.

Mesajul Preşedintelui ANOFM cu ocazia zilei aniversare- „Ziua ANOFM”

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă aniversează,în data de 10 decembrie, 22 ani de activitate pe parcursul cărora s-a adaptatcontinuu la nevoile societății şi economiei româneşti. Momentul aniversar este deopotrivă unul de reflecție și evaluare, precum și de proiecție, cu atât mai mult cu cât, în acest an, Serviciul Public de Ocupare a răspuns cu promptitudine unor provocări fără precedent în istoria activităţii sale.

Anul 2020 a fost un an dificil pentru întreaga societate. Ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul României, au fost limitate sau întrerupte temporar unele activități socio-economice, cu implicații evidente asupra raporturilor de muncă ale salariaților şi a activităţilor comerciale din domenii de activitate diverse. Guvernul a adoptat un pachet de acte normative care să susțină deopotrivă angajatorii și angajații afectați de instituirea stării de urgență şi de alertă ca urmare a situației epidemiologice, astfel că, în acest an, mai mult ca niciodată, ANOFM, prin intermediul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, a făcut eforturi deosebite pentru implementarea acestora.

Astfel, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă s-au mobilizat şi au depus eforturi susţinute pentru a asigura, începând din luna martie, pe lângă celelalte servicii pe care le oferă  în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forţei de muncă, plata şomajului tehnic, plata zilelor libere pentru părinţii nevoiţi să-şi întrerupă activitatea pentru a supraveghea copiii, subvenţii pentru achiziţionarea de echipamente electronice în vederea desfăşurării activităţii în regim de telemuncă, subvenţii oferite persoanelor juridice pentru angajaţii cărora li s-a redus timpul de lucru, dar şi pentru angajarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani, sau peste 50 de ani, decontarea a 41,5% din salariu pentru persoanele care şi-au reluat activitatea după ce au fost în şomaj tehnic.

Pentru ca cele peste 1,4 milioane de persoane să beneficieze lunar de sprijin financiar, personalul din instituţiile aflate în subordinea ANOFM a făcut eforturi deosebite, conştient fiind de necesitatea derulării tuturor operaţiunilor într-un timp foarte scurt, cu maximă rigoare. Pentru ca imaginea să poată fi completă, menţionez că, până în prezent, pentru beneficiarii măsurilor de sprijin a angajaţilor şi a angajatorilor în perioada pandemiei, introduse începând cu luna martie a acestui an, au fost efectuate plăţi de peste 6,5 miliarde de lei (peste 1,35 miliarde euro).

De asemenea, pentru a veni în sprijinul clienților noștri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori, au fost incluse noi modalități de relaționare prin simplificarea şi digitalizarea procedurilor de înregistrare ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi pentru obținerea stimulentelor financiare, a subvențiilor şi a ajutoarelor financiare oferite în perioada pandemiei.

Nu în ultimul rând doresc să amintesc faptul că ANOFM a continuat să deruleze proiecte  finanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, în valoare totală de peste 962 milioane de euro,  aducând astfel  o importantă contribuţie la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene la nivel naţional.

În calitate de președinte al ANOFM, cu acest prilej aniversar, mulţumesc colegilor, membrilor Consiliului de Administraţie al ANOFM, tuturor partenerilor și colaboratorilor, clienţilor noştri pentru sprijinul şi încrederea acordate. Implicarea și activitatea tuturor stau la baza rezultatelor acestei instituții, constituind și în viitor, garanția esențială a capacității de a îndeplini obiectivele fundamentale ale activităţii sale.

Totodată, doresc să remarc interesul reprezentanţilor mass-media și al societății civile pentru activitatea noastră și pentru informarea corectă a opiniei publice. Atât eu, cât și colegii mei sperăm să fiți alături de noi în continuare pentru a putea face față tuturor provocărilor.

În încheiere, vă doresc Sărbători Fericite şi un călduros La mulți ani!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate