Calitățile uimitoare ale semințelor de chimen

Condiment aromatic, folosit și apreciat în arta culinară, chimenul este un aliment care stimulează întregul sistem imunitar. În urma cercetărilor, efectuate, analizele de laborator au arătat că semințele de chimen pot fi eficiente atât în tratarea sau ameliorarea mai multor afecțiuni, cât și la prevenirea unor forme de cancer.

Istoria chimenului

Este fascinantă, această plantă minune  fiind una din mirodeniile importante ale lumii antice. Primele dovezi despre folosirea chimenului în scopuri medicinale le avem de la învățații egipteni, care l-au descris în papirusurile lor, la fel ca și medicii Greciei antice.

În timpul împăratului roman Iulius Cezar

Chimenul a fost introdus în dieta soldaţilor pentru a-i feri de bolile infecţioase, de epuizare şi de afecţiunile digestive. De asemenea, romanii îl foloseau pentru aromarea și conservarea cărnii.

În Evul Mediu

Chiar dacă în timpuri străvechi chimenul era un simbol al lăcomiei și trădării, în Evul Mediu semnificația se schimbă, chimenul devenind un simbol al credinței. Astfel că, în medicină populară a diferitelor popoare europene, chimenul este nelipsit, fiind folosit în alimentaţie, ca medicament şi, nu în ultimul rând, ca ingredient magic.

 În Germania

Era considerat un panaceu în afecţiuni gastrice şi intestinale. Din el se făcea un lichior,“Kummel”, folosit în inapetență, iar seminţele pisate se puneau în baia sugarilor pentru a le calma colicile. Fiind un condiment foarte popular, aici există obiceiul ca mirii, la nuntă,  sa-și dăruiască semințe de chimen, pentru a-și arăta fidelitatea unul față de celălalt.

În Olanda

Aburul emanat de fiertura de chimen era inhalat pentru uşurarea respiraţiei şi vindecarea celor cu bronşită

 În Franța

Se pune şi acum în diferitele feluri de brânză fermentată, pentru a uşura digestia.

 În arhipelagul britanic

Chimenul se dădea găinilor pentru a nu se rătăci şi a rămâne “legate” de gospodărie.

În Romania

Este cunoscut și sub denumirea de secărea, chimion sau chimin, fiind printre puținele condiment care cresc spontan la noi în țară. Poate fi întâlnit prin fânețele și pajiștile din zonele de deal și de munte.

În tradiția populară

Ceaiul și decoctul din chimen se administra copiilor mici, care aveau crampe. Fetele foloseau zeama de chimen călduță, cu care se spălau pe față, pentru a se face mai frumoase. Fiert în lapte sau apă, chimenul era folosit pentru bolile inimii. Ceaiul de chimen se consuma, de asemenea, în caz de răceală. Combinat cu ceai de iarbă creață, era folosit ca întăritor pentru cei slăbiți de boli. Cu chimen se aroma țuica, utilă în cazul durerilor de stomac sau pentru poftă de mâncare.

Planta anului 2016

Cunoscut sub denumirea sa științifică “Carum Carvi”, chimenul a fost desemnat planta anului 2016, de către Cercul de Studiu “Istoria dezvoltării plantelor medicinale” de la Universitatea din Wuerzburg din Germania.

Proprietăți terapeutice

Pe lângă calitățile sale de aromatizare a preparatelor culinare, chimenul are multiple virtuți terapeutice, dovedite științific. Poate vindeca boli autoimune, precum artrita, psoriazisul, astmul, alergiile și rinitele. Scade trigliceridele, tensiunea, nivelul de colesterol, reduce simptomele eczemelor, acneei, bronșitei, pneumoniei, gastritei, ulcerelor, bolilor de ficat, oboselii cronice și cancerul. Se folosește sub formă de pulbere de chimen, infuzie (ceai), tinctură, ulei volatil și ulei pentru uz extern. Pentru a avea eficiența scontată, specialiști recomandă ca chimenul să fie achiziționat doar din magazinele naturiste.

Prepararea și administrarea chimenului

Pulberea

Se prepară din semințele uscate de chimen, măcinate cu râșnița de cafea. Se păstrează maxim șapte zile, într-un borcan închis ermetic. Se administrează, de regulă, câte o jumătate de linguriță, de patru ori pe zi.

Infuzia fierbinte

Se obține din 1-2 lingurițe de semințe, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă timp de 15 minute, apoi se strecoară.

