.

Avertisment al OMS: O nouă pandemie de gripă este inevitabilă

Este doar o chestiune de timp până la o situaţie de criză planetară din cauza gripei, spun experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Deva – Patru persoane au murit în judeţul Hunedoara din cauza gripei, în actualul sezon rece, ultimul caz fiind semnalat în urmă cu două zile la un bărbat de 45 de ani care a decedat în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, potrivit datelor comunicate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

În acest an 26 de persoane din judeţ au fost diagnosticate cu gripă, dintre care 17 cu tipul AH1N1, opt cu tipul AH3, iar un copil cu gripă tip A, în acest ultim caz fiind vorba de un test rapid aplicat în cazul unui bolnav de 8 ani, suferind de diabet zaharat.

Pentru alţi 69 de pacienţi diagnosticul iniţial de gripă nu a fost confirmat prin analize de laborator.

Pe de altă parte, în ultima săptămână, 16 persoane au fost internate în spital ca fiind suspecte de gripă. Datele DSP Hunedoara mai arată că peste 1.000 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu infecţii acute respiratorii, dintre care 336 au suferit de pneumonie, iar 146 au internaţi în spital, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut.

 În România, virusul a ucis 172 de oameni în sezonul acesta, mai mulţi decât anul trecut. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, membru în Comitetul Executiv al OMS, a explicat că epidemia este declarată doar la nivel național, în timp ce pandemia „afectează zone mari ale globului, ca în 2009 și 2010”. Atunci „un virus de origine animală, numit virus porcin, a ajuns să se transmită la om”, a adăugat el.

„În situația în care un astfel de virus provoacă numai îmbolnăviri umane, există riscul ca tulpina să fie foarte virulentă și să se înregistreze nu doar îmbolnăviri, ci și decese”, a subliniat Alexandru Rafila, la Digi24, precizând că nu se mai pune problema de victime extrem de numeroase, ca în cazul pandemiilor din 1918-1919.

„Pandemiile ulterioare au produs un număr de victime apreciabil. Dacă discutăm de AH1N1, în 2010 probabil a produs un milion de victime. Dacă o tulpină virulentă, de obicei de origine aviară, provoacă îmbolnăviri umane, riscul e evident. Consecințele nu sunt doar în plan medical, ci și în plan economic. Un număr mare de îmbolnăviri afectează viața normală a unei țări, serviciile sunt afectate și trebuie luate măsuri specifice”, a mai spus Rafila.

„OMS are un plan global de acţiune și fiecare țară trebuie să-l aplice național: trebuie să existe o pregătire a sistemelor naționale de supraveghere a gripei, a sistemului care asigură vaccinul sezonier, pentru că administrarea lui e un bun exemplu, care ne demonstrează cum ar trebui facute lucrurile când apare amenințarea unei pandemii, trebuie constituite stocuri, să existe agreement-uri între state, inclusiv cu companii farmaceutice, ca să existe acces la vaccin și la medicația antivirală. Vaccinul pentru prevenție, iar la gripa pandemică se face un vaccin pentru acea tulpină. Am făcut la fel în 2009”, a adăugat președintele Societăţii Române de Microbiologie.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate