Fructele primăverii: Căpșunii și beneficiile lor terapeutice

Fructe de sezon, cu o multitudine de calități nutritive, căpșunii sunt o sursă excelentă de minerale și vitamine. Despre căpșuni se spune că sunt, atât prin formă, cât și prin conținut, prietenii inimii. Surse naturale de antioxidanți, aceste fructe delicioase pot fi incluse la loc de cinste într-un top al fructelor-medicament.

Calități terapeutice

Cu o istorie de peste 2.200 de ani, căpşunii s-au găsit încă din cele mai vechi timpuri atât pe continentul european, cât şi pe cel american. Aromați și foarte gustoși, căpșunii sunt foarte des utilizați de medicina populară. Pentru prepararea unor leacuri cu efecte terapeutice, se folosesc atât fructele, cât și frunzele sau chiar rădăcinile. Astăzi, calitățile lor sunt tot mai mult studiate și documentate științific, cercetătorii apreciind că puterea căpșunilor ca  medicament nu este de neglijat.

Benefice în anemii, astenii și insomnii

Consumul de căpșuni asigură buna funcționare a sistemului nervos, creșterea imunității organismului, protejează inima și vasele de sânge. Având și proprietăți diuretice, căpșunii scad tensiunea arterială, favorizează eliminarea acidului uric, a toxinelor și a excesului de colesterol. Întrucât au în compoziție apă în proporție de 90 la sută, căpșunii pot fi consumați și în curele de slăbire, au puține calorii și dau senzația de sațietate.

În caz de reumatism și artrită

În urma unui studiu efectuat, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că aceste fructe sunt în topul celor mai bune antireumatice, consumul lor ducând la scăderea semnificativă ale puseelor reumatice, a inflamării articulațiilor și a pierderii elasticității acestora. Chiar și substanțele din compoziția lor care dau aromă căpșunilor au efecte antiinflamatoare, comparabile cu ale unor medicamente de sinteză. În cazul artritei reumatoide, a artrozei, a bolilor reumatice în general, specialiștii recomandă o cură de căpșuni în care se consumă minim 800 de grame pe zi, timp de două săptămâni.

În caz de gută

Este indicat să se consume 1-1,5 kg. de căpșuni pe zi, timp de 21 de zile. O astfel de cură mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea mai rapidă a lor. Mai mult decât atât, prin efectul antiinflamator, cura de căpșuni ajută la rărirea până la eliminarea crizelor de gută.

Constipația cronică

Substanțele din compoziția căpșunilor ajută la normalizarea florei intestinale, fibrele alimentare ajutând la eliminarea materiilor reziduale din intestine. O cura de căpșuni este un mijloc și simplu și eficient pentru rezolvarea acestei probleme. În astfel de situații, se  va consuma o porție consistentă de căpșuni, înainte cu 30 de minute de micul dejun sau cină. Tratamentul durează cel puțin 10 zile.

Litiaza renală

Întrucât căpșunii sunt foarte bogați în apă, au efect diuretic ajutând la mărunțirea unor calculi, în special a uraților. Ca atare, o astfel de cură este recomandată mai ales contra microlitiazei renale, dar și ca adjuvant în litiaza cu urați.

În caz de intoxicație tabagică

Se consumă câte un kilogram de căpșuni, în cure de cât mai lungă durată. Specialiștii susțin că este un tratament puternic de dezintoxicare, care, se pare, reduce și dependența de nicotină, reparând, totodată, daunele produse de substanțele nocive din tutun.

Hidratează și dau luminozitate tenului

În cazul tenului gras

Se poate folosi o mască din căpșuni zdrobite și amestecate cu puțin talc sau caolin, la care se adaugă câteva picături de sare suc de lămâie. Compoziția se lasă acționeze timp de 20 de minute, după care, fața se clătește cu apă călduță.

Masca anti-acnee

Întrucât căpșunii au în compoziția acid salicilic și vitamina C, cu rol de exfoliere, se pregătește o jumătate de cană de căpșuni, la care se adaugă trei linguri de argilă și o  lingură de iaurt. Fructele se zdrobesc bine cu furculița, până când se formează o pasta omogenă. Pasta se amestecă cu celelalte ingrediente și se aplică pe față, gât și decolteu, timp de 15 minute. Se spală cu apa calda.

Frunzele căpșunilor

Pot fi folosite sub formă de ceai aromat și purificator. Local, un astfel de ceai este util în caz de inflamații și abcese ale gurii și gingiilor.

Important!

Chiar dacă sunt foarte gustoase, aceste fructe pot provoca alergii. De aceea, ar fi de dorit să nu fie consumate de copiii sub patru ani și de persoanele care au predispoziții la alergii, ne sfătuiesc medicii.

https://www.farmaciata.ro, http://www.formula-as.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate