Zile grele pentru Complexul Energetic Hunedoara

Complexul Energetic Hunedoara va trebui să dea înapoi statului român aproximativ 60 de milioane de euro, după o investigaţie a Comisiei Europene. Comisia a constatat că producătorul de energie a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, pe care acum statul trebuie să-l recupereze.

Comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager, a declarat că un guvern poate sprijini o societate care are dificultăţi din punct de vedere financiar dacă societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurării sale şi dacă denaturarea concurenţei este limitată. În cazul CE Hunedoara, aceste condiţii nu au fost îndeplinite, susţine Comisia.

Comisia Europeană a mai constatat că planul de restructurare nu asigura viabilitatea pe termen lung a Complexului Energetic Hunedoara, fără continuarea ajutorului de stat şi că acest plan nu a fost aplicat de întreprindere.

În plus, Comisia a concluzionat că producătorul de energie nu a avut nicio contribuţie proprie notabilă la costurile de restructurare.

Normele UE privind ajutoarele de stat impun, ca o chestiune de principiu, recuperarea fără întârziere a ajutoarelor de stat incompatibile. De asemenea, reglementările UE privind ajutoarele de stat nu prevăd aplicarea de amenzi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.