SĂNĂTATE

ATENŢIE LA PERICOLELE DIN IARBĂ!

Pentru că ne bucurăm de zile frumoase şi călduroase, iar în weekend vom avea două zile libere, întrucât sâmbătă, 23 aprilie este Sfântul Gheorghe, iar duminică sărbătorim Floriile, ce poate fi mai plăcut decât o ieşire la iarbă verde, alături de prieteni. Medicii ne avertizează însă, că, pe tot parcursul sezonului cald, din iarbă ne pândeşte un mare risc, şi anume căpuşele.

PREZENTAREA LA MEDIC ÎNCĂ DE LA PRIMELE SEMNE DE BOALĂ

Cea mai cunoscută afecţiune care apare în urma înţepăturii de căpuşă este encefalita de căpuşă, iar cea mai gravă, este boala Lyme. Din cauză că este foarte posibil să nu ne dăm seamă că am fost muşcaţi de căpuşe, cel mai important este să acordăm mare atenţie tututor modificărilor care apar la nivelul pielii, dar şi a stării noastre.

„Această boală Lyme se dezvoltă în trei stadii. Primul apare cu o diferenţă foarte mare, de la trei zile, până la 30 de zile de la muşcătură şi se manifestă în primul rând printr-un eritem care este sub formă de ţintă. Pot să apară şi semnele unei infecţii acute obişnuite, cu dureri musculare, cu febră, cu stare generală alterată, cu semne digestive, obosim, sau cu semne ale aparatului respirator, tuse şi respiraţie îngreunată”, a declarat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

BOALA LYME POATE DUCE LA COMPLICAŢII SEVERE

De aceea, foarte important este să ne prezentăm la medic încă de la primele simptome, pentru a primi un tratament adecvat. În caz contrar, pot să apară complicaţii foarte grave.

„Dacă nu băgăm în seamă aceste simptome, peste câteva luni pot să apară fenomenele stadiului doi al acestei afecţiuni, afectare cardio-vasculară, cât şi afectarea sistemului nervos central, sau afectarea articulară. În acest caz, clar trebuie să ne prezentăm la medicul de specialitate, pentru că deja este o echipă medicală care trebuie să pună diagnosticul, ceea ce este foarte dificil, pentru că persoana respectivă nu îşi aminteşte că a fost muşcată de căpuşă, nici măcar episodul de infecţie acută”, a mai precizat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

AUTORITĂŢILE LOCALE AU OBLIGAŢIA SĂ FACĂ DEZINSECŢII

Potrivit specialiştilor, în această perioadă, un rol foarte important îl au autorităţile locale, care pot să stopeze răspândirea insectelor. De aceea, potrivit legislaţiei în vigoare, primăriile au obligaţia să facă dezinsecţii în zonele verzi şi parcuri. Mai mult decât atât, astfel de proceduri pot fi efectuate de către hunedoreni şi în propriille gospodării. Încă un lucru foarte important asupra căruia atrag atenţia medicii este ca atunci când plecăm în excursii sau în drumeţie în aer liber, să purtăm îmbrăcăminte şi încălţăminte corespunzătoare, astfel încât să evităm aceste insecte atât de periculoase.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + eighteen =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.