Infuzia combinată

Se poate prepara din două lingurițe de pulbere, peste care se toarnă un pahar de apă. Se lasă la macerat 6-8 ore, la temperatura camerei, după care, se strecoară. Extractul obținut se lasă de-o parte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un pahar de apă. După răcire, cele două extracte se combină, iar preparatul obținut se administrează pe parcursul unei zile.

Tinctura

Pentru prepararea ei se  folosesc zece linguri de pulbere, care se acoperă cu 400 ml alcool alimentar de 50 de grade. Se amestecă bine și compoziția se toarnă într-un borcan, care se închide ermetic. După aproximativ 12 zile, preparatul se strecoară. La compoziție se adaugă 10 picături de ulei volatil de chimen, soluția se agită bine, apoi se toarnă în sticluțe închise la culoare. Se administrează câte o lingură de patru ori pe zi, în tratamente cu durată de 1-3 luni.

Uleiul volatil

Se găsește în magazinele și farmaciile naturiste și trebuie specificat pe ambalaj faptul că este utilizat pentru uz intern sau extern.

Remedii naturiste cu chimen – uz intern

În caz de astm, astm alergic, bronșită cronică

Se administrează amestecul de infuzie combinată și ulei volatil de chimen. Pe lângă efectul antispastic, chimenul ajută la eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii. De asemenea, uleiul volatil de chimen este antihistaminic, ajutând la calmarea reacțiilor alergice la nivelul aparatul respirator.

În cazul cancerului de colon

Un studiu de medicină experimentală, dat publicității în martie 2006, arată că un tratament făcut timp de 15 săptămâni cu pulbere de chimen, inhibă dezvoltarea tumorilor în intestinul gros. Se recomandă administrarea a șapte grame de pulbere de semințe de chimen pe zi (doza exactă este de 0,06 grame pe kilogram-corp), în cure cu o durată de patru luni, urmate de doua luni de pauză.
În caz de diaree, colită de fermentație

Se administrează pulberea de chimen, amestecată, în proporții egale, cu frunze de mentă. Se iau zilnic câte 4-6 lingurițe din aceasta combinație, pe o perioada de 1-3 săptămâni. Combinația chimen-mentă este utilă în mai multe afecțiuni digestive, unde  efectul este rapid, datorită calităților antiseptice, antiinflamatoare a celor două plante.

Deficitul de fier din organism

În astfel de situații, se consumă câte o cană de infuzie combinată de chimen, dimineața, pe stomacul gol și seara. Chiar dacă acest remediu conține cantități infime de fier, îmbunătățește foarte mult asimilarea lui.

Gastrita

Studiile efectuate arată că administrarea semințelor de chimen protejează țesuturile protectoare ale stomacului. În astfel de situații, se administrează 2-3 căni de infuzie combinată pe zi, în cure de trei săptămâni, urmate de o pauză de zece zile, după care tratamentul se poate relua.

Greața provocată de medicamente

Se poate elimina prin administrarea unei infuzii combinate, obținută din chimen și mentă, în proporții egale. Se consumă, pe parcursul unei zile, înaintea meselor principale. Este un bun tratament și contra anorexiei.

Scade colesterolul
Administrarea de infuzie combinată de chimen, 1-1,5 litri pe zi, în cure de patru săptămâni, ajută la scăderea colesterolului negativ, susțin specialiștii. Un alt efect al tratamentului cu chimen este și o ușoară scădere a glicemiei, dar care apare mai ales la tratamentul cu pulbere de chimen și mai puțin la tratamentul cu extract apos sau în alcool.

Pentru uz extern

Micoza bucală

În această situație, se fac clătiri ale gurii, de trei ori pe zi, cu 100 ml de infuzie combinată, în care se pun una-două picături de ulei de chimen.

În cazul rănilor deschise

Rana se spală și se curăță foarte bine cu tinctură de chimen nediluată. Tratamentul este dureros pe moment, dar este foarte util.

Important !

  • La copiii mici, tratamentul intern se administrează doar la indicația medicului.
  • Consumul în exces de ceai de chimen poate avea efecte adverse asupra sistemului digestiv, cauzând spasme.
  • Chimenul dulce poate fi toxic în doze mari, așadar, nu se va depăși doza recomandată.
  • Viitoarele mame, nu trebuie să consume ceai de chimen în timpul sarcinii.

https://www.clickpentrufemei.ro

http://www.formula-as.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.