OPINII: Ţara fără busolă şi cârmaci

”Bravii și înțelepții pot să ierte și să scuze acolo unde lașii și proștii nu dau dovadă de milă”.
Benjamin Franklin

Corabia cu doi cârmaci se scufundă
Toți banii câștigați din privatizări, ăia care n-au fost furați prin comisioane, au intrat în salarii, i-am cheltuit pe mâncare, băutură, țigări, mașini de lux, plimbări în străinătate și în țară.
În anii ’90, prețurile la combustibili și resurse alimentare, carne, pâine, etc. au fost plafonate, indiferent de costurile de producție, să fie accesibile populației. Consecința: au dispărut combinatele de produs carne, fabricile de pâine, cam tot ce deținea statul. A dispărut și Bancorexul, în parte, pentru că trebuia să plătească importurile de resurse energetice, la prețuri mult mai mari decât cele de vânzare, în parte, pentru că a fost devalizat prin credite preferențiale, cu dobânzi sub cele ale pieței.
Măcar să le fi vândut pe bani buni, nu să dispară așa, în neant. Au venit firme din străinătate să exploateze zăcămintele noastre din țară, inclusiv din județul Hunedoara. Aud că au găsit aur, cupru și alte zăcăminte așa, peste noapte, în urma unor studii superficiale. Sunt superficiale pentru că multe documente și hărți rezultate de pe urma cercetărilor au luat, în anii 90, drumul spre companiile de afară, pe bani grei.

Timpul trece, leafa merge
Foarte mulți cetățeni au considerat și consideră că e mai bine să muncești la stat, ca bugetar, chiar dacă tai frunze la câini. Timpul trece, leafa merge chiar dacă stai la cafele, pe internet, la discuții pe chat, bârfe de tot felul.
Resursele bugetare, obți­nute din taxele și impozitele privaților sau din exploatarea bogățiilor naturale (s-au tăiat păduri, s-au furat, pe bucăți întreprinderi întregi, am vândut rezervele energetice de petrol si gaze), fără gânduri de viitor. Acești bugetari sunt de ordinul milioanelor, care efectiv, nu fac nimic. Toate partidele care au venit la putere au angajat și reangajat toate neamurile, conform arborelui genealogic, inclusiv rudele amantelor domnilor politicieni. Dar să ne întoarcem un pic în urmă, să vedem ce au făcut anumite guverne, care au fost la cârma țării.
Voi începe cu guvernarea Tăriceanu, care a moștenit de la guvernul care avea mi­nistru de Finanțe pe Dl Tănăsescu, o situație economică cât de cât echilibrată, deficit 1,5%, un milion de bugetari, pensii și salarii cam cât își permitea bugetul. Ca sa fie o guvernare mai cu ,,Moț”, a început dezastrul.
Și ce a făcut? Profitând de “duduiala” economiei, bazată mai mult pe afaceri imobiliare și fluxuri financiare externe speculative, a umflat aparatul bugetar cu 400.000 de persoane, a mărit pensiile și salariile bugetarilor, a creat agenții de stat, peste 22, că erau diverse obligații din campania electorală, în care clientelele politice și-au dat singure salarii și pensii “nesimțite”, ca și cum “duduiala” economică va ține veșnic. Nu i s-a părut suficient, așa că a lăsat în urmă un deficit de 5,5%, după o creștere economică de 8%. Cum nicio minune nu ține la nesfârșit, acum vedem rezultatele. Vă aduceți aminte de creditele cu buletinul ? A fost cea mai mare Păcăleală inteligentă a poporului roman, în favoarea băncilor, în care profitul lor s-a triplat. Dacă “duduiala” se baza pe o producție de bu­nuri și servicii vandabile, de genul Fordului, Renault, mai ziceam. Sau dacă exporturile creșteau cu 30-40%, era extraordinar. Dar așa, ce-a fost vânt, ca vântul s-a dus și a cules furtună, bineînțeles pentru noi, amărâții de rând.

Unde suntem campioni, de nu poate nimeni să treacă peste noi?
La asistența socială. Ce-o fi însemnând asistența asta socială, de profită de ea opt milioane de români, jumătate din populația țării, eu unul nu înțeleg. Orice politică sănătoasă (nu e cazul nostru), înțelege prin asistenta socială să-i ajuți, temporar sau permanent, pe cei care au un handicap fizic sau psihic, pe copiii orfani loviți de soartă, mamele singure, cu copii mici, care nu pot merge la serviciu și alte câteva cazuri de acestea.
Avem noi opt milioane de handicapați? Ar fi groaznic ! Atunci, ce înseamnă protecție socială? Pomană electorala contra voturi? Haiducie de asta, redistributivă, de la cei care au, spre cei care stau? Și cine alimentează bugetul de stat, redistribuit apoi prin asistență socială? Privații, obligați de stat să țină în spate opt milioane și peste trei milioane de compatrioți bugetari, plus alți asistați social, sub alte forme. O fi corect? O fi bine? Cred că noi am devenit inconștienți.

