.

Ajutoare pentru apicultorii din judeţul Hunedoara

Cererile se pot depune până la 31 octombrie.

Anul apicol 2019 a fost unul foarte slab pentru stuparii din judeţul Hunedoara. Vremea capricioasă din primăvara acestui an a afectat foarte tare culesul la florile de salcâm, motiv pentru care cantitatea de miere a fost mai mică cu 80%. Probleme cu producţia s-au înregistrat şi la mierea polifloră, unde cantitatea obţinută a fost mai reducă cu 20%.

În aceste condiţii, apicultorii pot beneficia de ajutoare din partea statului, în baza unei cereri şi a unui dosar ce trebuie depuse la Direcţia Agricolă, cu respectarea unor cerinţe impuse de legislaţia în vigoare.

„Valoarea ajutorului de minimis este 20 de lei pentru fiecare familie de albine. Nu este mult, dar nici puţin, comparativ cu ceea ce am primit în anii trecuţi. Aş putea spune că este acceptabil, dacă luăm în calcul că în 2016 am primit un ajutor de 4 lei pe familia de albine”, a anunţat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.

Potrivit acestuia, cererile de sprijin trebuie să fie depuse cel târziu până la 31 octombrie, la sediul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Hunedoara.

Pentru a beneficia de ajutorul de la stat, apicultorii trebuie să aibă familiile de albine înscrise, până la 1 martie 2019, în baza de date naţională gestionată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie şi să fie autorizaţi de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA). În cazul persoanelor fizice se mai solicită un certificat de producător emis de Registrul Agricol din primării, o copie după actul de identitate, dovada unui cont activ în bancă. Persoanele juridice vor depune şi o copie după înregistrarea la Registrul Comerţului.

Apicultorii care nu se descurcă cu birocraţia, pot apela la sprijinul ACA Hunedoara, unde vor primi consultanţă de specialitate şi formularul de cerere.

„A fost un an slab pentru apicultori. De aceea, le oferim sprijin apicultorilor în completarea cererilor pentru ajutorul de minimis şi la sediul asociaţiei noastre pentru ca oamenii să poată beneficia măcar de aceşti bani”, a afirmat Iosif Korb.

Conform estimărilor, de acest ajutor financiar ar putea beneficia 468 de apicultori din judeţul Hunedoara, dintre cei aproape 1.000 care deţin familii de albine.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate