Florin Oancea: Vom accesa fonduri europene pentru Deva în sumă de 24 de milioane euro

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a prezentat, miercuri, 28 noiembrie 2018, un bilanţ al primului său an de mandat.

Municipalitatea deveană va accesa, până la finalul acestui an, fonduri europene în valoare de 24 de milioane de euro pentru diverse proiecte pe care primăria le-a depus la ADR Vest, a declarat primarul Florin Oancea, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul împlinirii unui an de mandat în fruntea localităţii.

„Vom depune toate proiectele la timp, până la 31 decembrie, şi vom accesa toţi banii alocaţi. Intenţia mea în acest prim an de mandat a fost ca toate proiectele să fie depuse la timp pentru a beneficia de aceste fonduri nerambursabile”,a  spus primarul Oancea.

Este vorba despre proiecte pe mobilitate urbană care includ transportul public, amenajarea zonelor pietonale, iluminatul public şi multe altele. Astfel, centrul vechi al oraşului se va transforma într-o frumoasă zonă pietonală, transportul public de persoane va trece, în următorii doi-trei ani la varianta în care autobuzele vor fi electrice, serviciile către cetăţeni vor fi eficientizate.

Vin investitori importanţi

Până acum au fost semnate contracte în valoare de 5 milioane de euro, iar un altul de 5 milioane de euro, ce vizează reabilitarea Incintei I de pe Cetatea Deva, va fi parafat în maxim două luni de zile, el fiind declarat eligibil de ADR Vest.

Mai mult decât atât, pe linia investiţiilor, primarul Florin Oancea a menţionat că acestea ar putea ajunge la peste 100 de milioane de lei şi să genereze câteva sute de locuri de muncă. Discuţiile şi proiectele investitorilor sunt avansate, iar un prim indiciu furnizat de primar se referă la o firmă de producţie care va începe construcţia unei investiţii de-a lungul şoselei Sântuhalm-Hunedoara,între reprezentanţa Opel şi Macon. Din motive care ţin de discreţia cerută de investitori, primarul nu a dezvăluit mai multe detalii, dar a dat asigurări că astfel de proiecte vor continua.

Ajutor pentru termocentrala Mintia

În cadrul conferinţei, primarul Florin Oancea a dat asigurări că oraşul va avea asigurat agentul termic în iarna care vine. În acest sens, pentru a sprijini termocentrala Mintia în constituirea stocului de cărbune pentru iarnă, Primăria Deva va plăti, în avans, pentru cinci luni de zile, subvenţia la agentul termic furnizat de Complexul Energetic în oraş. Valoarea sumei ce va fi plătită în decembrie către CEH se ridică la 1,2 milioane de lei, bani care provin dintr-un împrumut al Primăriei Deva.

Cât priveşte primul an de mandat, primarul Florin Oancea a precizat că în această perioadă a avut mult de lucru la mentalitatea funcţionarilor în relaţia cu cetăţeanul. Crearea mall-lui de servicii publice după modelul Primăriei Oradea a adus însă elementul de normalitate atât pentru condiţiile de muncă ale funcţionarilor, cât şi pentru oamenii care au venit la primărie cu diverse probleme de rezolvat.

O nouă viziune a muncii cu cetăţeanul

„Intenţia mea a fost de a imprima angajaţilor din primărie o anumită viziune. Vin din mediul privat, unde modul de lucru este total diferit, însă angajaţii din sistemul public trebuie să ştie că atât timp cât suntem plătiţi de cetăţeni, serviciile către aceştia trebuie să fie de cea mai bună calitate. (…) A fost un an deosebit de dificil, în care am fost pus în situaţia de a gestiona şi rezolva foarte multe situaţii de criză. Cred că 80% din energia mea şi a colegilor mei a fost direcţionată spre aceste situaţii şi spre rezolvarea proiectelor întârziate, care aveau ca termen anul 2018”, a mai spus primarul Florin Oancea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.