A venit și celebrul BOC
El nu a fost prim-ministru, ci, mai mult ,,să trăiți șefu”. Pe vremea lui, s-au furat miliarde de euro, s-au devalizat bănci, s-au aruncat cu banii poporului peste tot, numai ca acei bani să se întoarcă în buzunarele portocalii. Numai cine nu a vrut, nu a furat atunci! Dacă s-au furat inclusiv banii alocați unor servicii speciale, vă puteți imagina unde suntem. FBI caută și acum. O parte ar fi tot în țară la ei, dar transformați în locuințe de lux. De la celebrele roabe pline cu sticle de șampanie, la edificiile lui Lenuța de peste tot, inclusiv din America, la averile lui Adrian, Vasile, Puiu, Ancuța și a multor analfabeți și pipițe, care acum ne râd în nas. În toate județele au organizat ,,găști speciale pentru furat”. Ca să aibă rezervă de unde să mai fure, au tăiat pensii, salarii, indemnizații etc. Iar acum, justiția veghează să nu plătească acoliții lui Băsescu nimic.
Domnii justițiabili nu vor să facă deranj la UȘA lui Bă­sescu, că pleacă imediat în provincie, de unde au venit. Oare cei dintre ei, care greșesc, când vor plăti? A urmat Ponta, care, într-adevăr, a început cu pași mici, este adevărat, să repare din jaful lui BOC. Cum s-au mișcat lucrurile spre bine, a trebuit să plece Ponta, pentru a veni un Domn Cioloș, care a fost pus, cred, obligatoriu prim- ministru, că altfel el nu avea nimic din ce trebuie să aibă un adevărat intelectual, cum spun unii ,,stofă de intelectual”. Dar să fie și prim-ministru!!!!
Guvernul zero!!! Nimic! A risipit, împrăștiat, a făcut prăpăd cu doi și un sfert, după care și el, și Prună, Tudorache, Anca Dragu au dispărut în ceață. Ei când vor plăti poporului? Niciodată, pentru că sunt vegheați de lilieci, vulpi etc. Soroș îi plătește și le creează protecție peste tot, că doar ei apară interesele lor, nu ale poporului roman.

Ce trebuie să facem?
O familie serioasă, când își proiectează viitorul, își pune problema unei case, a unei mașini, mobilă, bunuri de folosință îndelungată, bani deoparte pentru educația copiilor, pentru vreo boală, ceva, sa fie acolo.
O societate serioasă, într-o țară normală, se gândea, mai întâi la viitor. În primul rând, infrastructură, autostrăzi, șosele, utilități în zone defavorizate, să vină străinii cu tehnologie, cu bani, cu management performant, cu piețe de desfacere. Apoi, modernizarea sistemelor ce țin de buget, educație, sănătate, justiție, ordinea publică.

Oare cei de acum au făcut ceva?
Au făcut dezastru, au angajat oameni care nu știu de ce merg la serviciu, ,au triplat salariile, au mărit taxele și impozitele, au scumpit carburanții, mâncarea, tot ce noi folosim au preturi colosale. Au dat cu două mâini și au luat cu patru. Suntem o țară fără politicieni de valoare. Se pricep la furat, mințit și șmecherii. Guvernele lui Drag­nea, foarte slabe, nu au 10 km de autostradă.
Dar se pricep sa bage la burtică și la teșcherea, astfel încât copiii și nepoții noștri vor da tot prin gropi, fără autostrăzi, fără joburi bine plătite în propria țară, de vor fi obligați să plece în bejenie, în căutare de slujbe, la căpșuni și munci casnice. Fără educație și asistență medicală de calitate, fără investiții pentru dezvoltarea turismului și agriculturii, fără o producție de bunuri și servicii vandabile. Și au trecut 29 de ani, nu 5. Dlor de la PSD, faceți ce trebuie să faceți! Mă uit la Sică Mandolină cum se agită. Oare știe de ce se agită? Se visează europarlamentar? Dacă în țară nu ești bun, cum vrei să fii bun în afară?

Unde suntem acum ?!
La mila instituțiilor financiare internaționale, tremurăm să nu se supere pe noi Fondul, Băncile, Bruxelles, Germania, Franța și să ne taie finanțările. Noi le luăm doar pe hârtie, că tot la ei se întorc banii, dar sunt mai curați. Ne-am împrumutat la bănci de nu mai știm când o să returnăm toate aceste împrumuturi. Într-o situație similară, Ceaușescu ne-a vândut mâncarea, acum nici asta nu mai avem s-o vindem. Rău am ajuns, oameni buni, poate ne vom trezi, dar să nu fie prea târziu.
Și iată-ne, în anul de gratie 2018, nu mai știm pe unde să scoatem cămașa. De buget trag toți ca de un hoit, nu știu cum să-și mai justifice existența în Parlament, să-și amețească alegătorii, doar, doar, vor mai prinde un mandat. Ei nu au bun simț, nu au pe Dumnezeu, nu au scrupule.
La Dl Președinte am reali­zat că după atâta efort depus cu ocazia Centenarului, trebuie să plece într-o binemeritată vacanță. Dar, de data asta, cred că fără celebrele ,,pungi din plastic” de pe străzile Londrei, Parisului, Romei. Mai bine la Piața Obor, la Hunedoara, că acolo nu te bagă nimeni în seamă.
Până la urmă, nu este prea tare afirmația: suntem o țară fără viitor și fără cârmaci !! O să ne mai revenim vreodată?

Al dumneavoastră, Prof. Ioan Romeo Mânzală

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.