală și grupă, siropul de gutui nu trebuie să lipsească din cămările noastre. Pentru prepararea lui este nevoie de: 400 g de zahăr, 11/2 litri de apă, 4 kg de gutui. Gutuile se freacă bine cu un prosop de bucătărie, până se îndepărtează puful. Se spală, se decojesc şi se taie felii subţiri. Se scot sâmburii şi cotorul, astfel încât să rămână numai miezul. Feliile de gutui se pun la foc mic, în apă cu zahăr şi se fierb aproximativ 50 de minute. Nu trebuie lăsate să dea în clocot. După ce cratița cu gutui se ia de pe foc, se pregătește o sită în care se pune un tifon curat, apoi sucul de gutui se strecoară într-un alt recipient. Sucul strecurat se dă din nou la foc mic, și se lasă până începe să clocotească. Fierbinte, se toarnă în sticle preîncălzite, se capsează imediat și se acoperă cu pături până a doua zi. Se păstrează în cămară, la loc răcoros și aerisit.

www.sanatate.ro

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.