Delicii culinare pentru mesele de sărbători

Ciorbă de curcan

Ingrediente: carne de curcan, două cepe, un păstârnac, unmorcov, țelină, un ardei, sare (delikat- gust de găină), suc de roșii, un ou, borș sau zeamă de varză acră, fidea, leuștean verde, doi cartofi potriviți (facultativ).

Mod de preparare

Carnea de curcan se pune la fiert în apă rece cu sare, iar după ce se ia spuma, se adaugă zarzavatul tocat mărunt. Dacă se pun  cartofi, aceștia se taie cubulețe și se adaugă la ciorbă atunci când carnea este aproape fiartă. După ce au fiert cartofii se adaugă fideaua și sucul de roșii. Dacă se folosește zeama de varză acră, aceasta se fierbe separat, apoi se pune în  ciorbă, după gust. Ciorba se potrivește de sare, se adaugă delikat și se mai lasă puțin la fiert. La final, se drege cu ou bătut, desfăcut cu puțină apă rece. Leușteanul se toacă mărunt și se presară deasupra, apoi oala cu ciorbă se acoperă cu un capac. Se servește cu smântână.https://www.gustos.ro

 

Friptură de Craciun

Ingrediente: 100 ml vin roșu, demisec, 100 ml bere, o lingură de pastă de roșii, ½ linguriță de usturoi granulat, ½ linguriță de ierburi de Provence, ½ linguriță de rozmarin uscat, sare și piper după gust.

Sosul de praz și pătrunjel: două fire de praz proaspăt, o legătură de pătrunjel verde, sare, 50-70 ml apă rece.

Mod de preparare:

Carnea se spală și se taie felii, de grosimea unui deget. Din vin roșu, bere, pastă de tomate, usturoi granulat, rozmarin uscat, ierburi de Provence, sare și piper se face un amestec, prin care se trece carnea feliată. Astfel pregătită, carnea se lasă la frigider câteva ore sau de seara până dimineața. A doua zi, se pregătește o tavă termorezistentă, care se unge cu untură de porc, în care se așază feliile de carne, peste care se toarnă sosul rămas. Tava se introduce la cuptorul preîncălzit pentru cel puțin o oră. Din când în când, feliile de carne se vor întoarce, ca să se pătrundă bine.

Prepararea sosului de praz

Prazul și frunzele de pătrunjel se spală bine, sub jet de apă rece. Se taie apoi bucățele și se mărunțesc în robot. Se adaugă apa rece și se mai mixează până la omogenizare. Sosul obținut se va servi alături de friptura fierbinte. De asemenea, friptura se poate servi cu mămăligă și sos de praz. https://foartehaios.info

APERITIVE

Salată de ouă în straturi

Ingrediente:  8 ouă fierte tari, 250-300 g caș proaspăt sau cașcaval, 300 g șuncă, maioneză, un iaurt sau Sana (125 ml) sare, piper inele de ceapă verde.

Mod de preparare

Ouăle, fierte tari, se curăță de coajă și se rad pe răzătoarea cu ochiuri mari. La fel se procedează cu șunca și cu cașul/cașcavalul. Separat, se prepară maioneza dintr-un gălbenuș de ou crud, unul fiert, muștar, sare și ulei, iaurt sau Sana. Se sărează și se piperează după gust.

Asamblarea:

Se tapetează câteva boluri mici cu folie alimentară transparentă.  Pentru ca folia să se lipească mai bine și să nu se facă cute, se umezește cu puțină apă interiorul fiecărui bol. Se așază apoi în boluri câte un strat de șuncă rasă, un strat de caș/cașcaval ras, un strat de ou ras, (câte o lingură plină din fiecare). Se adaugă apoi o lingură mare de maioneză, care se nivelează, iar procedura se repetă până la terminarea compoziției. Bolurile se decorează cu inele de ceapă verde, se acoperă și se lasă la frigider 3-4 ore.

Important!

Dacă doriți ca straturile să fie mai bine delimitate, puteți să adăugați câte două linguri din fiecare ingredient. https://www.laurasava.ro

 

Bile cu piept de pui și ciuperci

Ingrediente: 150 g piept de pui fiert, 150 g de ciuperci champignon, un castravete proaspăt, 1-2 linguri de maioneză, 2 căței de usturoi, sare, piper negru măcinat, 70 g de nuci tocate.

Mod de preparare

Carnea de pui se fierbe, se lasă să se răcească, apoi se taie în cuburi mici. Ciupercile se fierb separat, iar după răcire se taie cubulețe. Cine dorește, le poate prăji cu ceapă.

Castravetele se dă pe răzătoarea mare și se scurge de suc. Usturoiul curățat și presat se amestecă bine cu maioneză.

Carnea de pui se amestecă ușor cu ciupercile, castravetele ras și maioneza. La compoziție se adaugă sare și piper după gust.

Nucile se prăjesc într-o tigaie uscată, apoi se toacă mărunt.

Din compoziția obținută se fac bile de mărime medie, care se trec prin nucile prăjite. Bilele se lasă la rece înainte de a fi servite. https://bucatarul.eu

Fursecuri cu nuci și gem de căpșuni

ingrediente: 1 pahar (250 ml) de nuci; două ouă, 200 g de unt, 70 g de zahăr, ½ linguriță de sare, zahăr vanilat, 230 g făină, gem de căpșuni sau din alte fructe preferate.

Mod de preparare

Nucile se mărunțesc cu blenderul sau se taie cu un cuțit. Nu trebuie prăjite ! Albușurile se separă de gălbenușuri. Untul se mixează cu zahărul până se obține o compoziție pufoasă. Se adaugă, pe rând, gălbenușurile și zahărul vanilat. La final, se încorporează făina. Aluatul va fi destul de dens, iar dacă se lucrează greu, se dă la frigider pentru 30 de minute.

Albușurile se bat spumă, cu furculița. Din aluatul obținut, se modelează bile de mărimea unei nuci, sau mai mari, după preferință, care se trec prin albușul bătut, apoi prin nuci. Bilele obținute se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. În mijlocul fiecărei bile se face câte o adâncitură. Tava se dă la cuptor pentru 15-20 de minute, până ce bilele devin aurii, dar timpul de coacere depinde și de mărimea fursecurilor. După ce fursecurile se răcesc, în adâncitura făcută se pune un gem mai tare. Dacă în timpul coacerii adâncitura făcută s-a ridicat, mijlocul se mai poate aplatiza, cât timp biscuiții sunt fierbinți. http://retete-usoare.eu

TORT DOBOȘ

Ingrediente pentru foi: 9 ouă, 180 gr zahăr, 180 gr făină, 60 gr unt,  un praf de sare.

Ingrediente pentru cremă: 6 ouă, 380 g zahăr, 3 plicuri de zahăr cu aromă de rom, 350 g ciocolată neagră, două linguri cu unt, 475 g unt 82% grasime, 70 g cacao neagră ( un pachet Dr. Oetker), Caramel, 150 g zahar.

Mod de preparare

Albușurile se mixează cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul, mixându-se în continuare, până se obține o bezea. La final, se adaugă făina, în ploaie, încorporând-o ușor în aluat, cu ajutorul unei linguri de lemn, prin mișcări de jos în sus, astfel încât aluatul să devină pufos.

Din compoziția obținută se coc trei foi, în tava mare de aragaz, timp de 15 minute fiecare, la foc mic. După ce s-au copt, foile se porționează în câte trei bucăți egale, obținându-se astfel nouă foi pentru tort.

Crema: într-o crăticioară se amestecă ouăle cu zahărul și zahărul aromat cu rom, care se pune apoi pe o baie de abur. Se amestecă continuu, până se topește zahărul. Cratița se ia de pe foc, iar compoziția se mixează până face bășicuțe.

Separat, se rup bucăți din ciocolata neagră, care se vor topi împreună cu două linguri de unt, la microunde sau pe foc. Când ciocolata este topită, se adaugă praful de cacao, amestecându-se în continuare. După ce se răcește ușor, se toarnă peste compoziția de ouă, mixându-se în continuare, până la omogenizare.

Untul, ținut la temperatura camerei, se mixează până devine spumos. La crema de unt se adaugă, câte puțin, din compoziția de ciocolată, mixându-se în continuare, până se obține o compoziție fină, uniformă ca textură.

Tortul se asamblează alternându-se foile cu straturi potrivite de cremă, până se acoperă foaia a 8-a. Păstrăm o foaie de blat pentru a o acoperi cu caramel. Pentru asta, topim 150 g de zahăr, în așa fel încât să nu se ardă. Foaia păstrată se va felia în fâșii egale, late de 1-2 degete. Când caramelul este gata (zahărul trebuie să fie complet topit), se toarnă uniform peste fâșiile de blat, avându-se grijă să fie separate cât încă nu s-a întărit caramelul. Pentru asta, ne ajutăm de un cuțit trecut prin unt. Tortul se va îmbrăca în cremă, iar deasupra se vor așeza fâșiile de blat cu caramel. După ce va sta la rece două-trei ore, tortul este gata pentru servit. https://foartehaios

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.