.

23 aprilie: Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

Anual, la 23 aprilie, este sărbătorită începând din 1996, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor, la iniţiativa UNESCO. Capitala Mondială a Cărții în anul 2019 a fost declarată localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite.

Această zi marchează moartea în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni care au slujit peniţa, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Astfel, prima Zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

Capitala Mondială a Cărții în anul 2019 a fost declarată localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost apreciată pentru propunerile creative de a-i determina pe locuitori – și pe numeroșii migranți găzduiți – spre lectură și pentru inițiative menite să schimbe creația literară în zonă și în restul lumii arabe./Sursa: stiritvr.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate