.

4 martie 1977 – cutremurul care a afectat generații

Au trecut 42 de ani de la marele cutremur din 1977.

Pentru cei care au trăit acele clipe, ele au devenit imposibil de uitat. Tot de neuitat au devenit cei de care ne-am despărţit atunci: Televiziunea Română l-a pierdut pe Alexandru Bocăneţ, publicul de teatru și film pe Toma Caragiu, iar iubitorii muzicii uşoare pe Doina Badea. Mulţi oameni au pierdut rude sau prieteni.

56 de secunde de groază pe care mulți români nici azi nu le pot uita. Cutremurul de magnitudine 7,2 pe scara Richter a zguduit țara în 4 martie 1977. Au murit atunci 1570 de persoane. Capitala a fost cel mai crunt lovită. Spitalele erau pline de răniți. O înregistrare audio de atunci dă fiori și azi, după peste 40 de ani.

Peste 300 de blocuri, construite înainte de război, au fost distruse. Nicolae Ceaușescu s-a întors a doua zi din turneul pe care îl făcea în Africa și a dat ordin ca orașul să fie curățat în cel mult o lună.

Și astăzi, 186 de clădiri din Capitală stau să se prăbușească la primul cutremur puternic. Autoritățile au investit de-a lungul timpului în tot felul de campanii de salvare, dar prea puțin în consolidarea clădirilor./Sursa: stiritvr.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate