OPINII: Fară o cultură reală, nu valorezi nimic!

“Dacă nu știi cât valorezi ca politician sau ca Preșe­dinte de Partid, vei lăsa nepricepuții să decidă asta, pentru că pe noi alegătorii nu știu să ne evalueze, doar să se evalueze pe ei cât sunt de valoroși și unici!! “  – Umberto Eco

„Degeaba le-am avea pe toate: inteligență, cultură, istețimea, supracultură, doctoratele, supradoctoratele (ca cei școliți de Dl GABY ) dacă suntem răi, haini, mojici și vulgari, proști și nerozi, doi bani nu facem, se duc pe apa sâmbetei și inteligența, și erudiția, și supradoctoratele, și toate congresele internaționale la care luăm parte, și toate bursele pentru studii pe care le câștigăm prin concursuri severe. De aceea, când spunem că am intrat într-un unghi fără ieșire se datorează și oamenilor care nu au învățat carte, decât au stat la pândă să cumpere diplome de bacalaureat, licențe, doctorate etc. Ce nu au putut cumpăr – ,,diplome de caracter”. Caracterul este ceva foarte rar în latura umană și nu oricine poate să stăpânească lupta dinte caracter și bani. Este cel mai puternic război în ziua de azi, la fel ca și cel între ,,noua Ordine Mondiala” (progresiști) și cei cu inima, așa zis patrioți cu principii.

Cine ne dă lecții?!
Mă uit și meditez la diferențele de principii și interese dintre noi și Uniunea EUROPEANĂ. Mâine poimâine o să vină de la Bruxelles și să ne spună să tăiem cățelul în loc de porc, să adunăm și să mâncăm ciupercile necomestibile (nebune). Să vopsim capra în culori, pisica să o spălam pe dinți cu pasta de dinți ,,Colgate “. Iar de însurat, trebuie să ne însurăm cu Gheor­ghe. Și, tot din cauza nebunilor, să ne iubim cu iapa din grajd. Iar dacă dl Juncker mai stă vreun an, ne trimite pe toți la Spitalul de Glumeți. Acum câteva zile, agențiile internaționale arătau cum actorul care conduce așa zisa Uniune Europeana a păruit o doamnă blondă, după care a pupat-o, de nici femeia nu mai știa unde se află. La balamuc, stimată doamnă, noi românii simțim matrapazlâcurile lui Juncker și Timmermans pe propria piele. Domnul Timmermans este ocupat cu alegerile, dă lecții la toată Europa, dar în țara lui are 4% în sondaje! Ce oameni? Ce politicieni? Ce principii? Ce lecții ?

Cine sunt profesorii?
Profesorul nostru este plecat un pic să mediteze cu doamna Angela, să mai pună la cale ce isprăvi mai pot să ne facă nouă și altora. Și au ajuns la ,,Pactul cu Imigranți “. Concluzia: trebuie semnat și de noi, ca să ne evidențiem prin lucruri rele, dacă nu prin lucruri bune. Nu ne lasă oamenii ,,de bine”din UE să trăim în liniște și pace. În Franta se joacă săracii cu bogații, dar nimeni nu scoate o vorbuliță despre violențele, distrugerile, nemerniciile de acolo. Arestările de mii de oameni, actele teroriste soldate cu morți. În 10 august toate televiziunile erau călare pe noi, era atâta zarvă ca nici Președintele nu mai putea sta liniștit, se gândea, în sfârșit la ,,Guvernul meu”. Cioloș se și vedea prim-ministru, era deja în Piața Victoriei. Chiar și anumiți reporteri s-au transformat în demonstranți violenți. Iar Ambasadorul SUA alerga spre miting ca și cum el era organizatorul acelor nenorociri. Președintele jubila și transmitea ordine pe Facebook. Așa a câștigat, așa se va sfârși, tot cu Facebookul. Doamna VIO de Videle era pe plajă, iar dl Dragnea urmarea la televizor ca și când juca România-FC Rulmentul Alexandria (cu Voicilă) pe teren. Suntem țara cu două state !Statul pe bani mulți, mulți, de nu fac nimic și statul paralel, care luptă. Dar de ce oare lupta?! Nimeni în România nu știe unde suntem, ce facem, de ce facem și unde ne îndreptăm. Parcă suntem toți școliți la fără frecvență sau învățământ la distanță, așa suntem de nepregătiți, vai de noi și de acest popor.

Ne trebuie înțelegere, bunătate sufletească, caracter și minte
Nimic nu poate înlocui și suplini nițică bunătate sufletească, nițică bunăvoință, toleranță, înțelegere. Nițică bună-cuviință.
Bunătatea sufletească nu-i o virtute subtilă și rafinată, e un atribut de bază al ființei omenești și totodată, un atribut al culturii. Bunătatea este alt nume al definiției date de Aristotel omului: ființa socială. Fără bunătate nu putem conviețui decât în condiții de groază și justificând amarnica afirmație : iată iadul!
Există un altruism elementar exprimat prin bunătate care este o axiomă a vieții obștești. Nicolae Steinhardt spunea: ”pâinea pentru mine este o problemă materială (subînțeles egoistă, vulgară), dar pâinea aproapelui meu, continua Nicolae Stenhardt, este pentru mine o datorie spirituală”. Reiese de aici, în mod vădit, că nimic nu poate suplini întrutotul bunătatea.
Știm că de-am vorbi toate limbile și toate dialectele pământului și de-am fi capabili să clasificăm conform, cu clasificarea zecimală, toate volumele tipărite în toate limbile pământului, de la Gutenberg și până astăzi și de am fi tobă de carte și de erudiție, și de am cunoaște întrebuințarea tuturor termenilor specifici tuturor științelor și tehnicilor, tot nu ne putem numi oameni culți, dacă suntem niște bădărani și niște răi la suflet spunea Nicolae Steinhardt .
Că ne-o place sau nu, cultura nu este numai acumulare de cunoștințe, ci o subțirime a caracterului și capacitatea de a nu considera bunătatea drept o simplă virtute desuetă și sentimentală. Dar tocmai de cultură este vorba că ne lipsește.

Nu mai sunt politicieni adevărați !
Luptele acestea de gherilă între partide, Guvern și Pre­ședinție nu duc la nimic decât la haos, dezmembrarea țării și să profite unii și alții din afară, să ne ocupe sistematic. La noi, principalul scop este scaunul, luxul și banul, restul pot să moară toți, că nu interesează pe nimeni. Se atacă unii pe ceilalți, se bârfesc, ponegresc și după aceea, pleacă în excursie că de, oamenii au muncit. Nu l-am mai văzut pe Sică și pe Raly, cred că sunt ocupați cu europarlamentarele acum. Vor să plece la Bruxelles! Au făcut multe lucruri proaste aici și vor să facă și la Bruxelles lucruri numai de ei știute. Nu înțeleg de ce politicienii noștri nu mai sunt politicieni adevărați, care să le pese de noi, că asta este menirea lor când merg acolo, în Parlament. Ei, începând cu Președintele, Miniștrii, Opoziția #rezist, inclusiv cei din Uniunea EUROPEANĂ folosesc zi de zi, pentru informare și dezinformare ,,rețelele de socializare”.Tot cu ajutorul lor aduna oamenii în câteva ore să iasă în stradă, chiar îndemnându-i să dărâme Guvernul. Dar vorba lui Umberto Eco: Rețelele de socializare dau cuvântul unor imbecili și l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr. Înainte vorbeau numai la bar, la un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Acum au același drept la cuvânt, ca un câștigător al Premiului Nobel. ,,Este invazia imbecililor”.
Chiar dacă are doctorate și supradoctorate, omul nu face doi bani dacă nu are atributul de bază al ființei omenește: bunătatea. Noi săvârșim regretabila eroare de a lua drept scriitori pe simplii făcători de cărți și drept oameni de cultură pe simplii memorizatori de informații.
Pentru că sărbătorile Crăciunului și Anului Nou bat la ușă, vă doresc dumneavoastră, stimați cititori, și celor care m-au apreciat și celor care m-au înjurat și certat, Sărbători Fericite, tradiționalul ”LA MULTI ANI !”
Să ne revedem cu bine în anul 2019, să sperăm la un an mai bun, cu sănătate și fericire în casele dumneavoastră.
Al dumneavoastră același
Prof. Ioan Romeo Mânzală

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.