Laboratoarele TACOMI: Învăţăm cum să avem grijă de CICATRICI

Cu toții ne amintim juliturile din copilărie, ocazionalele tăieturi, zgârieturi sau “semne de bună purtare” așa cum le numeau părinții noștri. Da, poate că pe vremea aceea părea distractiv, mai ales că se vindecau repede. Dar adevărul este că, majoritatea cicatricilor sunt semne care ne aducă aminte de traumatisme fizice care, de cele mai multe ori, au avut efect și asupra bunăstării noastre emoționale și psihice.

Astăzi am ales să vă vorbesc despre ce putem face ca să reducem la minim apariția unei cicatrici. Ceea ce trebuie să înțelegem, în primul rând, este că aspectul final pe care îl va avea cicatricea depinde direct de felul în care se vindecă rana.
Haideți să vedem câteva trucuri simple prin care să ne ajutăm pielea să se vindece.
1. Avem grijă să nu ne acoperim rana cu creme sau uleiuri. Pielea are nevoie să respire. Fluidul produs în mod natural de organism în jurul unei răni (cunoscut și ca exudat) este suficient de sine stătător pentru câteva zile.
2. Evităm să udăm zona afectată. Altfel riscăm să spargem crusta și să intervenim negativ în procesul de vindecare.
3. Curățarea zonei se face cu un produs blând. Nu avem voie să folosim produse abrazive, dure.
4. Nu acoperi rana cu bandaje groase. Bandajul trebuie să permită aerului să circule.
5. Dacă suspectezi că există riscul unei infecții, folo­sește un antibacterian lichid, obținut de la farmacie. Dacă roșeața se intensifică, sau dacă rana își schimbă culoarea, se umflă sau pulsează, consultă un medic.
6. După o zi sau două, poți începe să aplici o cremă hidratantă lejeră sau un serum cu antioxidanți. Aceștia sunt esențiali în procesul de vindecare al pielii.
7. Evită să expui rana la soare;
8. Bandajele trebuie schimbate în fiecare seară. Rana trebuie menținută umedă, atenție, nu udă. Dacă locul este uscat și prezintă mâncărimi, aplică încă un strat subțire de serum sau cremă lejeră.
9. NU îndepărtați crusta! Acest obicei împiedică vindecarea pielii.
10. Evită să folo­sești: săpun, produse parfumate sau cu alcool, mentă, mentol, citrice sau eucalipt. Toate acestea provoacă iritație și înrăutățesc situația.
Chiar și atunci când iei măsurile necesare tratării unei cicatrici, odată ce s-a vindecat, este posibil să vrei să tratezi în continuare zona pentru a face cicatricea și mai puțin vizibilă. Există câteva lucruri pe care le poți face. Aplică un gel tratament pe bază de silicon sau ser cu antioxidanți și ingrediente reparatoare.
Întotdeauna tratează pie­lea cu blândețe și protejează cicatricea cu un produs de protecție solară cu SPF +25. De asemenea există o serie de metode și proceduri dermato-estetice care pot ajuta considerabil aspectului cicatricii. Un medic specialist dermatolog te poate direc­ționa către cea mai bună soluție pentru problema ta.
Aș vrea să închei poate cu cel mai important aspect al problemei. În cazul în care ai o cicatrice care îți aduce aminte de un moment traumatizant, dacă de fiecare dată când te uiți la ea retrăiești o întâmplare dureroasă, acesta este semn de stres emoțional și psihic. Și acest tip de cicatrici au nevoie de îngrijire specială. Vă rog să nu le neglijați!

Irina Tâlvescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.