TABU? Nu, nu! Opt reguli de aur pentru IGIENA INTIMĂ

Tabu? Nu, nu! Igiena intimă nu este un subiect de ascuns în sertar, ci un subiect de prime-time. Ați observat cum tindem să ne rușinăm de cele mai intime aspecte ale sănătății noastre? Gata cu acest obicei prost! Nu facem decât să ne agravăm problemele și să propagăm o mentalitate nocivă. Astăzi am ales să vorbesc despre greșeli frecvente pe care le facem și despre felul în care ar trebui să ne ocupăm de igiena noastră intimă.

1. În primul rând trebuie să înțelegem că vaginul are un miros specific. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem este să încercăm să înlăturăm sau să acoperim acest miros prin spălături vaginale în exces sau prin a folosi produse cosmetice parfumate. Adevărul este că aceste obiceiuri fac mai mult rău decât bine. Există un miros subtil, specific vaginului, absolut normal. În schimb, un miros puternic și înțepător poate indica o infecție și necesită o vizită la ginecolog.
2. Igiena intimă este un obicei pe care nu vrei să îl neglijezi, dar nici să faci abuz. Este important să ne spălăm regulat pentru a ține la distanță infecțiile, dar nu mai mult de 2 ori pe zi, dimineața și seara. Curățarea prea frecventă a zone poate duce la distrugerea florei. Folosește săpunuri fără parfum, clătește cu apă călduță și șterge-te cu un prosop de bumbac.
3. Spălaturile cu bicarbonat de sodiu au cel mai mic efect negativ asupra zonei intime, însă acestea distrug stratul protector pe care secreţiile vaginale îl asigură în mod natural şi care ajută flora vaginală să se apere de bacteriile patogene şi de ciuperci. Dacă simți că ceva e schimbat la mirosul tău obișnuit sau dacă ai simptome care îți provoacă o jenă fizică, spălăturile vaginale nu vor face decât să înlăture efectele și să agraveze problema. În această situație, cea mai responsabilă cale de acțiune este să te programezi la medicul tău ginecolog.
4. Organele genitale au propriul lor sistem de curatare in interior, bacteriile fiind eliminate cu ajutorul secretiei vaginale. In momentul in care folosesti produse cosmetice si apelezi la spalaturi, pui in pericol pH-ul vaginului, reducand aciditatea acestuia. Astfel se creeaza terenul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
5. Alege lenjerie din bumbac, care să absoarbă transpiraţia şi să nu încingă zona respectiva, pentru ca bacteriile să nu aibă mediul propice de înmulţire. Lăsăm lenjeria sexi doar pentru ocaziile speciale, da?
6. În timpul menstruaţiei trebuie să acorzi o atenţie specială igienei genitale. Este obligatoriu sa schimbi tamponul la 4-6 ore şi absorbantul la 2-3 ore, pentru a evita mirosul neplacut şi dezvol­tarea bacteriilor. Atenție! Nu folosim tampoane interne pe timpul nopții. Trebuie de asemenea să știm că medicii nu recomandă folosirea tampoanelor interne. Dacă sunt ținute mai mult de 4 ore, acestea favorizează înmulțirea bacteriilor. Ele pot agrava leziunile colului uterin, destul de frecvente la femei, de aceea medicii recomandă utilizarea absorbantelor externe, cu suprafaţă de bumbac şi fără parfum.
7. Încearcă să eviți hârtia igienică parfumată și șerve­țelele umede. Acestea pot duce la dezechilibre ale florei vaginale si, implicit, la apariţia candidozei sau a altor tipuri de afecţiuni vaginale.
8. Părul pubian are un rol foarte important în protejarea vaginului de diferite bacterii și infecții, altfel nu ar fi fost acolo. Astfel că nu ne epilăm definitiv în zona intimă. Este suficient să eliminăm părul inestetic de pe linia bikinilor și menținerea părului scurt în restul zonei. Astfel, vei transpira mai puțin în zona intimă și vei reduce riscul dezvoltării bacteriilor.
Fetelor, haideți să vorbim mai des despre ce ne supără, haideți să fim mai deschise, să le învățăm pe fiicele noastre să nu le mai fie rușine sau să nu se mai simtă vinovate. Fiind deschise și tratând subiectele intime cu claritate, putem evita adevărate dezastre. Și să nu uităm să ne programăm regulat la medi­cul ginecolog, da? Este foarte important. Vă mulțumesc pen­tru că ați rămas cu mine până la finalul articolului. Vă îmbrățișez.

Irina Tâlvescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.